Politiikka

”Antti, et ole Wilson” – Sdp varautui puheenjohtajan vaihdokseen Rinteen sairastumisen takia, kertoo tänään julkaistu pää­ministerin elämä­kerta

Torstaina julkaistu elämäkerta kartoittaa Rinteen tien Sdp:n puheenjohtajaksi ja pääministeriksi. Rinteen lisäksi kirjassa puhuvat perheenjäsenet, ystävät ja työtoverit.

Sdp:n johdossa varauduttiin viime keväänä myös siihen, että puheenjohtaja ja nykyinen pääministeri Antti Rinne (sd) ei kykene jatkamaan tehtävässään ja viemään puoluetta vaaleihin.

Rinne sairastui vakavasti joululomallaan Espanjassa ja joutui pitkäksi aikaa sairaalaan ja kuntoutukseen.

Takarajana oli maaliskuun 17. päivä 2019, jolloin oli Sdp:n puoluevaltuuston kokous. Siinä Sdp olisi nimennyt uuden pääministeriehdokkaan, jos Rinteestä ei olisi ollut vaalikentille.

Torstaina ilmestyneessä Antti Rinteen elämäkerrassa kerrotaan, että Rinteen läheinen tukihenkilö, ammattiyhdistysliikkeessä toimiva Vesa Mauriala kertoi asian Rinteelle suorasukaisesti.

Rinne oli soittanut kuntoutumisensa aikana Maurialalle ja kysynyt, voisiko hän olla kuin Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson ja tulla vaalitentteihin pyörätuolissa.

”Kuule Antti, et ole Wilson. Sinulla on puoluevaltuustoon asti aikaa tulla takaisin. Sen jälkeen puolueen on tehtävä ratkaisuja”, Mauriala sanoi.

Tämä ilmeisesti lisäsi Rinteen tahdonvoimaa, sillä hän palasi keuhkokuumeen ja sepelvaltimotaudin jälkeen takaisin töihin 1. maaliskuuta.

Rinteen elämäntarinan ovat kirjoittaneet toimittajat Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen, jotka vuosi sitten julkaisivat tasavallan presidentin Sauli Niinistön elämäkerran.

Lähtötilanne on nyt toinen, sillä Niinistö ei suonut kirjoittajille haastattelua. Rinteen elämäkerta sen sijaan on niin sanottu auktorisoitu elämäkerta, eli kohde itse on myötävaikuttanut sen sisältöön.

Antti Rinne – koko tarina on 350-sivuinen kertomus pääministeri Rinteen lapsuudesta, nuoruudesta ja aikuisuudesta aina pääministeriksi tuloon asti. Kirjassa puhuvat Rinteen itsensä lisäksi myös perheenjäsenet, ystävät ja työtoverit.

Kirjan työstäminen alkoi loppuvuodesta 2018, siis jo hyvän aikaa ennen kuin varmistui, että Sdp voittaisi eduskuntavaalit ja Rinne nousisi pääministeriksi.

Kirjassa kerrotaan muun muassa viime kevään hallitusratkaisusta sen jälkeen kun Sdp oli täpärästi noussut vaalien suurimmaksi puolueeksi.


Rinne sai kuulla neljä päivää ennen vaaleja, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä todennäköisesti ilmoittaisi eroavansa keskustan johdosta jo vaali-iltana tai heti vaalien jälkeen.

Rinne sai viestin keskustalaisilta eduskunnan vaalikauden päättäjäisten yhteydessä. Rinne ei kirjan julkistamistilaisuudessa ”muistanut”, kuka tällaista viestiä hänelle toimitti.

Vielä maaliskuun lopussa Rinne piti kokoomusta todennäköisempänä hallituskumppanina kuin keskustaa, mutta hän itse piti keskustaa mieluisampana kumppanina. Rinne alkoi jo ennen vaaleja pitää mahdollisena, että yrittäisi muodostaa punamultahallituksen eli Sdp:n ja keskustan väliselle yhteistyölle rakentuvan hallituksen.

Rinne kertoi aamulla myös, että hän välitti Juha Sipilälle vaalien jälkeen viestin: hän toivoi, ettei Sipilä heti kertoisi eroavansa, koska se olisi vaikuttanut hallituksen tunnustelijan toimintamahdollisuuksiin. Pelitilanne olisi ollut erilainen.

Lähellä oli, ettei Sdp noussut hallitukseen jo aikaisemmin. Kirjan mukaan pääministeri Juha Sipilä tapasi Rinteen salaa heinäkuussa 2017 Porin Suomi-areenan yhteydessä. Sipilä kuitenkin kiisti kirjan väitteen tuoreeltaan.

Kirjan mukaan Sipilä olisi tarjonnut demareille sote-ratkaisua, johon ei kuuluisi kokoomuksen haluamaa valinnanvapautta, ja samalla mahdollisuutta nousta hallitukseen kokoomuksen tilalle.

Tapaaminen oli Porin Vaakunassa kello 23 illalla. Sipilä oli tullut tapaamiseen puoli tuntia myöhässä.

Kirjan mukaan tarjous hämmensi Rinnettä. Hän soitti mentoreilleen, Sdp:n entisille puheenjohtajille Ulf Sundqvistille, Pertti Paasiolle ja Paavo Lipposelle.

Lipponen oli varoittanut Rinnettä lähtemättä mukaan Sipilän tarjoukseen. ”Menetät luottamuksen itseesi siellä sun täällä”, Lipponen oli sanonut.

Kirjan mukaan Rinne arvioi myös itse, että lähtö Sipilän hallitukseen ilman vaaleja romuttaisi Sdp:n tavoitteen nousta eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Rinne ilmoitti Sipilälle, että Sdp ei lähtisi hallitukseen kuin vaalituloksen perusteella.

Rinne oli saanut neuvoja myös Ruotsin demaripääministeriltä Stefan Löfveniltä, joka oli varoittanut Rinnettä valinnanvapaudesta Ruotsin kokemusten perusteella.

Kirjassa kerrotaan myös, että perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja Timo Soini oli uhonnut Rinteelle estävänsä valinnanvapauden jo syksyllä 2015. Soini kertoi keskustelleensa vaimonsa kanssa, joka on julkisen sektorin lääkäri.

”Vain minun kuolleen ruumiini yli tänne tulee pakkoyhtiöittäminen”, Soini oli sanonut Rinteelle. Vähän myöhemmin hallitus sopi kompromissin, jossa keskusta sai maakuntamallin ja kokoomus ”pakkoyhtiöittämisen” eli soten valinnanvapauden.

Juha Sipilä oli kysynyt ennen Poria jo kerran aiemminkin Rinteen ja demareiden kiinnostusta tulla hallitukseen. Tämä tapahtui kesällä 2017, kun perussuomalaiset valitsivat Jussi Halla-ahon puheenjohtajakseen. Rinne ei kuitenkaan pitänyt tätä yhteydenottoa vakavasti otettavana.

Kirjassa kerrotaan Rinteen tiestä Sdp:n johtoon. Hän sai ensimmäiset pyynnöt harkita Sdp:n puheenjohtajuutta, kun oli keväällä 2009 väläyttänyt televisiohaastattelussa yleislakkoa reaktiona pääministeri Matti Vanhasen (kesk) puheisiin eläkeiän nostosta.


Rinne syrjäytti Sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen keväällä 2014 huolellisesti rakennetun kampanjan jälkeen. Apuna oli jälleen luotettu Vesa Mauriala, joka nykyisin työskentelee JHL:ssä. Mauriala oli aikoinaan Sdp:n poliittisen osaston päällikkö eli puolueen päästrategi.


Taustalla oli useita ammattiyhdistysliikkeitä työskenteleviä demareita, joiden mielestä Sdp oli ajautumassa liian loitolle ay-liikkeestä ja unohtamassa vanhan kannattajakuntansa. He miettivät muitakin vaihtoehtoja haastajiksi, mutta istuvan puheenjohtajan haastaminen oli monille liian suuri kynnys.

Rinne kuitenkin ensi alkuun kieltäytyi haastamasta Urpilaista. Ratkaiseva askel oli se, että Sdp oli Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa mennyt suostumaan yritysten verotuksen keventämiseen. Tätä Rinne luonnehtii kirjassa ”kardinaalimokaksi”.

Kesällä 2013 Rinne vihdoin sanoi yhdelle houkuttelijalle ääneen, että oli ajatellut ehdokkuutta. Lokakuussa 2013 Vierumäellä sijaitsevaan vapaa-ajan asuntoon kokoontuivat Maurialan ja Rinteen lisäksi Aslak Haarahiltunen, Juha Kähärä ja Mika Häkkinen, joita ilman Rinteestä ei olisi tullut puheenjohtajaa.

Taktiikkana oli saada Rinteen tukijoita puoluekokousedustajiksi, mikä onnistui yli odotusten. Rinne voitti Urpilaisen lopulta äänin 257–243.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat teki unelmasta totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa

  2. 2

   Fanit ryntäsivät kentälle, kun paikka EM-kisoihin varmistui – HS seuraa Huuhkaja-fanien hurmosta

  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  7. 7

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  8. 8

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  9. 9

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  10. 10

   Ranskassa raju lumimyräkkä pimensi kaupunkeja, 300 000 kotitaloutta oli vailla sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää