Politiikka

Kansalaisaloite läpi: eduskunta alkaa pohtia, pitäisikö kannabista saada käyttää ilman rangaistusta

Noin puolet kaikista aloitteeseen annetuista kannatuksista annettiin viimeisen viikon aikana.

Eduskunta saa eteensä aloitteen, jossa ehdotetaan rangaistavuuden poistamista kannabiksen viihdekäytöltä. Asiaa koskeva kansalaisaloite saavutti torstaina 50 000 kannatusilmoituksen rajan.

Kun määrä täyttyy, eduskunnan on otettava asia käsiteltäväkseen. Aloitteen kannatus otti voimakkaan loppukirin, sillä noin puolet kannatusilmoituksista jätettiin viimeisen viikon aikana.

Aloite on kannatettavissa kansalaisaloite.fi-verkkopalvelussa.

Aloitteessa esitetään rikoslain muutosta, joka poistaisi rangaistukset kannabiksen käytöstä, omaa käyttöä varten tapahtuvan pienen kannabismäärän hallussapidosta sekä muutaman kannabiskasvin kasvattamisesta omaan käyttöön.

Käyttö olisi aloitteen mukaan jatkossakin rangaistavaa siellä, missä tupakointikin on kielletty. Erikseen kiellettäisiin kannabiksen käyttö päiväkodin, koulun tai muun sellaisen paikan läheisyydessä, jossa on lapsia tai nuoria. Ulkopuolisia ei saisi altistaa savulle.

Aloitteen tekijät esittävät lakiin rajoitusta, jonka mukaan kannabiksen hallussapidosta ei rangaistaisi, jos huumausainetta on henkilön hallussa vähemmän kuin 25 grammaa.

Kannabiskasveja saisi esityksen mukaan pitää rangaistuksetta hallussaan neljä, joista yksi saisi kerrallaan olla käyttöä varten kuivattuna.

Aloitteella ei siis tavoitella kannabiksen laillistamista kokonaan. Sen sijaan pyritään rikoslain muutokseen, joka poistaisi rangaistavuuden kannabiksen käyttämiseltä sekä osittain myös viljelyltä ja hallussapidolta.

Maailmalla kannabiksen viihdekäyttö on sallittu ainakin Kanadassa, Uruguayssa ja osassa Yhdysvaltain osavaltioita.

Euroopassa Luxemburg suunnittelee ensimmäisenä maana kannabiksen kannabiksen täydellistä vapauttamista. Vapauttaminen tarkoittaisi isoa lakiremonttia, valvottujen kannabismarkkinoiden sekä laadunvalvonnan ja verotusjärjestelmän luomista.

Laittomanakin kannabista on voinut jo pitkään ilman hankkia viihdekäyttöön ilman rangaistuksen pelkoa kahviloista esimeriksi Amsterdamissa ja osissa Espanjaa.

Kaikissa EU-maissa ei enää rangaista kannabiksen hallussapidosta. Portugali on ainoana EU-maana luopunut kokonaan huumeiden käytön rangaistavuudesta.

Kansalaisaloite pantiin vireille toukokuun alussa. Siinä rangaistuksista luopumista perustellaan muun muassa poliisien resurssien säästämisellä ja rikollisten toimintaedellytysten kaventamisella.

Käyttäjiä halutaan myös suojella merkinnöiltä poliisin tietojärjestelmissä, joista ne voidaan vuosien jälkeekin löytää esimerkiksi työpaikkaa varten tehtävän turvallisuusselvityksen yhteydessä.

Oikaisu 24.10. kello 18.17: Aloitteessa ei esitetä kannabiksen laillistamista vaan sen viihdekäytön rangaistavuuden poistoa. Oikaisu 25.10. kello 10.10: Aloitteen tavoitteena ei ole kannabiksen depenalisointi vaan rikoslain muuttaminen niin, että kannabiksen käyttämiseltä sekä osittain myös viljelyltä ja hallussapidolta poistettaisiin rangaistavuus.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  10. 10

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää