Politiikka

Poliisi turhautui Veikkaukseen odoteltuaan vuoden vaatimiaan tietoja, peliyhtiö vetoaa ”väärinkäsitykseen”

”On erittäin valitettavaa, että yhtiölle on edelleen haastavaa ymmärtää tietopyynnön sisältö”, sanoo arpajaishallintopäällikkö Saaramia Varvio.

Poliisihallitus on turhautunut siihen, ettei se ole saanut valtion peliyhtiöltä Veikkaukselta riittävästi tietoa yhtiön toiminnasta.

Arpajaishallintopäällikkö Saaramia Varvio kertoo poliisin pitävän ”yllättävänä, valitettavana ja osittain huolestuttavana” ajatusta siitä, ettei Veikkaus olisi ymmärtänyt, mitä tietoja poliisi on siltä vaatinut.

Veikkaus lupaa toimittaa poliisille jatkossa sen vaatimat tiedot. Kohun keskellä oleva valtion peliyhtiö on keskustellut poliisijohdon kanssa lokakuussa kahdesti, viimeksi keskiviikkona.

Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta sanoo, että Veikkauksen ja poliisihallituksen välillä on yhtiön käsityksen mukaan nyt ”yhteinen sävel siitä, miten näissä asioissa edetään”.


Poliisihallitus valvoo arpajaislain nojalla Veikkausta, jolla on pelimonopoli Manner-Suomessa.

Erikoisen kiistan taustalla on pitkään jatkunut tilanne, jossa poliisihallitus on kokenut, ettei se ole saanut Veikkaukselta toivomaansa aineistoa. Veikkaus kertoo luulleensa, että se on toimittanut kaiken siltä pyydetyn.

Asia on tärkeä, koska poliisihallitus tarvitsee Veikkauksen valvojana riittävät tiedot. Poliisihallituksen mukaan sen pyytämät aineistot ovat tärkeitä tehokkaan valvonnan toteuttamiseksi.

Veikkaus on ollut kovan kritiikin kohteena kesästä lähtien, kun yhtiön epäeettisenä pidetystä mainonnasta nousi kohu. Kilpailu- ja kuluttujavirasto julkaisi torstaina selvityksen, jonka mukaan Veikkauksen valvonta ei toimi.

Kiista poliisihallituksen ja Veikkauksen välillä nousi julkisuuteen tällä viikolla, kun Yleisradion MOT-ohjelma käsitteli sitä.

Tilanteen seurauksena omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) keskusteli keskiviikkona poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa.

Paatero ja Kolehmainen olivat yhtä mieltä siitä, että tiedonkulussa Veikkauksen ja poliisihallituksen välillä on parannettavaa.

Lisäksi tapaamisessa puhuttiin siitä, että arpajaislain uudistaminen olisi tärkeää, jotta valvonta olisi entistä selvempää.

Kaikki alkoi siitä, kun viime vuoden syksyllä poliisihallitus sai ohimennen kuulla, että Veikkaus on hyväksynyt uuden strategian. Poliisihallitus lähestyi Veikkausta syyskuussa sähköpostitse ja pyysi toimittamaan uuden strategian sekä sen toimeenpanosuunnitelman.

Veikkaus kieltäytyi ensin toimittamasta strategiaa, koska yh­tiön mukaan siitä oli olemassa ”tässä vaiheessa” vain ”ylätason” powerpoint-esitys.

Poliisihallitus joutui esittämään uuden tietopyynnön, tällä kertaa poliisiylijohtaja Kolehmaisen allekirjoituksella, ennen kuin Veikkaus lähetti sille powerpoint-esityksen.


Yhtiön mukaan mitään muuta strategiaa koskevaa asiakirjaa ei ole vieläkään olemassa.

Varvion mukaan tämä tyydyttää poliisia, mutta ongelma on, että Veikkaus ei ole toimittanut siltä pyydettyä strategian toimeenpanosuunnitelmaa. Suunnitelma on tärkeä, koska siinä konkretisoidaan se, miten Veikkaus aikoo toimintaansa harjoittaa.

Veikkauksen Ilmivalta sanoo, että yhtiö ei ole kieltäytynyt toimittamasta mitään.

”Käsitykseni on se, että tässä on väärinkäsitys siitä, mitä on pyydetty.”

Kuka on käsittänyt väärin?

”Varmasti Veikkaus.”

Veikkauksen johto tapasi poliisihallitusta vuoden 2018 marraskuussa, ja sen strategiaa käsittelevä powerpoint-esitys myös luovutettiin poliisille.

”Vilpitön käsityksemme on, että sen palaverin jälkeen olimme vastanneet kaikkeen, mitä meiltä tietopyynnössä vaadittiin.”

Elokuussa Talouselämä-lehti kuitenkin uutisoi, että poliisihallitus ei ole vieläkään saanut haluamiaan tietoja Veikkaukselta. Ilmivalta sanoo, että juttu yllätti Veikkauksen johdon.


”Meillä ei ollut aavistustakaan, että meiltä odotetaan vielä jotain tietopyyntöön liittyen. Olemme viimeksi syksyllä ennen juttua tavanneet poliisiylijohtajaa, eikä meiltä ole pyydetty mitään erityistä. Jos jotain erillistä olisi kaivattu, olisi pitänyt osata myös pyytää. Ei meillä ole mitään syytä pimittää mitään.”

Ilmivalta sanoo kiistan kulminoituvan siihen, että Veikkaus ei ole käsittänyt, että poliisi on esittänyt yhtiölle niin sanotusti jatkuvan tietopyynnön.

Tulkintaa voi pitää erikoisena, koska poliisin 13. syyskuuta 2018 esittämässä tietopyynnössä todetaan näin: ”Strategian toimeenpanoon liittyvät suunnitelmat ja aikataulut pyydetään toimittamaan välittömästi niiden valmistuttua”.

Poliisihallituksessa on oltu epätietoisia siitä, eikö Veikkaus ole saanut strategian toimeenpanosuunnitelmaa valmiiksi, vai eikö se suostu luovuttamaan sitä.

Ilmivalta sanoo, että toimeenpanoa koskevia suunnitelmia on saatu valmiiksi, mutta yhtä yksittäistä suunnitelmaa ei ole.

Ilmivallan mukaan olennaista on, että poliisille on eri kokouksissa kerrottu käytännössä kaikki strategian toimeenpanoon liittyvä.

Hän sanoo, että vasta nyt lokakuussa pidetyn tapaamisen jälkeen Veikkaukselle on valjennut, mitä tietoja poliisi on halunnut.

”Eli hyvin operatiivisen tason asioita ja yksityiskohtaisia suunnitelmia, oli kyse sitten nettikasinopelien uudistamisesta, vedonlyöntipelien sääntöjen uudistamisesta tai valvontaratkaisuista.”

Ilmivallan mukaan näitä tietoja on kyllä käyty poliisin kanssa vuoden aikana läpi, mutta niitä ei ole toimitettu mitenkään yhtenäisenä kokonaisuutena.

Ilmivalta sanoo, että Veikkaus haluaa nyt ”katsoa eteenpäin”.

”Nyt on se käsitys, että ymmärrämme mitä meiltä odotetaan. Ja toisaalta uskomme, että jos olemme ymmärtäneet jotain väärin, niin meiltä pyydetään sitä ajoissa eikä odoteta yhtätoista kuukautta.”

Veikkaus on sopinut toimittavansa poliisille materiaalia jatkossa jatkuvasti. Se on käynyt lokakuussa poliisin kanssa läpi sellaistakin aineistoa, jota sen hallitus ei ole vielä käsitellyt.

Poliisi ei niele Veikkauksen selityksiä siitä, miksi se ei ole toimittanut siltä vaadittuja tietoja.

”On erittäin valitettavaa, että yhtiölle on edelleen haastavaa ymmärtää tietopyynnön sisältö. Poliisihallitus pyysi yli vuosi sitten asiakirjoja kahdessa vaiheessa: hallituksen hyväksymät strategia-asiakirjat sekä yhtiön toimeenpanosuunnitelmat välittömästi niiden valmistuttua”, arpajaishallintopäällikkö Varvio sanoo.

”Poliisihallitus pitää yllättävänä, valitettavana ja osin huolestuttavana, että yhtiö ei olisi joko ymmärtänyt, että strategiaan toimeenpanoon liittyviä asiakirjoja on pyydetty, tai vaihtoehtoisesti pyynnön tarkempaa sisältöä.”

Varvio sanoo, että strategian toimeenpanon esittely suullisesti kokouksissa ei riitä tietopyynnön täyttämiseen. ”Valvottavalla tulisi olla selvää, että poliisiylijohtajan kirjallisesti esittämään pyyntöön tulee vastata täysimääräisesti ja kirjallisesti asian muusta käsittelystä huolimatta.”

Varvio myös katsoo, että Veikkaus on antanut poliisin tietopyynnön jälkeen ”erilaisia toi­siaan poissulkevia vastauksia asiassa”.

”Syyskuussa 2018 yhtiö ilmoitti muuntavansa strategian tavoitteet konkreettiseksi toimenpidesuunnitelmaksi syksyn 2018 aikana. Tämän jälkeen toimeenpanosuunnitelma ei yhtiön mukaan joko ole ollut valmis tai sen nimistä asiakirjaa ei ole”, Varvio sanoo.

”Lisäksi julkisessa keskustelussa yhtiö on kertonut olettaneensa, että kaikki pyydetyt tiedot on luovutettu. Samassa yhteydessä poliisihallitus on kertonut edelleen odottavansa tietoja.”

Myös poliisihallitus kertoo ha­luavansa keskittyä siihen, miten jatkossa toimitaan. Veikkaus ryhtyi valmistelemaan uutta strategiaa syksyllä jouduttuaan kohun keskelle.

Varvio sanoo, että Veikkaus on luvannut toimittaa uuden strategian sekä sitä koskevan toimeenpanosuunnitelman vuoden loppuun mennessä.

”Tämä positiivinen kehitys ja ymmärrys siitä, mitä valvonta yhtiöltä odottaa eivät kuitenkaan tarkoita, etteikö alkuperäisen strategiamateriaalin toimittamisessa olisi ollut puutteita. Ja että tietoja jätettiin syystä tai toisesta viranomaiselle toimittamatta, suorasta pyynnöstä huolimatta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  7. 7

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää