Politiikka

Kannabisaloite mietityttää professoreja: toinen kannattaa nykylakia, toisen mielestä se ei toimi, koska tuomioita jaetaan tuhansittain

Rikosoikeuden professori Sakari Melander pitää hyvänä asiana sitä, että eduskunta pääsee pohtimaan kannabiksen käytön vapauttamista. Kollega Matti Tolvanen katsoo, että nykymalli on jo toimiva.

Eduskunta saa käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen, jossa esitetään rangaistusten poistamista kannabiksen käyttämiseltä. Asiaa koskeva kansalaisaloite saavutti torstaina aloitteen eduskuntakäsittelyyn vaadittavan kannattajamäärän.

Aloitteen muotoilut herättävät rikosoikeuden asian­tuntijoissa vähintään kahdenlaisia ajatuksia, eivätkä näkemyserot koske pelkästään itse asiaa eli suhtautumista käytön rangaistavuuteen.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen katsoo, etteivät aloitteen muotoilut edes muuttaisi nykyistä käytäntöä.

”Sellaista lakia ei minusta pysty säätämään”, Tolvanen sanoo aloitteen ehdotuksista.

Tolvanen huomauttaa, että rikoslaki jo nykymuodossaankin mahdollistaa kannabiksen käyttäjän tuomitsematta jättämisen.Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopistosta ilmoittaa oman näkökulmansa numeroin:

”Vuonna 2017 käyttörikostuomioita tuli noin 11 450.”

”Tuo viittaisi siihen, että käyttö­rikossäädöstä sovelletaan aika paljon, vaikka on ajateltu, että lievissä yksittäis­tapauksissa toimenpiteistä pitäisi luopua.”

Kansalaisaloitteen mukaan käytöstä ei voisi edes harkita rangaistusta, ellei käyttö tapahtuisi vaikkapa koulun tai päiväkodin lähistöllä.

Melander tunnustaa olevansa ajatuksen kannalla.

”Nykyjärjestelmä, jossa käyttö on rangaistavaa, mutta on tuollainen vareventtiili, ei ole erityisen toimiva ratkaisu.”

Aloitteen muotoilun rikoslain muutoksiksi voit lukea kokonaisuudessaan tästä:Itä-Suomen yliopistossa toimiva Tolvanen on kommentoinut HS:lle aloitteessa luonnosteltua lakitekstiä sanoen, että se on hänen mielestään ”lainsäädäntöeettisesti mahdoton.”

”Sellainen on huonoa lainsäädäntöä, että jokin on kiellettyä ja periaatteessa siitä pitäisi rangaista, mutta ei kuitenkaan rangaista”, Tolvanen sanoo.

Melanderinkaan mukaan teksti ei ole mitenkään valmista lakitekstiä, mutta hänen mielestään se ei ole asiassa olennaista.

”Kansalaisaloitteen idea on se, että kansalaiset saavat asiansa julkiseen keskusteluun ja demokraattisen päätöksenteon kohteeksi. Silloin on hyvinkin toisarvoista, miten pykälät on muotoiltu”, Melander sanoo. Hän näkee viilattavaa esimerkiksi siinä, miten aloite määrittelee kannabiksen viljelemisen ja hallussapidon rangaistavuuden rajat.

Kasvatuksen osalta raja menisi neljässä kasvissa, joista yksi saisi olla käyttöä varten kuivattu. Hallussapito olisi rangaistavaa yli 25 gramman osalta

Melanderin mukaan rajauksissa ei oteta huomioon esimerkiksi eri kannabistuotteiden thc-pitoisuuksia. Thc on kannabiksen huumaava aine.

Lähin vertailukohta kannabisaloitteelle löytyy Tolvasen mukaan laista, joka käsittelee polkupyöräkypärän käyttöä. Kypärää on käytettävä ”yleensä”, mutta mitään rangaistusta sen käyttämättä jättämiselle ei ole määritelty. Hänen mukaansa malli vastaa Hollannin käytäntöä.

”Huumeet eivät sielläkään ole laillisia, mutta tämäntyyppisiin tekoihin ei puututa.”

Huumausaineen käyttörikoksesta voidaan nykyisin tuomita sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Huumeiden valmistamisesta tai viljelemisestä voidaan määrätä enintään kaksi vuotta vankeutta. Kannabis on tässä samalla viivalla kuin synteettiset huumeet tai vaikkapa psilosybe-sienet.

Kansalaisaloitetta perustellaan muun muassa poliisin resurssien säästämisellä ja sillä, että kannabis saatettaisiin ”laillisen kontrollin piiriin”.

Sitäkin aloitteen perusteluissa painotetaan, että vaikka käyttörikoksista ei nytkään aina rangaista, niistä jää merkintä poliisin tietojärjestelmiin. Sieltä tiedot tulevat esiin, jos henkilöstä tehdään vaikkapa työpaikkaa varten turvallisuusselvitys.

Tolvanen ei pidä sitä ongelmana. Toisaalta Krp:n kokenut rikosylikomisario Thomas Elfgren on vaatinut huumekärykäytäntöihin kohtuullisuutta. HS:n parin vuoden takaisessa artikkelissa kerrotaan, että tieto huumausaineen käyttörikoksesta säilyy viranomaisten tietojärjestelmässä vuosia ja tulee esiin työnhakutilanteissa monilla aloilla.

Tolvanen peräänkuuluttaa lainsäädäntöön selkeyttä myös kannabiksen osalta:

”Pitää valita, että se on joko laillista tai pysyä nykyisellä linjalla, että se on laitonta ja siten rangaistavaa ja siitä tietyissä tilanteissa myös rangaistaan.”

Nykymalli on hänen mielestään pätevästi punnittu ratkaisu.

”Kansainvälinen paine voi jossain aikataulussa pakottaa toisenlaisiin ratkaisuihin, mutta se on sitten poliittinen päätös, jossa pitää punnita haittoja ja hyötyjä.”

Melander puolestaan pohtii, onko rikosoikeus edes oikea tapa ratkoa kannabisasioita.

”Kaikkien päätösten pitää perustua relevanttiin tutkimustietoon. Pitäisi pohtia, miten vaarallista kutkin aineet ovat, ja mitä seurauksia laillistavilla tai dekriminalisoivilla toimenpiteillä on muualla ollut.”

Portugali on ainoana EU-maana luopunut kokonaan huumeiden käytön rangaistavuudesta, ja maan parlamentti päätti viime vuonna laillistaa kannabiksen lääkekäytön. Luxemburg valmistelee kannabiksen viihdekäytön laillistamista.

Oikaisu 25.10. kello 9: Kannabista ei ole laillistettu Portugalissa, vaan sen käytön rangaistavuudesta on luovuttu. Juttuun myös lisätty linkki HS:n artikkeliin, jossa kerrotaan huumausainemerkinnän vaikutuksista työnhakutilanteisiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  2. 2

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  3. 3

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  4. 4

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  5. 5

   Whatsapp-vuotoja, juonittelua, salaliittoja ja pääministerin potkut – toimittaja Marko Junkkari käy läpi, mitä politiikan historiallisella viikolla oikein tapahtui

   Tilaajille
  6. 6

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  7. 7

   Politiikot puhuvat tunnin junista, mutta toisaalla VR katkoo yhteyksiä ja pidentää matka-aikoja jopa kahdella tunnilla – miksi poikittaisliikenne on Suomessa niin hankalaa?

  8. 8

   Miksi Pohjois-Englannin työmies äänestää eliittitaustaista Boris Johnsonia? Yksi syy on brexit ja toinen on Corbyn

  9. 9

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  10. 10

   Hallituskriisi oli kuin Prisman livelähetys kassahihnalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  4. 4

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  6. 6

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää