Politiikka

Kommentti: Hallituksen kunnian­himoinen ilmasto­tavoite näyttää enää pelkältä julkisuus­tempulta

Komission seuraava puheenjohtaja Ursula von der Leyen on luvannut antaa esityksen EU:n päästökaupan laajentamisesta liikenteeseen, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Jarno Hartikainen.

Dynaaminen, pää­määrä­tietoinen, aikaan­saava. Siinä joukko adjektiiveja, joilla pää­ministeri Antti Rinteen (sd) hallitusta ei ole kuvailtu.

Sen sijaan Rinteen hallituksen ensikuukausia on kuvailtu tunnusteleviksi ja työllisyystoimien valmistelua leppoisaksi.

Sanat pohdiskeleva ja tuumaileva tulevat mieleen myös, kun lukee valtioneuvoston tiedotetta hallituksen keskiviikkona pitämästä iltakoulusta, jossa käsiteltiin hallituksen ilmastopolitiikkaa.

Tällä sarallahan Rinteen hallitus on halunnut profiloitua voimakkaasti. Hallitusohjelmaan kirjattiin yksi maailman kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteista: Suomesta tehdään hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Se on radikaali tavoite, joka edellyttää rajuja päästövähennyksiä kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Hallitukselta on siis lupa odottaa vahvoja ohjauskeinoja, joilla energiasektorin, teollisuuden, liikenteen ja maatalouden päästövähennyksiä vauhditetaan.

Toistaiseksi ohjauskeinoja ei ole paljastettu. Ehkäpä iltakoulussa sovittiin asiasta jotain? Ainakin lisätoimien tarve tiedostettiin:

”Hallituksen ilmastotoimien valmistelu etenee suunnitellusti ja hallitusohjelman mukaisesti. Keskustelun pohjalta hallitus arvioi, että tarvitaan lisätoimia 2035 hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi”, tiedotteessa todetaan.

Joten mitä on luvassa?

”Pääministeri Rinne kertoo, että hallituspuolueet kokoontuvat tammikuussa 2020 ilmastokokoukseen, jossa keskitytään ilmastopolitiikan toimenpiteisiin, aikataulutukseen ja oikeudenmukaiseen siirtymään mukaan lukien työllisyys.”

Näin toimii maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa ajava hallitus: tammikuussa sitten jutellaan.

Kontrasti on jyrkkä, kun Rinteen hallituksen alkutahteja vertaa EU-komission uuden puheenjohtajan Ursula von der Leyenin otteisiin. Päästöjen vähentäminen on myös yksi uuden komission tärkeimpiä tavoitteita, ja siksi von der Leyen aikoo tuoda pöytään esityksen vihreästä investointiohjelmasta. Hän lupaa esityksen komission ensimmäisen sadan työpäivän aikana.

Rinteen hallituksen ensimmäiset sata päivää tulivat täyteen syyskuun alussa.

Ei voi välttyä vaikutelmalta, että hallitusohjelman hiilineutraaliustavoite on tehty lähinnä pr-mielessä. Sopii kysyä, ovatko kaikki puolueet ymmärtäneet, kuinka radikaalista tavoitteesta on kyse? Vai oliko ajatus, että vuosi 2035 on riittävän kaukana, jotta hallitus ei sido itseään ikäviin päätöksiin?

Jotain voi päätellä tavasta, jolla hallitus reagoi Aalto-yliopiston selvitykseen keinoista, joilla liikenteen päästötavoitteita voitaisiin vähentää.

Professori Matti Liskin johtama ryhmä esitti aiemmin tällä viikolla, että Suomessa tieliikenteessä otettaisiin käyttöön EU:n päästökauppaa muistuttava järjestelmä, jossa polttoaineiden jakelijat joutuisivat ostamaan eräänlaisia päästöoikeuksia myymälleen polttoaineelle.

LVM tilasi selvityksen, sillä liikenne on Suomen ilmastopolitiikan murheenkryyni. Toisin kuin teollisuuden ja energiantuotannon kohdalla, liikenteen päästöjä ei ole onnistuttu laskemaan. Hallitus aikoo muuttaa tämän: hallitusohjelman mukaan liikenteen päästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.

Esitys sai hallitukselta jääkylmän vastaanoton. Liikenneministeri Sanna Marin (sd) ei halunnut ottaa minkäänlaista kantaa koko paperiin.

”Tämähän on edellisen hallituksen tilaama selvitys, istuvalla hallituksella ei ole tähän selvitykseen näkemystä, tällaista ei ole hallitusohjelmassa. Tähänkin perehdytään, mutta minkäännäköisiä politiikkatoimenpiteitä ei näiden suositusten osalta ole käynnissä”, Marin sanoi Ilta-Sanomille.

Keskustaministerit Katri Kulmuni ja Mika Lintilä olivat hekin penseinä.

”Se oli taloudellinen näkökulma. Siinä ei katsottu sosiaalista tai alueellista tasa-arvoa”, Kulmuni sanoi.

Ei korulauseita, ei kiitoksia, vain yksiselitteinen ”ei”.

Näin siis hallitus, joka ohjelmassaan lupaa sitoutua tietopohjaiseen päätöksentekoon ja syventää yhteistyötä tiedeyhteisön kanssa.

Reaktio on erikoinen, sillä päästökauppaa pidetään energiantuotannossa ja teollisuudessa yleisesti menestystarinana. Tutkijoiden mukaan se olisi kustannustehokkain tapa vähentää liikenteen päästöjä ja antaisi kuluttajien yhä vapaasti tehdä päätöksensä liikkumistapojen suhteen.

Mutta vaikka hallitus kuinka yrittäisi haudata Liskin työryhmän selvityksen nyt, se joutuu pian ottamaan kantaa asiaan.

Euroopan komission päämajassa Brysselissä hahmotellaan jo lakiesitystä EU:n päästökaupan laajentamiseksi liikenteeseen. Järjestelmällä on eri nimi, mutta pohjimmiltaan puhutaan samasta asiasta: polttoaineen jakelijat laitettaisiin ostamaan lupia myymänsä polttoaineen hiilisisällön perusteella. Tämäkin asia sisältyy von der Leyenin poliittiseen ohjelmaan. Esitys saattaa tulla jo ensi vuonna.

On kiinnostavaa nähdä, kun Euroopan kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa julistavan maan hallitus matkustaa Brysseliin tyrmäämään komission päästökauppaesityksen.

Oikaisu 25.10. kello 14.30: Jutun aiemmassa versiossa sanottiin, että Marin kieltäytyi puhumasta selvityksestä. Marin vastasi toimittajan kysymyksiin, mutta ei ottanut kantaa selvityksen sisältöön.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Matkailijoiden suosima White Islandin tulivuori purkautui yllättäen Uudessa-Seelannissa – kraatterissa käveli ihmisiä videokameroiden pimetessä

  4. 4

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  5. 5

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  6. 6

   Viro haluaa nyt Suomessa työskentelevät virolaiset takaisin, ja se näkyy jo Suomen rakennuksilla

  7. 7

   Kuukausien naparetki oli päättyä nälkäkuolemaan: Kaksi ammattiseikkailijaa pelastettiin viime hetkellä

  8. 8

   Moni haukkuu entistä kumppaniaan, ja joskus se kertoo heistä itsestään huolestuttavia asioita – Haukkumisessa on kolme tasoa, sanoo psykoterapeutti

   Tilaajille
  9. 9

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  10. 10

   Sdp nostaa pääministeriksi puolueen kirkkaimman tähden, joka muuttaa hallituksen tapoja mutta tuskin politiikan sisältöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  6. 6

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  9. 9

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  10. 10

   Ulkoministeriön henkilöstön edustaja: Haaviston työskentely vaikuttaa kaoottiselta, luottamus horjunut pahasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  5. 5

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää