Politiikka

Työehtoneuvotteluissa edessä ratkaisujen viikko, yli 200 000 palkansaajan sopimukset katkolla

Torstaihin mennessä pitäisi saada neuvoteltua yli 200 000 palkansaajan uusista työehdoista. Suurimmat kiistanaiheet ovat työajan kiky-pidennys ja palkankorotusten taso.

Muotisana ”haasteellinen” on liian laimea kuvailemaan niitä paineita, joita käynnissä oleviin työehtosopimusneuvotteluihin kohdistuu ensi viikolla.

Joukko nykyisiä sopimuksia on päättymässä lokakuun lopussa, ja jos uusista ei päästä yksimielisyyteen, työrauha on vaarassa useilla aloilla. Työnantajien arvion mukaan yli 200 000 palkansaajan sopimukset ovat katkolla ensi viikolla.

Oheinen grafiikka näyttää lähipäivinä ja -kuukausina päättyvien työehtosopimusten suman. Juttu jatkuu sen alla.


Eniten esillä on ollut osaa Postin työntekijöistä koskeva kiista, jonka neuvotteluosapuolia ovat SAK:lainen Posti- ja logistiikka-alan unioni (Pau) sekä Palvelualan työnantajat (Palta).

Paun mukaan Posti haluaa romuttaa jo ennestään pienipalkkaisten työntekijöiden palkat ja muut työehdot, kun nykyisen viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen määräyksiä korvattaisiin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa sopimusta vastaavilla määräyksillä.

”Käytännössä se tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista”, Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen on tulkinnut.

Posti ja Palta taas vetoavat kiristyvään kilpailuun ja kirjepostin vähenemiseen, mikä vaatii nykyistä joustavammat työehdot. Palta on myös luvannut, etteivät työntekijöiden henkilökohtaiset palkat laskisi sopimuskaudella, ja myös ilta- ja yötyölisät säilyisivät.

Pauta eivät työnantajien lupaukset ole vakuuttaneet, vaan se on jättänyt lakkovaroituksen. Kahden viikon lakko alkaa maanantaina 11. marraskuuta, ellei sopua sitä ennen synny. Riitaa sovitellaan valtakunnansovittelijan johdolla ensi maanantaina.

Tukilakoistakin ovat jo kertoneet Ilmailualan unioni (IAU) ja Suomen elintarviketyöläisten liitto (SEL). Perjantaina kuljetusliitot ilmoittivat, että lakon rikkominen vuokratyöntekijöillä johtaisi laajempiin työtaisteluihin.

Toinen työmarkkinajulkisuutta hallinnut työriita koskee SAK:laisen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden jo elokuussa alkaneita neuvotteluita. Eikä syyttä, sillä kyseessä on niin sanottu päänavausala, jonka sopimasta palkkaratkaisusta on tulossa ohjenuora ja katto myös muille aloille, mikä tosin ei esimerkiksi hoitajien ja opettajien järjestöille oikein kelpaa.

Keskeinen kiista näissä neuvotteluissa koskee kilpailukykysopimuksen tuomaa työajanpidennystä 24 tunnilla vuodessa. Työnantajien mukaan siitä tulisi pitää kiinni kustannuskilpailukyvyn takia. Ilmaisesta talkootyöstä tulisi työntekijäjärjestöjen mukaan päästä ehdottomasti eroon.

”Jos kilpailukykysopimuksessa sovittu työajan pidennys poistuisi, pitäisi vastaavasti tinkiä palkankorotuksista. Tällaisella ratkaisulla olisi kielteinen vaikutus palkansaajien ostovoiman kehitykseen”, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle on huomauttanut.

Kolmas pattitilanteeseen ajautunut neuvottelu on Teknologiateollisuuden ja STTK:laisen Ammattiliitto Pron välinen. Se keskeytyi miltei heti alettuaan, koska työnantajan tavoitelista oli Pron mukaan kohtuuton ja veisi ”suomalaista työelämää pitkän harppauksen takaisin menneisyyteen”. Prolaisten palkkapussiinkin tulisi useiden tuhansien eurojen lovi vuodessa, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on ennakoinut.

Luottamusmies julkisti osan työnantajan vaatimuksista sosiaalisessa mediassa, minkä jälkeen myös Pro julkisti niitä verkkosivuillaan. Työnantajan tavoitteita olivat muiden muassa työajanpidennyksen säilyttäminen ja muuttaminen kolmeksi lauantaipäiväksi tai kokonaiseksi työpäiväksi, helatorstain ja loppiaisen muuttaminen säännölliseksi työajaksi, lomarahan puolittaminen sekä lisä- ja ylityökorvausten leikkaaminen.

Työehtosopimuksia on jo ensi viikolla päättymässä myös esimerkiksi tietotekniikan palvelualalla, tieto- ja viestintäteknologiassa sekä autoalalla.

Yhteisen sävelen löytyminen on ollut vaikeaa myös tietotekniikan palvelualalla, jolla neuvotteluja käyvät työntekijöiden puolella akavalaiset Tietoala ja YTN Tietoala sekä työnantajien puolella Teknologiateollisuus. Keskusteluja on käyty esimerkiksi liukuvasta työajasta ja työaikapankista, mutta kiistellyimmät asiat, kuten kiky-tunnit ja palkat, ovat yhä ratkaisua vailla.

Tietoala on osa Insinööriliittoa, mutta insinöörejä on vain osa sen jäsenistä. He ovat esimerkiksi koodareita, suunnittelijoita ja ohjelmoijia.

”Vaikeimmat asiat ovat edessäpäin, ja paine kasvaa. Kaikissa tes-pöydissä on odottava tilanne”, sanoo Tietoalan puheenjohtaja Jyrki Kopperi.

”Monissa tekstikysymyksissä on edistytty, mutta työajan pidennyksen kohtalo on ratkaisematta.”

Seuraavat neuvottelut on sovittu keskiviikoksi ja torstaiksi. ”Jos ei torstaina tule tulosta, hallinto kokoontuu miettimään vauhditustoimia.”

Apteekkien farmaseuttisella henkilöstöllä eli farmaseuteilla ja proviisoreilla sopimus päättyy lokakuun lopussa. Neuvottelijaosapuolet ovat Farmasialiitto ja Apteekkien työnantajaliitto.

Farmasialiiton puheenjohtajan Antti Katajan mukaan neuvottelut ovat yhä käynnissä. Työajat ja palkat ovat heilläkin kiistanaiheita.

”Meillä kiky-tunnit olivat erillisessä liitepöytäkirjassa, jonka irtisanoimme jo elokuussa, mutta nyt työnantaja haluaisi ne palauttaa, mihin emme halua suostua.”

Katajan mukaan kiky-tunteja on toteutettu hyvin vaihtelevasti, joko lisätyönä tai koulutuksena tai niiden yhdistelmänä.

”Toinen iso asia on palkkaus. Meillähän on yliopistokoulutuksen saaneita farmaseutteja, joiden alin taulukkopalkka on 2 430 euroa kuukaudessa, ja esimerkiksi yli kuuden vuoden työkokemuksella se on vasta 2 609 euroa. Näiden terveydenhuollon ammattilaisten työ on kuitenkin vaativaa potilasturvallisuuden edistämistä.”

Silti Farmasialiitto ei ole lähtenyt hoitajien järjestöjen mukaan vaatimaan päänavaaja-alojen eli lähinnä vientiteollisuuden sopimuksia ylittäviä palkkoja, vaikka esimerkiksi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalankin etukäteen julistama palkkakaton ehdottomuus ei reilulta tunnukaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskusta ajaa vasemmistolaisen pääministerin Sanna Marinin heti ahtaaseen paikkaan

   Tilaajille
  2. 2

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  3. 3

   Loikka 1980-luvun Suomeen: USA:n demokraattipuolueessa on tapahtunut historiallinen käänne

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  6. 6

   En halua tulla tunnetuksi ”sekavana ja omituisena suomalaisnaisena”, joten hoitakoot britit itse maansa sekavuudet

  7. 7

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  8. 8

   Valehteluun suhtaudutaan Yhdysvalloissa eri tavalla kuin Suomessa

  9. 9

   Antti Lindtman ei pyri ensi kesänä Sdp:n johtoon

  10. 10

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  3. 3

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  6. 6

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  10. 10

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää