Politiikka

Veikkaus laajentaa tunnistautumis­pakkoa, koskee myös lottoa – tuotto vähenee toimitus­johtajan mukaan 150–200 miljoonaa euroa

Veikkaus kertoi uusista linjauksista torstaina tiedotustilaisuudessa.

Rahapeliyhtiö Veikkaus suunnittelee, että kaikki sen pelit raaputusarpoja lukuun ottamatta ovat pakollisen tunnistautumisen piirissä vuonna 2023.

Uudistus on tarkoitus toteuttaa vaiheittain. Viimeisessä vaiheessa vuonna 2023 tunnistautumisen piiriin tulevat myös pelisalit ja kuponkipelit, kuten lotto.

Hajasijoitetuissa peliautomaateissa tunnistautuminen otetaan käyttöön suunniteltua aiemmin, tammikuussa 2021. Järjestelmän kokeilu alkaa lokakuussa 2020. Nykyisin tunnistautumisen piirissä ovat yhtiön internetpelit.

”Tämä [pakollinen tunnistautuminen] on merkittävin uudistus, mitä suomalaisessa rahapelijärjestelmässä on ikinä tehty”, sanoo Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski.

Vielä ei ole tiedossa, miten tunnistautuminen käytännössä toteutetaan. Sarekosken mukaan se voisi tapahtua esimerkiksi asiakaskortilla ja siihen liitettävällä pin-koodilla.

Pelaaja voisi asettaa itselleen pelirajoituksia tai vaikkapa estää pelaamisen kokonaan.

Sarekoski arvioi, että pakollinen tunnistautuminen vähentää pelaamista 30–40 prosenttia nykyiseen nähden. Arvio perustuu Ruotsin kokemuksiin, toimitusjohtaja kertoo.

Kun pelaaminen vähenee, esimerkiksi pelikoneita ei tarvita yhtä paljon. Veikkaus aikookin vähentää hajasijoitettujen peliautomaattien määrää aiemmin kerrottua enemmän.

”Hajasijoitettujen automaattien kokonaismäärää tullaan vähentämään arvioidemme mukaan vuoteen 2025 mennessä jopa 8 000:lla”, kertoi laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta torstaina. Jo ensi vuoden aikana peliautomaatteja vähennetään 3 500.

Hajasijoitettuja eli esimerkiksi kauppoihin, huoltoasemille ja ravintoloihin sijoitettuja peliautomaatteja on nyt noin 18 500. Lisäksi Veikkauksella on pelisaleissa noin 2 600 rahapelikonetta.

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan toimenpiteet vähentävät vuonna 2021 Veikkauksen tulosta 150–200 miljoonalla eurolla vuoden 2019 tasoon nähden. Vaikutus näkyy jo ensi vuonna, jolloin tulos supistuu noin 50 miljoonaa euroa, Sarekoski arvioi.


Syntyvää rahareikää Veikkaus pyrkii paikkaamaan kansainvälisellä liiketoiminnalla, jos se saa sellaiseen luvan. Kyse olisi pelituotteiden myynnistä ulkomaisille yrityksille, ei kuluttajamyynnistä.

Sarekosken mukaan Veikkauksella on ollut kolme tehtävää: peliongelmien vähentäminen, tuotosta huolehtiminen ja markkinaosuuden puolustaminen. Yhtiön ongelmat ja vilkas julkinen keskustelu ovat hänestä tämän yhtälön seurausta.

”Paine tuloutustason ylläpitämiseen on ollut kova. Sen hinta on ollut se, että emme ole kyenneet riittävästi vähentämään peliongelmia.”

Yhtiön uuden strategian mukaan tavoitteena on, että vuonna 2025 Veikkaus on rahapelien markkinajohtaja Suomessa.

Sarekosken mukaan yhtiön toimintaa ohjaavat periaatteet muuttuvat kuitenkin voimakkaasti.

”Jos katson kolmiota, markkinaosuuden puolustaminen tai puhdas tuotto ei voi olla enää meidän toimintamme ytimessä.”

Miten on mahdollista, että se on ollut toiminnan ytimessä, kun ainoa peruste yksinoikeusjärjestelmälle on haittojen vähentäminen?

”Nythän missään ei ole määritelty sitä tavoitetasoa. Meillä on syy uskoa, että uuden yhtiön [vuodesta 2017 eteenpäin] aikana Veikkauksen peleistä aiheutuneet haitat ovat vähentyneet. Eli sillä tavalla olemme toteuttaneet arpajaislain kirjausta”, Sarekoski sanoo.

”Mutta järjestelmätasolla pelihaitat kokonaisuudessaan eivät ole vähentyneet. Veikkauksen pienentyminen on korvautunut muiden peliyhtiöiden pelien aiheuttamilla haitoilla. Tämä on varmaan myös yhteiskunnallinen kysymys.”

Veikkauksen toimintaan on kohdistunut arvostelua sen jälkeen kun yhtiö oli kesän aikana mainostanut ravipelejään kuvitteellisen terapeuttihahmon suulla.

Yhtiö tiedotti elokuussa keskeyttävänsä mauttomaksi moititun kampanjan, joka tosin olisi loppunut muutenkin.

Myös tätä ennen Veikkauksen mainonta on ollut huomion kohteena useaan otteeseen, ja Poliisihallitus on puuttunut siihen toistuvasti. Hyökkäävän markkinoinnin on tulkittu olevan merkki siitä, että yhtiön pyrkimyksenä on maksimoida pelien tuottoja, ei vähentää niistä koituvia haittoja.

Veikkaus aikoo nyt uudistaa mainontaperiaatteitaan ja vähentää mainontaansa, kertoo yhtiön liiketoimintajohtaja Nora Vähävirta. Konsultointi- ja viestintätoimisto Tekirin tekemän selvityksen mukaan Veikkauksen markkinointia ovat ohjanneet kaupalliset tavoitteet.

”On ihan varma, että jokainen suomalainen tulee huomaamaan meillä olevan erilaista markkinointia.”

Veikkauksen monopoliin perustuva rahapelijärjestelmä on Euroopan unionissa poikkeuksellinen, mutta se on saanut unionilta hyväksynnän. Perusteena on, että järjestelmä vähentää peleistä aiheutuvia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja.

Esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on ollut huolissaan, ettei näin tapahdu tällä hetkellä riittävissä määrin. Tuoreessa raportissaan KKV katsoo, että Veikkaus-voitoilla rahoitettavien järjestöjen edustajia on rahapeliasioiden neuvottelukunnassa ja Veikkauksen hallintoneuvostossa, joiden tehtävänä valvoa yhtiön toimintaa.

Toimintamenojen jälkeen Veikkaus tilittää voittoja vuosittain noin miljardi euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö jakavat potin yleishyödyllisille järjestöille.

Ylen MOT kertoi viime viikolla, että rahapelikoneita pelattiin viime vuonna kaikkiaan 11 miljardilla eurolla.

Vuonna 2018 Veikkauksen pelikate oli noin 1,76 miljardia euroa. Pelikate tarkoittaa pelien liikevaihtoa sen jälkeen kun summasta on vähennetty maksetut voitot. Laskennallisesti jokainen Suomen asukas olisi siis hävinnyt vuoden aikana keskimäärin 319 euroa yhtiön peleihin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   HS:n palkkakone paljastaa, tienaatko yhtä paljon kuin työkaverisi keskimäärin – Palkoista pitäisi puhua paljon enemmän, sanoo professori

   Tilaajille
  4. 4

   Jos metsäteollisuuden lakon yhteydessä esitetyt luvut pitäisivät paikkansa, menetysten saaminen takaisin veisi sata vuotta – mitä järkeä lakossa on?

  5. 5

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  6. 6

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  7. 7

   Tubettaja Mandimai menetti ”aika kivoja summia”, kunnes kollegat tulivat väliin – Nyt hän kääntää suursuosiotaan euroiksi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  9. 9

   Koronavirukseen on kuollut 106, tartuntoja yli 4 500 – Saksassa todettiin ensimmäinen tartunta

  10. 10

   Koronavirus ei vaikuta yhtä tappavalta kuin sars, mutta arviot tartuttavuudesta vaihtelevat – Tämä viruksesta tiedetään nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  2. 2

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  4. 4

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  5. 5

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  6. 6

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  8. 8

   Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

  9. 9

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää