Politiikka

Kommentti: Twitter kielsi poliittisen mainonnan ja muutti yhdellä iskulla monen maan poliittista dynamiikkaa – eikä välttämättä parempaan suuntaan

Twitter näkee poliittisen mainonnan myrkkynä, josta pitää päästä eroon, mutta se saattaa vain ajaa keskustelun sävyn synkemmäksi, kirjoittaa kommentissaan HS:n talouden ja politiikan toimituksen esimies Jussi Pullinen.

Sosiaalisen median yhtiö Twitter teki keskiviikkona yllättävän päätöksen. Yhtiön toimitusjohtaja Jack Dorsey ilmoitti, että yhtiö kieltää kaiken ”poliittisen mainonnan” koko maailmassa.
Dorsey perusteli kieltoa muun muassa sillä, että pienille ryhmille kohdennetut poliittiset mainokset antavat niiden ostajille suhteetonta valtaa. Twitterin perustajan mielestä poliittiseen mainontaan käytetty raha ”pakottaa” mielipiteet ihmisten näkyville.

”Me uskomme, että poliittisen viestin pitäisi ansaita levin­neisyytensä itse, eikä saada sitä ostamalla”, Dorsey kirjoitti.

Dorseyn mielestä poliitikkojen pitäisi siis kirjoittaa niin vetoavia viestejä, että ihmiset haluavat levittää niitä eteenpäin vapaaehtoisesti.

Näin olisi vastedes myös Suomessa ja Euroopassa: poliitikot eivät voisi enää ostaa näkyvyyttä Twitteristä esimerkiksi tulevien kuntavaalien alla.

Twitterin kielto kertoo siitä, miten poliittisesta mainonnasta on viime vuosina tullut maailmalla eräänlaista myrkkyä.

Venäläisten trollien sekaantumien Yhdysvaltain vuoden 2016 vaaleihin oli ensimmäinen laukaisin. Toinen oli brexit-kampanja. Sen jälkimainingeissa paljastui, että kampanjaan liittyvää mainontaa oli kohdennettu hyvin tarkkojen psykologisten profiilien perusteella. Nämä profiilit oli muodostettu viattoman oloisesta Facebook-testistä kerätyllä datalla. Noita tietoja Cambridge Analytica -viestintäyhtiö käytti EU-eroa ajavan kampanjan suunnittelussa – vastoin Facebookin sääntöjä.

Skandaalien jälkeen someyhtiöitä on riepoteltu niiden mainonnasta vuositolkulla. Niiden johtajat ovat olleet toistuvasti esimerkiksi Yhdysvaltain kongressin kuultavina – viimeksi vasta viikko sitten kongressin komitean edessä istui grillattavana Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg.

Skandaalien jälkeen somen jättiläiset ovat valinneet erilaiset suunnat. Facebookin Zuckerberg on asettunut puolustamaan poliitikkojen oikeutta mainostaa – vaikka sitten epätosilla väitteillä. Zuckerberg antaa poliitikkojen siis vapaasti valehdella mainoksissa, ovat yhtiön kriitikot julistaneet.

Kiista on viime päivät ollut Yhdysvalloissa iso uutinen. Maanantaina The New York Times kertoi, että joukko Facebookin työntekijöitä on lähettänyt Zuckerbergille avoimen kirjeen, jossa vaaditaan muutoksia yhtiön käytäntöihin. Allekirjoittajia oli 250, kun Facebookilla on kaikkiaan noin 30 000 työntekijää.

”Vastustamme yhtiön nykyistä linjaa. Se ei suojele ihmisiä vaan sallii poliitikkojen muuttaa alustamme aseeksi, jonka he voivat kohdistaa ihmisiin, jotka uskovat poliitikkojen Facebookiin lataaman sisällön olevan luotettavaa”, kirjeessä lukee.

Keskiviikkona Zuckerberg otti itse asian esille Facebookin osavuosituloksen julkistuksen yhteydessä. Zuckerberg kertoi harkinneensa ja harkitsevansa yhä, pitäisikö poliittiset mainokset kieltää.

Hän puolusti kuitenkin sananvapauden nimissä sitä, että yhtiö jatkaa poliittisen mainonnan julkaisemista mahdollisimman vähin rajoituksin. Myös tv-kanavat ja esimerkiksi Google julkaisevat Zuckerbergin mukaan samoja mainoksia.

”Minusta tälle on hyvät perusteet”, Zuckerberg sanoi. ”En usko, että yksityisten yritysten pitäisi sensuroida poliitikkoja ja uutisia.”

 

Ajatus siitä, että poliittinen näkyvyys pitää ”ansaita” on uljas, mutta saattaa somessa luoda myös omituisia kannustimia.

Jos someyhtiöiden moraalipaini koskisi vain Yhdysvaltoja, se olisi helppo ohittaa. Mutta koska yhtiöt toimivat maailmanlaajuisesti, niiden päätökset heijastuvat nopeasti myös Suomeen.

Esimerkiksi Twitter joutuu hyvin nopeasti päättämään, millainen mainos Suomessa määritellään ”poliittiseksi”. Täyttääkö hävittäjälobbarin ilmoitus kriteerit? Entä ammattiliiton mainos? Tai armeijan rekrytointi-ilmoitus? Jossakin maassa vastaus kaikkiin olisi varmasti kyllä, Suomessa välttämättä ei.

Twitterin lakiasiainjohtaja Vijaya Gadde ilmoitti torstaina, että kiellettyjä ovat kaikki mainokset, jotka ottavat kantaa ”kansallisesti tärkeisiin lainsäädäntöhankkeisiin”. Tällaisia aiheita ovat Twitterin mukaan esimerkiksi ilmastonmuutos, terveydenhuolto, maahanmuutto, kansallinen turvallisuus ja verotus. Lisäksi kiellettyä on kaikki vaalimainonta.
Suomessa Twitter on pieni tekijä. Jos Facebook tai Google tekisivät samanlaisen linjauksen, se voisi jo tuntuakin. Etenkin monelle paikallisehdokkaalle, jolla kannatusta tai vaalikassaa ei ole valmiiksi, some-rajoitus voi olla tuntuva.

Someyhtiöiden linjauksilla voikin olla arvaamattomia seurauksia.

Jos pienillä resursseilla liikkeellä olevat ehdokkaat eivät enää pääsisi esille, se voisi suosia jo valmiiksi tunnettuja nimiä. Suomen ulkopuolella pannaan joutuisivat vaaleja manipuloivien hirmuhallitsijoiden lisäksi myös oppositioiden ehdokkaat ja kenties kansalaisjärjestöt.

Keskustelun sävyssä Twitterin päätös voi tuntua Suomessakin. Dorseyn ajatus siitä, että poliittinen näkyvyys pitää ”ansaita” on uljas, mutta saattaa somessa luoda myös omituisia kannustimia.

Ennestään tiedetään esimerkiksi, että huhut tai suoranaiset valheet leviävät somessa nopeasti. Suosiota saa myös provosoimalla, kärjistämällä tai vääristelemällä. Mainosmahdollisuuden poisto ei ainakaan vähennä tällaisen käytöksen houkuttelevuutta.

 

Jack Dorsey muutti yhdellä päätöksellä monen maan poliittista dynamiikkaa.

Ennen kaikkea someyhtiöiden linjaukset ovat karu muistutus siitä, miten paljon suoranaista valtaa on liukunut Kaliforniassa päämajaansa pitäville yhtiöille.

Käytännössä Twitterin Jack Dorsey muutti yhdellä päätöksellä monen maan poliittista dynamiikkaa. Jos Mark Zuckerberg tekisi samanlaisen päätöksen, olisi sillä varmasti näkyviä vaikutuksia siihen, millaista poliittista keskustelua Suomessakin käydään.

Kyse ei myöskään ole vain mainoksista. Käytännössä Dorseyn ja Zuckerbergin kaltaiset hahmot piirtävät palvelujensa sääntöjä määritellessään pitkälti rajoja sille, millainen Suomen keskusteluilmapiiri on.

Se, kuka blokataan ja mikä on liikaa sanottu, päätetään entistä useammin Kaliforniassa. Koko maailmalle yllätyksenä tuleva päätös julkistetaan yhtäkkiä jonakin iltana parissa twiitissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  2. 2

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  5. 5

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  6. 6

   Bellingcat: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

  7. 7

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  8. 8

   Suomen metsien hiilinielut romahtivat ennätys­hakkuiden vuoksi

  9. 9

   Ruumisauto ajoi takaluukku auki Mannerheimin­tiellä

  10. 10

   Mika Myllylän 18-vuotias poika Wiljami on lähellä Liiga-debyyttiä: ”Korkean työmoraalin omaava laitahyökkääjä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  4. 4

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  5. 5

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  6. 6

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää