Politiikka

Pitäisikö kannabista saada käyttää ilman rangaistusta? HS kysyi kaikkien eduskunta­puolueiden kannan kansalais­aloitteeseen

Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistuksen poistamisesta etenee eduskunnan käsiteltäväksi, mutta vain vihreistä ja vasemmistoliitosta löytyy aloitteelle kannatusta.

Pitäisikö kannabiksen käytön rangaistavuus poistaa?

Tätä ehdottava kansalaisaloite keräsi 60 000 allekirjoitusta ja tulee eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunnassa tuki sille vaikuttaa kuitenkin vähäiseltä. Kun HS kysyi kantaa asiaan eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, vain kaksi kannatti sitä.

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiselle löytyy selvää tukea ainoastaan vihreiden ja vasemmistoliiton keskuudesta. Muut puolueet joko vastustavat aloitetta tai suhtautuvat siihen vähintäänkin epäilevästi.

Vihreiden puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo kirjoitti keskiviikkona Facebook-päivityksessään, että vihreiden mukaan ”laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista”. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Emma Karin mukaan vihreiden linja on ollut asiassa selkeä jo vuosia.

”Hyvä, että fiksu ja tutkimustietoon perustuva huumausainepolitiikka nousee keskusteluun”, Kari kirjoitti Twitterissä.


Ohisalon linjaus nostatti tuoreeltaan arvostelua oppositiosta, mutta sitä paheksuttiin myös hallituskumppani keskustan riveistä.

”Tuohon hullutukseen on turha vetää meitä mukaan”, kirjoitti kansanedustaja Mikko Savola Twitterissä torstaina.
Keskustalla on kannabikseen selvä kanta: puolue ei tue sen käytön rangaistavuuden poistoa.

”Keskustan puoluekokouksen hyväksymä linja on, että jatkossakin käytön pitää olla rangaistavaa. Apua ja tukea pitää antaa päihteettömään ja ennen kaikkea huumeettomaan elämään”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk) sanoo.


Myöskään suurimman hallituspuolueen Sdp:n eduskuntaryhmä ei kannata kansalaisaloitetta, sanoo demareiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Salonen.


”Suhtaudumme kriittisesti rangaistavuuden poistamiseen ja katsomme, että kaikki huumeidenmyynti ja hallussapito pitää olla johdonmukaisesti rangaistavaa”, hän sanoi HS:lle.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmällä tai puolueella ei ole virallista kantaa asiaan, kertoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.


Hän kuitenkin itse kannattaa kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista. Arhinmäen mukaan kannabiksen aiheuttamat ongelmat eivät ole rangaistuksien seurauksena vähentyneet, vaan pikemminkin lisääntyneet.

”Myös puolueen puheenjohtaja Li Andersson on aikaisemmin julkisuudessa sanonut, että hänen mielestään tästä rangaistavuudesta voitaisiin luopua. Johtohenkilöiden näkemys on se, että tämä on järkevänoloinen aloite.”

Arhinmäen mukaan kyse on kuitenkin ”omantunnon kysymyksestä”, jossa puolueen sisällä voi olla erilaisia näkemyksiä.

Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset on aikaisemmin sanonut vastustavansa huumausaineiden rangaistuksista luopumista. Puolueen nykyinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra sanoi esimerkiksi helmikuussa Iltalehdelle, että perussuomalaisten mielestä rangaistuksesta luopuminen olisi periaatteellisesti väärin.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmällä ei ole asiaan vielä yhteistä kantaa, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.


Hän itse suhtautuu rangaistuksen poistoon kuitenkin kielteisesti.

”Koen, että se lisäisi käyttöä. Se olisi askel kohti laillistamista. En kannata päihdyttävien kannabisaineiden käyttöä. Se ei ole kenellekään henkilökohtaisella tasolla kannatettavaa”, Tavio sanoo.

Myöskään kokoomuksen piiristä aloite ei saa tukea.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ei pidä todennäköisenä, että kansalaisaloite etenisi eduskunnassa varsinaiseen lain valmisteluun.


”Me [kokoomuslaiset] emme usko, että yhtäkkinen dekriminalisointi ja pienimuotoisen viljelyn ja hallussapidon salliminen olisi oikea ratkaisu. En usko, että tämän aloitteen mukaiselle ratkaisulle on edellytyksiä löytää eduskunnasta enemmistöä”, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan poliisin olisi vaikeampaa päästä huumeita myyvien jäljille, jos kannabiksen käytöstä ei tulisi rangaistuksia.

”Monissa maissa on nostettu kädet pystyyn, kun käyttö etenkin nuorten parissa on tullut niin laajaksi. Suomessa ei pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä. Painopiste pitää kuitenkin saada sakottamisesta matalan kynnyksen hoitoonohjaukseen varsinkin nuorten ongelmakäyttäjien kohdalla.”

Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko taas toivoi, että Ohisalo olisi paikalla, kun kansalaisaloitetta käsitellään lähetekeskustelussa. ”Kuulisin mielelläni tarkemmat perustelut”, Risikko kirjoitti Twitterissä.

Sisäministerinä edellisessä hallituksessa toimineen Mykkäsen mukaan Ohisalolla on oikeus ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin.

”Tietysti ministeriasemassa joutuu harkitsemaan sitä, antaako kannanotollaan jonkun viestin tällä hetkellä kuitenkin selvästi laittomaan toimintaan.”

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen arvosteli Ohisalon kirjoitusta voimakkaammin.

”Missään nimessä en kannata Ohisalon ehdotusta, ja pidän aika merkillisenä sitä, että sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri tällaisen nostaa esille. Meidän historiassa ei ole kukaan sisäministeri esittänyt huumeiden käytön laillistamista”, Räsänen sanoo.


Räsäsen mukaan kristillisdemokraattien kielteisesti kansalaisaloitteeseen suhtautuva kanta on yhtenäinen.

”Meillä on jo merkittävä kansanterveysongelma, alkoholi. Tämän rinnalle ei tarvita uusia nousevia kansanterveysongelmia.”

Myöskään Rkp:n keskuudesta kansalaisaloite tuskin saa tukea.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Anders Adlercreutzin mukaan rangaistuksen poisto ei ole oikea viesti, kun halutaan vähentää kannabiksen käyttöä. Rkp:n eduskuntaryhmä suhtautuu aloitteeseen Adlercreutzin mukaan epäilevästi.


”Eduskuntaryhmä ei ole tästä vielä keskustellut, mutta tämä on ollut puolueen kanta aikaisemmin”, Adlercreutz sanoo.

Kansalaisaloitteella pyritään rikoslain muutokseen, joka poistaisi rangaistavuuden kannabiksen käytöstä ja osittain myös viljelystä ja hallussapidosta.

Tarkennus 31.10 kello 20.45: Sdp:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan sitaattia tarkennettu. Sdp ei suhtaudu kriittisesti kannabiskeskusteluun, vaan rangaistavuuden poistamiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Moni kärsii yskästä viikosta ja kuukaudesta toiseen – Milloin on syytä hakeutua hoitoon ja miten yskää voi helpottaa?

   Tilaajille
  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  10. 10

   Venäläistoimittaja paljasti liikaa, ja sai postissa hautaseppeleen ja vuohen pään – Denis Korotkov tutkii ”Putinin kokin” tuhansia palkkasotureita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää