Politiikka

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tutki itseään viime kesänä ja löysi poltteen: ”Osin Rinteen hallitusohjelman piiskaamana”

Petteri Orpon, 50, mielestä lukuisista kurjista vuosista huolimatta Suomi on nyt parempi maa kuin kymmenen vuotta sitten

Jos asiat olisivat menneet hiukan toisella tavalla viime keväänä, tässä syntymäpäivähaastattelussa ei puhuisi oppositiossa uutta nousua etsivä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaan pääministeri Petteri Orpo, 50.

Vielä tammikuussa 2019 kokoomuksen kannatus oli varsin lähellä gallupjohtaja Sdp:tä, ja perussuomalaiset olivat noin kymmenen prosentin puolue.

Sitten tulivat Oulun raiskausepäilykset sekä myöhemmin pelottelut liha- ja autoveroista. Sdp:n kannatus vajosi, perussuomalaisten nousi. Kokoomukselle tarjoitui voiton paikka.

Kokoomuksen haaveet haalistuivat, kun alkoi keskustelu hoitajamitoituksesta. Kokoomus hävisi mielikuvataistelun, koska se empi ja vaati asiantuntijoiden arvioita ennen hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

”Ihminen ei ole desimaali”, sanoi silloinen valtiovarainministeri Orpo 31. tammikuuta. Tämä vähättelyksi tulkittu lause ei yksin katkaissut pääministeritietä, mutta parissa kuukaudessa kokoomuksen kannatuksesta rapisi pari prosenttiyksikköä.

Orpo on sanonut, että tuo päivä oli hänen poliittisen uransa yksi raskaimmista. ”Mutta ei tähän voi jäädä rypemään.”

Orpoa on elämässä laajasti lykästänyt. Hän kutsuu lapsuuttaan onnelliseksi, kehuu perhettään ja pitää työstään.

Hän on toiminut pari vuotta Turun aikuiskoulutuskeskuksen palvelujohtajana, mutta muuten hän on ollut ammatiltaan nousukiidossa oleva poliitikko, ainakin viime kevääseen saakka.

Orpo aloitti poliitikon palkkatyöt vuonna 1998 Varsinais-Suomen Kokoomuksen toiminnanjohtajana ja päätyi monen vaiheen jälkeen valtiovarainministeriksi ja kokoomuksen puheenjohtajaksi 2016.

Ensi kesänä hän aikoo asettua uudelleen ehdolle kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Mutta ei Orpon elämä ole ollut pelkkää poliittista painia ja arkista leijailua onnistumisesta toiseen. Takana on muun muassa nuoruuden avioero ja vaimon molempien vanhempien vakava pitkäaikaissairaus.

Orpo sanoi viime toukokuussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että oppositioon meno suorastaan kyrsii.

Ei kyrsi enää, vaikka hän sanookin joutuneensa viime kesänä tutkiskelemaan, onko hänellä vielä jäljellä ”motivaatiota ja poltetta”.

”Polte löytyi, osin Antti Rinteen (sd) hallitusohjelman piiskaamana. Minulla nousi suuri innostus katsoa tulevaa puhtaalta pöydältä”, hän sanoo.

Kokoomus ei ole tehnyt kunnolla ohjelmatyötä ja itsetutkiskelua yli kymmeneen vuoteen. Nyt Tutkimusmatka tulevaisuuteen -niminen ohjelmatyö on alkanut.

”Kokoomus on tehnyt 12 vuotta putkeen kompromisseja niin Soinin, Rinteen, Sipilän kuin Vanhasenkin kanssa ja puolustanut hallituskumppaneita. On vapauttavaa, kun nyt saa toimia puhtaan kokoomuslaisesti.”

”Aiomme tehdä kokoomuksesta parhaan työkalun muuttaa maailmaa ja niin, että kokoomuksen toimintaan on helppo tulla, vaikka olisi yhtä asiaa ajava ihminen.”

Orpon mukaan hallitusohjelma pitäisi kirjoittaa kokonaan uusiksi, jos kävisi niin, että kokoomusta yritettäisiin houkutella Antti Rinteen hallitukseen. ”En voi millään tavalla hyväksyä Rinteen hallituksen työllisyys- ja talouspolitiikkaa. Rahaa jaetaan ennen kuin ne on tienattu.”

Hän sanoo oppineensa paljon Juha Sipilän (kesk) hallituksen yrityksestä yhdistää maakuntahallinto ja sosiaali- ja terveyspalvelut.

”Uskoimme, että kun hallitusohjelma on muuten hyvä, kestämme maakuntamallisen soteratkaisun, mutta emme oikein kestäneetkään, koska kannatamme kuntiin pohjautuvaa sotea. Se söi meitä sisäisesti”, hän sanoo.

”Ei voi viedä puoluetta hallitukseen, jossa on perustavanlaatuisia ristiriitoja oman ohjelman kanssa. Samalla tavalla olisi käynyt, jos olisimme nielleet Rinteen vääränlaisen talouspolitiikan.”

Ruotsalainen tutkimus totesi kolmisen vuotta sitten, että poliitikot ovat poikkeuksellisen kykeneviä yksilöitä, vaikka heitä yleensä haukutaan.

”Kuuluu asiaan, että herrat ja rouvatkin haukutaan. Se on alan työsuhde-etuihin.”

Kysyttäessä Orpo pohtii, missä hän on erityisen kykenevä.

”Olen kokenut aina olevani hyvä ihmisten kohtaamisessa ja kuuntelemisessa, ja ne ovat politiikassa tärkeitä. Pystyn hahmottamaan suuria kokonaisuuksia. Yhteiskunta on kokonaisuus, ei se toimi niin, että ratkotaan yhtä asiaa kerrallaan.”

Orpo sanoo, että poliitikot ovat pääosin onnistuneet tehtävässään parantaa ihmisten elintasoa myös viimeisen kymmenen vuoden aikana, jolloin Suomella on ollut vaikeuksia.

”Suomi on nyt parempi maa kuin kymmenen vuotta sitten. Koulutus kehittyy, varhaiskasvatus kehittyy, yhteiskunnan digitalisointi on tehnyt elämää paremmaksi, joukkoliikenne kehittyy. Elintasokin on noussut.”

”Sitten on tietysti isoja haasteita ja murheita. Nostaisin esille nuorten syrjäytymisen, meillä on 18  000 lasta sijoitettuna kotien ulkopuolelle. Vanhuspalvelun haasteet kasvavat koko ajan ja pitkäaikaistyöttömiä on kymmeniätuhansia.”

Orpo puhuu pitkään kokoomuksen lempiaiheesta, verojen laskemisesta, jotta ihmiset tulevat toimeen omalla työllään. ”Jos keskiluokka hyytyy, tämä yhteiskunta lakkaa pelaamasta.”

”Ennen kaikkea haluan olla taistelemassa länsimaisen demokratian, ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja sananvapauden puolesta. Näiden varaan Suomi ja Euroopan unioni ovat rakennettu, mutta nyt kun katsoo kehitystä, huolestuttaa”, Orpon sanoo.

”Näiden asioiden edistyminen piti olla kaikille selvä asia vielä 15 vuotta sitten. Ajateltiin, että hyvä oli voittanut pahan, mutta nyt myös Suomessakin kuuluu ääniä, joissa ihaillaan autoritaarisia valtioita, iloitaan brexitistä ja Euroopan unionin hajoamisesta.”

Tarkennus 4.11. klo 11.05: Petteri Orpo toimi valtiovarainministerinä vuosina 2016–2019.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Petteri Orpo


  Syntynyt 3. marraskuuta 1969 Köyliössä. Asuu nykyisin Turussa.

  Kansanedustaja vuodesta 2007.

  Kokoomuksen puheenjohtaja kesäkuusta 2016 lähtien. Valtiovarainministeri 2016–2019. Sitä ennen sisäministerinä sekä maa- ja metsätalousministerinä.

  Koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri.

  Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

 Täyttää 50 vuotta sunnuntaina 3. marraskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  9. 9

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  10. 10

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää