Politiikka

Asiantuntijat: Veikkauksen toimen­piteet voivat pienentää tuottoja arvioitua enemmän, ongelma­pelaamisen vähenemisestä ei takeita

Asiantuntijoiden mukaan on vaikea arvioida, ovatko Veikkauksen ilmoittamat toimet riittäviä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija Anssi Airas arvioi, että Veikkauksen torstaina ilmoittamat toimenpiteet voivat vähentää yhtiön tuottoja enemmän kuin yhtiö on ennakoinut. Vaikutuksia on kuitenkin hänen mukaansa vaikea ennustaa.

Valtion rahapeliyhtiö kertoi torstaina, että tavoitteena on ottaa käyttöön pakollinen tunnistautuminen kaikissa peleissä vuoteen 2023 mennessä.

Ruokakaupoissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja ravintoloissa sijaitsevissa pelikoneissa tunnistautuminen on tarkoitus ottaa käyttöön vuotta aiemmin kuin on suunniteltu eli tammikuussa 2021.

Toimitusjohtaja Olli Sarekosken mukaan tämä johtaa pelaamisen vähenemiseen 30–40 prosentilla ja tuottojen supistumiseen 150–200 miljoonalla eurolla kuluvan vuoden tasoon nähden.

Siten valtiolle ja edelleen yleishyödyllisille järjestöille maksettavista pyöreän miljardin euron vuotuisista tuotoista leikkautuisi jopa 20 prosenttia.

Airas katsoo, että väheneminen voi olla voimakkaampaa, koska arvio perustuu Ruotsin kokemuksiin.

”Näitä maita ei ihan suoraan pysty vertaamaan. Ruotsissa peliautomaatteja on ollut ainoastaan ravintoloissa, mutta Suomessa jakelu on aika paljon laajempaa.”

Länsinaapurin Svenska Spel otti pakollisen tunnistautumisen käyttöön vuosina 2014–2015. Airaksen mukaan uudistuksen vaikutuksista ei ole varsinaista tutkimusta mutta epävirallisen arvion mukaan pelaaminen vähentyi 35 prosenttia.

Ennen THL:ää Airas on tehnyt pitkän uran Raha-automaattiyhdistyksessä ja Veikkauksessa.

Airaksen mukaan pelaamisen suosion väheneminen ei ole tae siitä, että pahimmasta ongelmapelaamisesta olisi päästy eroon. Rahan syöttäminen pelikoneisiin voi nimittäin keskittyä pelisaleihin.

”Niin kauan kuin pelisaleissa pystyy pelaamaan ilman tunnistautumista ja rajoja, on vaikea arvioida, kuinka tehokas keino on.”

Sen sijaan pakollinen tunnistautuminen on tehokas keino estää alaikäisten pelaaminen, Airas sanoo.

Nyt Veikkaus suunnittelee, että tunnistautuminen otetaan käyttöön pelisaleissa vuonna 2023. Tuolloin myös lottoamisen yhteydessä todennetaan henkilöllisyys. Toistaiseksi ei ole tiedossa, millä tavalla järjestelmä toteutetaan teknisesti.

”Alkuperäisissä suunnitelmissahan ei ollut mitään mainintaa, että pelisaleihin ylipäätään tulisi tunnistautuminen. Se olisi ollut kyllä kovin hankala yhtälö, että kaikki, jotka jostakin syystä pelaavat paljon, päätyisivät pelaamaan pelisaleissa.”

Tiedotustilaisuudessa toimitusjohtaja Sarekoski sanoi yhtiöön kohdistuvan tuottopaineen olleen kova.

”Tässä on mukana monta ministeriötä ja eri tahoa, jotka ovat vaikuttamassa koko järjestelmään. Jos vertaa muihin maihin, sieltä löytyy tyypillisesti yksi ministeriö ja yksi valvova viranomainen”, Airas sanoo.

”On tärkeä kysymys, onko siellä ensisijaisena kysymyksenä haittojen vähentäminen eli vastuullinen pelitoiminta vai tuottojen kasvu. Jommankumman on oltava tärkeämpi.”

Airas korostaa, että järjestelmän uudistaminen on monitahoinen kysymys, johon liittyvät kysymykset esimerkiksi markkinoinnista, jakelutavoista ja pelien sisällöistä.

”Meiltä puuttuu Suomesta rahapelipoliittinen ohjelma, jossa olisi selkeät tavoitteet.”

Airaksen mukaan onkin vaikea arvioida, ovatko toimet ongelmapelaamisen vähentämiseksi riittäviä.

Tutkija näkee nykyisessä järjestelmässä myös hyviä puolia. Suomessa ei hänen mukaansa käytännössä ole rahapelaamiseen liittyvää rikollisuutta, mikä on kansainvälisessä vertailussa harvinaista.

Tunnistautumispakon laajentamisen lisäksi Veikkaus kertoi torstaina supistavansa markkinointibudjettiaan ja selvittävänsä, voisiko peliautomaattien sijoittelussa ottaa huomioon sosioekonomisia tekijöitä.

Aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että peliautomaatteja sijoitetaan eniten alueille, joissa tulo- ja koulutustaso ovat matalia ja työttömyysaste korkea.

Toimenpiteet ovat linjassa sen kanssa, mitä Ehkäisevä päihdetyö (Ehyt) ja THL ovat aiemmin esittäneet.


Ehkäi­sevän päihde­työn projekti­päällikkö Tapio Jaakkola pitää Veikkauksen linjauksia oikean­suuntaisina. Moitteita saa se, ettei rahapeliyhtiö luvannut muuttaa peliensä sisältöä vähemmän koukuttavaksi.

”Jää edelleen nähtäväksi, kuinka Veikkauksen esittämät toimenpiteet toteutuvat ja mitä vaikutuksia niillä on rahapelihaittojen yleisyyteen. Vaikutusten seuranta on tärkeää, ja siksi olisikin keskityttävä valvonnan ja ohjauksen toimivuuteen”, Jaakkola sanoo tiedotteessa.

Sekä Jaakkola että Airas katsovat, että Veikkauksen valvonta ja ohjaus tulisi keskittää. Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on moittinut nykyistä vastuunjakoa hajanaiseksi.

Oikaisu 1.11. klo 16.35: Jutussa puhuttiin Rahapeliautomaattiyhdistyksestä. Oikea nimi on Raha-automaattiyhdistys.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  5. 5

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  6. 6

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  7. 7

   Bougainville äänesti itsenäistymisen puolesta

  8. 8

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  9. 9

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  10. 10

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää