Politiikka    |   Lauantaivieras

”Meidän on katsottava peiliin”, sanoo maanviljelijöitä edustavan MTK:n Juha Marttila

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mielestä viljelijöitä ei voi syyllistää tai pakottaa luopumaan lihan- ja maidontuotannosta, mutta suomalaisen maatalouden on pystyttävä vähentämään päästöjä nopeasti.

Keskustelu lihan ja maidon ilmastovaikutuksista on saanut syksyllä yhä lisää kierroksia.

Helsingin kaupunki hyväksyi syyskuussa aloitteen lihan- ja maidonkulutuksen vähentämisestä, ja lokakuussa opiskelijaravintola Unicafe kertoi lopettavansa naudanlihan tarjoilun.

Voisi kuvitella, että maanviljelijöiden etua ajava Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK olisi monien keskustapoliitikkojen tavoin suivaantunut päätöksistä.

MTK:n puheenjohtajaa Juha Marttilaa asia ei kuitenkaan ole suuresti hetkauttanut. Hän toteaa joidenkin suomalaisten tarkastelevan lihansyöntiä maailmanlaajuisesta näkökulmasta.

”Maailman kantokyky ei riitä siihen, että vuonna 2050 jokainen maailman ihminen söisi lihaa sillä tavalla kuin me nyt syömme. Se on selvä fakta, eikä sitä kannata kiistää.”

Sekä lihantuotanto että faktat ovat 52-vuotiaalle Marttilalle tuttuja.

Vuodesta 2009 saakka MTK:ta johtanut Marttila on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden tohtori. Hän työskenteli ennen edunvalvojauraansa tutkijana.

Uranvaihdon välissä hän ehti vuosituhannen alussa palata perheineen synnyinkunnalleen Lounais-Lapin Simoon jatkamaan suvun maitotilan toimintaa.

Tasan vuosi sitten Marttilat luopuivat lypsylehmistä ja ryhtyivät lihanaudan kasvattajiksi. Marttila on siis nyt itsekin lihantuottaja.

Tilan pyörittämisessä auttaa työntekijä, koska Marttila on viikot pääosin Helsingissä ja hänen vaimollaankin on myös muita töitä.


Vaikka MTK-johtaja tiedostaa tarpeen hillitä maailmanlaajuista lihansyöntiä, keskustelu suomalaisesta lihantuotannosta on hänen mielestään karannut käsistä.

”Viljelijät kokevat joutuneensa syytetyn penkille, ja se on turhauttanut itseänikin. Jos vetäydymme keskustelussa kahteen kuplaan ja ammumme niistä käsin toisiamme, se ei edistä mitään. Tätä menoa monet viljelijät lyövät hanskat tiskiin.”

Se ei Marttilan mukaan tarkoita, ettei viljelijöiden tarvitsisi tehdä mitään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Päinvastoin, maatalouden on ”katsottava peiliin” ja hoidettava oma osuutensa, hän sanoo.

Hän pitää kuitenkin turhana odotuksia siitä, että esimerkiksi valtaosa lihan- ja maidontuottajista vaihtaisi lennosta kasvisproteiinien viljelyyn.

”Viljelymahdollisuudet ovat Suomessa vähäiset. Moni viljelijä joutuu ajattelemaan sitä, että hänellä miljoona euroa velkaa ja bisneksen pitää pyöriä. Halua ilmastoystävälliseen tuotantoon on, mutta keinojen tulee mahdollistaa toiminnan kannattavuus.”

 

”Moni viljelijä joutuu ajattelemaan sitä, että hänellä on miljoona euroa velkaa ja bisneksen pitää pyöriä.”

Marttilan mielestä tarvetta lihantuotannon vähentämiseen Suomessa ei muutoinkaan ole.

Hän sanoo olevansa ”realisti”: lihansyönti ei tule loppumaan Suomesta eikä etenkään maailman kasvavista talouksista, joten lihantuotantoa tarvitaan vastaisuudessakin.

Suomen olosuhteet suosivat Marttilan mukaan tuotantoa täällä ja mahdollistavat kansainvälisesti verrattuna ympäristöystävällisen viljelyn.

”Meillä on esimerkiksi suuret vesivarannot. Suomessa kulutetaan vain pari prosenttia vuosittain uusiutuvista makean veden varoista, kun joissain maissa luku on yli sata prosenttia.”

Maatalouden päästöt vastaavat nykyisin 12:ta prosenttia Suomen päästöistä. Lihan- ja maidontuotanto kuormittavat ilmastoa enemmän kuin kasvisten viljely.

Jos kuormittavimpia tuotantomuotoja ei vähennetä, miten suomalainen maatalous voi osallistua ilmastonmuutoksen hillintään?

Ratkaisuksi Marttila nostaa siirtymisen hiilineutraaliin maatalouteen. Siihen pakottaa hänen mukaansa myös asiakkailta tuleva paine.

Valio kertoi viime vuonna aloittavansa hankkeen, joka tähtää maidontuotannon hiilijalanjäljen nollaamiseen vuoteen 2035 mennessä.

Silti Helsingin kaupunki päätti vähentää maitotuotteiden kulutusta tulevina vuosina.

”Jos hiilineutraaliuteen päästään, ei esimerkiksi maidonjuonnin vähentämistä voi enää perustella ilmastosyillä. Siksi me tarvitsemme näyttöjä. Viidessä vuodessa meidän on pystyttävä vähentämään päästöjä merkittävästi, ja kymmenessä vuodessa maatalouden pitää toimia hiilineutraalisti.”

Kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaminen vaatii sekä päästöjen vähentämistä että peltojen jalostamista hiilivarastoiksi.

Keskeistä on Marttilan mukaan muun muassa maanviljelyssä käytettyjen fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla polttoaineilla.

Maaperän hiilensidontaa viljelijät voivat parantaa esimerkiksi vuoroviljelyllä ja pitämällä pellot mahdollisimman ison osan vuodesta vihreinä.


Poliitikkojen päätöksillä eli ennen kaikkea maatalouden tuilla on suuri merkitys oikeanlaisten kannusteiden luomisessa, Marttila sanoo.

Hän painottaa, etteivät viljelijät silti voi vain odottaa EU:n päätöksiä vaan heidän on tartuttava toimeen itse.

”Päästöjen vähentäminen on maatalouden elinkelpoisuuden edellytys. Se on yksittäisen tilankin kannalta parasta riskienhallintaa. Jos jättää asian hoitamatta, voi pudota hankintaketjusta ja menettää markkinansa.”

Jos suomalainen maatalous ei lähivuosina onnistu vähentämään päästöjään, asiaa pääsee julkisuudessa hyvin mahdollisesti selittämään Marttila itse.

Hän nimittäin hakee marraskuun lopussa järjestettävässä MTK:n valtuuskunnan kokouksessa kolmivuotiselle jatkokaudelle.

”On kysytty, olenko käytettävissä, ja olen ilmoittanut, että olen käytettävissä. Katsotaan, tuleeko äänestyksiä.”

Viisi kysymystä Juha Marttilalle

1. Ketä lobbasit viimeksi?

”Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd) kanssa keskustelimme kauppapolitiikasta ja kehitysyhteistyöstä.”

2. Ketä vihreää poliitikkoa arvostat?

”Olen europarlamentaarikko Heidi Hautalalle sanonutkin, että hän on suosikkivihreäni. Ei hän ole siitä pahastunut.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Ruotsalaiskirjailija Arne Dahlin dekkarin Rajamaat.”

4. Mikä tekee sinut iloiseksi?

”Marraskuu, joka on vuoden parasta aikaa. Tulee metsästettyä ja liikuttua paljon luonnossa.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Ohjelmassa on hirvenmetsästystä Hämeessä ja Lapissa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Juha Marttila


 Syntynyt Simossa vuonna 1967.

 Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtaja vuodesta 2009.

 Koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden tohtori.

 Työskennellyt aiemmin tutkijana.

 Harrastaa muun muassa metsästystä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  9. 9

   YK:n ilmasto­neuvottelut venyvät reilusti yliajalle, kun Brasilia haraa vastaan – ”Puheen­johtajamaa Chile on neuvoton ja epävarma”

  10. 10

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää