Politiikka

Ympäristö­järjestöt vaativat valtion omistaja­ohjaukselta ilmastotoimia: Fortumille, Vapolle ja Finnairille velvollisuus tehdä nollapäästö­suunnitelma

Joukko aktivisteja ja tutkijoita vaatii, että ilmastotoimet pitäisi ottaa mukaan laajemmin valtion päätöksentekoon.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on otettava nykyistä vahvemmin mukaan kaikkeen valtion päätöksentekoon, vaatii joukko kansalaisjärjestöjä ja tutkijoita. Heidän mukaansa ilmastotavoitteiden pitäisi näkyä niin valtion omistajaohjauksen linjauksissa kuin valtion budjetin valmistellussakin.

Ympäristöjärjestöt kampanjoivat parhaillaan sen puolesta, että valtio alkaisi edellyttää omistamiltaan yhtiöiltä, että nämä vähentävät päästöjään Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Hallitus valmistelee parhaillaan uutta omistajaohjauksen periaatelinjaa, ja järjestöjen tavoitteena on saada ilmastolinjaukset mukaan paperiin.

Antti Rinteen (sd) hallitus on ottanut ilmastonmuutoksen torjumisen keskeiseksi tavoitteeksi. Hallitusohjelman mukaan jokaisen valtionyhtiön on osoitettava yhteiskuntavastuuta, ja yritysten on otettava päätöksissään huomioon toimintansa sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset. Järjestöjen mukaan tämän pitäisi näkyä myös omistajaohjauksessa.

”Jos omistajaohjausta kerran tehdään, se on asetettava linjaan kansainvälisten sitoumusten kanssa”, sanoo Greenpeacen asiantuntija Kaisa Kosonen.

”Tämän pitäisi olla helppo asia hallitukselle.”

Nykyinen, Juha Sipilän (kesk) hallituksen valmistelema omistajaohjauksen periaatelinja on vuodelta 2016. Siinä ilmastonmuutosta ei mainita lainkaan.

Käytännössä järjestöt haluavat, että valtio vaatisi omistamiaan yhtiöitä valmistelemaan suunnitelman siitä, kuinka ne mukauttavat liiketoimintansa niin, että se on linjassa 1,5 asteen ilmastotavoitteiden kanssa. Suunnitelman toimeenpanoa seurattaisiin säännöllisesti.

Osalle valtionyhtiöistä linjaus olisi merkittävä. Valtio on iso omistaja monessa yhtiössä, jonka liiketoiminta nojaa voimakkaasti fossiilisiin polttoaineisiin. Jos järjestöjen toive menee läpi, muun muassa energiayhtiö Fortum, lentoyhtiö Finnair ja turveyhtiö Vapo joutuisivat laatimaan suunnitelman siitä, kuinka ne käytännössä nollaavat päästönsä lähivuosikymmeninä.

”Joillekin firmoille se tarkoittaa, että liiketoiminta on täysin uudistettava tai firma lakkaa olemasta”, Kosonen sanoo.

Periaatelinjan valmistelu on käynnissä, ja sen on tarkoitus valmistua marraskuun aikana. Valtionohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) sanoi viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla, että jonkinlaisia ilmastoraportointivelvollisuuksia valtionyhtiöille on tulossa.

”Keino, millä valtionyhtiöihin tässä voidaan vaikuttaa, on tietysti se, että me edellytämme kaikilta valtionyhtiöiltä omalla toimialallaan erilaisten keinojen läpikäymistä ja niiden raportoimista omistajille. – – Jokaisen kohdalla tämä kirjoitetaan myöskin valtion omistajapoliittiseen periaatepäätökseen, joka sitten talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa hyväksytään. Sinne tulevat kirjatuiksi myöskin luonnon monimuotoisuus ja ympäristöasiat.”

Bios-tutkimusryhmä puolestaan ehdottaa, että ilmastotoimien seuranta pitäisi ottaa osaksi vuotuista budjetin valmistelua.

Viime viikolla antamassaan lausunnossa tutkijaryhmä toteaa, että hallituksen tavoite tehdä Suomesta hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä on hyvä, mutta tarvittavat toimenpiteet puuttuvat vielä. Tutkijoiden mukaan yksittäiset toimenpiteet eivät myöskään yhdisty selkeäksi strategiaksi.

Bios-ryhmä ehdottaakin, että tulevissa valtion talousarvioissa pitäisi työ- ja elinkeinopolitiikan tavoitteeksi pitäisi ottaa oikeudenmukainen siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan. Tutkijat toivovat, että ilmastotoimia seurataan samalla tarkkuudella kuin julkisen talouden kestävyyttä.

”Tälle tavoitteelle on luotava yhtä tarkat talouden seurannan välineet kuin nyt kasvu- ja työllisyystavoitteille”, lausunnossa sanotaan.

”Hiilineutraaliustavoitteen kannalta on tärkeää, että ilmastopäästöt ja -nielut otetaan suoraan mukaan kehysmenettelyyn. Niitä on ennakoitava yhtä tarkasti kuin valtion euromääräisen budjetin ja tulevaisuuden maksukyvyn kehittymistä. Kuinka paljon ilmastotase on ensi vuonna alijäämäinen ja miten sen arvioidaan kehittyvän vuoteen 2035 mennessä? On arvioitava, miten suunnitellut toimenpiteet riittävät ilmastokestävyysvajeen umpeen kuromiseksi ja mitä jatkotoimenpiteitä tarvitaan.”

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Sami Yläoutinen sanoo, että viime vuosina on tullut erilaisia ehdotuksia siitä, kuinka isot, hallinnonalat ylittävät ilmiöt pitäisi ottaa mukaan budjettivalmisteluun. Ilmastobudjetoinnin ohella on esimerkiksi ehdotettu tasa-arvobudjetointia. Niin kutsutun ilmiöbudjetoinnin edistäminen on mukana myös Rinteen hallituksen ohjelmassa.

Yläoutinen suhtautuu esityksiin kuitenkin varauksellisesti.

”Pitää hyvin huolella miettiä, mikä on resurssien puolesta järkevää ja vaikuttavaa. Kukaan ei ole ilmastotoimia tai tasa-arvoa vastaan. Kysymys on, kuinka budjetin avulla näitä hyviä asioita edistetään.”

Ilmastonmuutoksen torjunta on tulossa osaksi talouspolitiikkaa myös toista kautta. Helmikuussa 26 maata allekirjoitti Suomen johdolla valmistellut Helsingin-periaatteet. Tarkoitus on valjastaa talouspolitiikan työkalut kuten verotus ja budjetointi osaksi ilmastonmuutoksen torjuntaa. Maat eivät kuitenkaan sitoudu mihinkään tiettyihin toimiin vaan yleisen tason periaatteisiin kuten päästöjen hinnoittelun edistämiseen ja hyvien käytäntöjen levittämiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  2. 2

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  5. 5

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  6. 6

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  7. 7

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  8. 8

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  9. 9

   Hallituskriisi oli kuin Prisman livelähetys kassahihnalta

  10. 10

   Miksi Pohjois-Englannin työmies äänestää eliittitaustaista Boris Johnsonia? Yksi syy on brexit ja toinen on Corbyn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  9. 9

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  10. 10

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää