Politiikka

Helsingin Sanomien Verokoneesta tulotietoja 20 vuoden ajalta: Tiedot hyvätuloisista julki heti aamusta

Verotiedot auttavat vallankäyttäjien valvomisessa, joka on demokratiassa osa median tehtävää. Tiedoista on paljastunut muun muassa se, että osa Portugaliin kotipaikkansa siirtäneistä vuorineuvoksista ei ole maksanut lainkaan veroja 400 000–600 000 euron vuosieläkkeistään.

Helsingin Sanomat kertoo kattavasti heti maanantaiaamuna, kuinka paljon Suomen hyvätuloisimmat ovat ansainneet ja maksaneet veroja viime vuonna. Tiedot tulevat julki Helsingin Sanomien Verokoneessa arviolta heti kello 8:n jälkeen tässä osoitteessa.

Suomen kattavimmassa tietopalvelussa on sen jälkeen verotietoja 20 vuoden ajalta eli vuosilta 1999–2018.

Helsingin Sanomat kertoo mahdollisimman nopeasti maanantaina kahdeksan jälkeen myös henkilöiden vaurastumisen taustoja.

Verokoneesta voi hakea sellaisten tulonsaajien tietoja, joiden verotettavat tulot olivat vuonna 2018 tai sitä ennen vähintään 150 000 euroa. Tuloihin lasketaan sekä ansio- että pääomatulot.

Voit hakea tuloja muun muassa nimen, tittelin, maakunnan, syntymävuoden tai sukupuolen mukaan.

HS:n Verokoneessa on kultakin vuodelta tietoa noin 18 000 henkilön saamista ansio- tai pääomatuloista. Aivan kärkisijoilla olevista henkilöistä kerrotaan tietoa heidän tulojensa alkuperästä.

Verotiedot auttavat vallankäyttäjien valvomisessa, joka on demokratiassa osa median tehtävää. Verotiedoista on paljastunut muun muassa se, että osa Portugaliin kotipaikkansa siirtäneistä vuorineuvoksista ei ole maksanut lainkaan veroja 400 000–600 000 euron vuosieläkkeistään.

Verotiedot ovat paljastaneet myös sen, että eri paikkakuntien apteekkarit tahkoavat vuosittain isot tienestit. Samoin julkisista verotiedoista on ollut apua akateemisessa tutkimuksessa, josta kertoo muun muassa tänä syksynä ilmestynyt ainutlaatuinen tutkimus huipputuloisten maailmasta.

Maanantaina julkistettavia tuloja kannatta verrata myös suomalaisten keskiansioihin.

Täyttä työpäivää tekevien ansiotulot bonuksineen olivat keskimäärin 43 188 euroa vuonna 2018. Nousua edellisvuodesta on 1,9 prosenttia, Tilastokeskuksen tiedot kertovat.

Tämän kokoisesta tulosta palkansaajat maksoivat veroja ja veronluonteisia maksuja, kuten työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja, keskimäärin 30,8 prosenttia viime vuonna, Veronmaksajain keskusliitto laskee.


Suomessa verotettavilla oli tänä vuonna ensi kertaa mahdollisuus vastustaa tulo- ja verotietojensa luovuttamista medialle ”henkilökohtaisen erityisen tilanteen” vuoksi. Oikeus perustuu Verohallinnon tulkintaan EU:n yleisestä tietosuoja-asetuksesta.

Tiedot ovat edelleen julkisia muutoin, eli esimerkiksi Verohallinnon päätteillä tai puhelinpalvelussa. Ongelmana sananvapauden kannalta kuitenkin on se, että media ei saa aivan kaikkia tietoja suuruusjärjestyksessä.

Verottaja hyväksyi yhteensä 231 piilotuspyyntöä, mikä on noin 0,33 prosenttia kaikista medialle luovutettavista, arviolta 70 000 verotiedosta.

Verottajan ennakkotietojen mukaan ansiotulojen ja pääomatulojen kasvu näyttää jatkuneen Suomessa vuonna 2018. Kasvusta kertoo se, että ansiotuloverojen, pääomatuloverojen ja kunnallisverojen määrä nousi edellisvuodesta.

Henkilöasiakkaat maksoivat ansiotuloveroa valtion verotuksessa verovuodelta 2018 yhteensä 5,6 miljardia euroa, mikä on 0,3 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Pääomatuloverojen määrä kasvoi puolestaan 5,6 prosenttia 3,1 miljardin euroon.

Myös kunnallisveron määrä kasvoi 2,4 prosenttia eli 440 miljoonaa euroa, ja kirkollisveron määrä nousi 1,8 prosenttia 898 miljoonaan euroon.

Oikaisu 3.11.2019 kello 20.32: Korjattu kunnallisveron kasvuluku. Kerätty kunnallisvero kasvoi viime vuonna 440 miljoonaa euroa eikä 440 miljoonaan euroon, kuten kirjoituksessa luki aiemmin HS:n Verokoneesta https://verokone.hs.fi/ on huipputuloisten vaurastumisen taustoja 20 vuoden ajalta. Voit hakea henkilöiden tiedot nimen, aseman tai työpaikan perusteella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  6. 6

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  7. 7

   Keskustelu moni­muotoisuudesta ei ole päässyt Suomessa koskaan vauhtiin, sanoo Slushin pää­kuraattorina toiminut Katja Toropainen: ”Tekno­yhtiöt olivat yhtä kuin miehet huppareissa”

  8. 8

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  9. 9

   Poika uhmaa poliisia, äiti haukkuu mielen­osoittajia torakoiksi: Hongkongin kriisi repii ahtaasti asuvia perheitä

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää