Politiikka

Helsingin Sanomien Verokoneesta tulotietoja 20 vuoden ajalta: Tiedot hyvätuloisista julki heti aamusta

Verotiedot auttavat vallankäyttäjien valvomisessa, joka on demokratiassa osa median tehtävää. Tiedoista on paljastunut muun muassa se, että osa Portugaliin kotipaikkansa siirtäneistä vuorineuvoksista ei ole maksanut lainkaan veroja 400 000–600 000 euron vuosieläkkeistään.

Helsingin Sanomat kertoo kattavasti heti maanantaiaamuna, kuinka paljon Suomen hyvätuloisimmat ovat ansainneet ja maksaneet veroja viime vuonna. Tiedot tulevat julki Helsingin Sanomien Verokoneessa arviolta heti kello 8:n jälkeen tässä osoitteessa.

Suomen kattavimmassa tietopalvelussa on sen jälkeen verotietoja 20 vuoden ajalta eli vuosilta 1999–2018.

Helsingin Sanomat kertoo mahdollisimman nopeasti maanantaina kahdeksan jälkeen myös henkilöiden vaurastumisen taustoja.

Verokoneesta voi hakea sellaisten tulonsaajien tietoja, joiden verotettavat tulot olivat vuonna 2018 tai sitä ennen vähintään 150 000 euroa. Tuloihin lasketaan sekä ansio- että pääomatulot.

Voit hakea tuloja muun muassa nimen, tittelin, maakunnan, syntymävuoden tai sukupuolen mukaan.

HS:n Verokoneessa on kultakin vuodelta tietoa noin 18 000 henkilön saamista ansio- tai pääomatuloista. Aivan kärkisijoilla olevista henkilöistä kerrotaan tietoa heidän tulojensa alkuperästä.

Verotiedot auttavat vallankäyttäjien valvomisessa, joka on demokratiassa osa median tehtävää. Verotiedoista on paljastunut muun muassa se, että osa Portugaliin kotipaikkansa siirtäneistä vuorineuvoksista ei ole maksanut lainkaan veroja 400 000–600 000 euron vuosieläkkeistään.

Verotiedot ovat paljastaneet myös sen, että eri paikkakuntien apteekkarit tahkoavat vuosittain isot tienestit. Samoin julkisista verotiedoista on ollut apua akateemisessa tutkimuksessa, josta kertoo muun muassa tänä syksynä ilmestynyt ainutlaatuinen tutkimus huipputuloisten maailmasta.

Maanantaina julkistettavia tuloja kannatta verrata myös suomalaisten keskiansioihin.

Täyttä työpäivää tekevien ansiotulot bonuksineen olivat keskimäärin 43 188 euroa vuonna 2018. Nousua edellisvuodesta on 1,9 prosenttia, Tilastokeskuksen tiedot kertovat.

Tämän kokoisesta tulosta palkansaajat maksoivat veroja ja veronluonteisia maksuja, kuten työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja, keskimäärin 30,8 prosenttia viime vuonna, Veronmaksajain keskusliitto laskee.


Suomessa verotettavilla oli tänä vuonna ensi kertaa mahdollisuus vastustaa tulo- ja verotietojensa luovuttamista medialle ”henkilökohtaisen erityisen tilanteen” vuoksi. Oikeus perustuu Verohallinnon tulkintaan EU:n yleisestä tietosuoja-asetuksesta.

Tiedot ovat edelleen julkisia muutoin, eli esimerkiksi Verohallinnon päätteillä tai puhelinpalvelussa. Ongelmana sananvapauden kannalta kuitenkin on se, että media ei saa aivan kaikkia tietoja suuruusjärjestyksessä.

Verottaja hyväksyi yhteensä 231 piilotuspyyntöä, mikä on noin 0,33 prosenttia kaikista medialle luovutettavista, arviolta 70 000 verotiedosta.

Verottajan ennakkotietojen mukaan ansiotulojen ja pääomatulojen kasvu näyttää jatkuneen Suomessa vuonna 2018. Kasvusta kertoo se, että ansiotuloverojen, pääomatuloverojen ja kunnallisverojen määrä nousi edellisvuodesta.

Henkilöasiakkaat maksoivat ansiotuloveroa valtion verotuksessa verovuodelta 2018 yhteensä 5,6 miljardia euroa, mikä on 0,3 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Pääomatuloverojen määrä kasvoi puolestaan 5,6 prosenttia 3,1 miljardin euroon.

Myös kunnallisveron määrä kasvoi 2,4 prosenttia eli 440 miljoonaa euroa, ja kirkollisveron määrä nousi 1,8 prosenttia 898 miljoonaan euroon.

Oikaisu 3.11.2019 kello 20.32: Korjattu kunnallisveron kasvuluku. Kerätty kunnallisvero kasvoi viime vuonna 440 miljoonaa euroa eikä 440 miljoonaan euroon, kuten kirjoituksessa luki aiemmin HS:n Verokoneesta https://verokone.hs.fi/ on huipputuloisten vaurastumisen taustoja 20 vuoden ajalta. Voit hakea henkilöiden tiedot nimen, aseman tai työpaikan perusteella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  2. 2

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  3. 3

   Elokuvantekijä Petri Rossi on kuollut

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Sanna Marin äänestettiin pääministeriksi – suora lähetys juuri nyt

  6. 6

   Suomi on jo neuvotellut al-Holin suomalaislasten kotiuttamisesta – Kurdi­poliitikko HS:lle: Lapsia ei voi erottaa äideistään pakolla

  7. 7

   Laura Huhtasaari syytti koulun julistetta ”vihapuheen lietsonnasta” – apulaisoikeuskansleri antoi koululle puhtaat paperit

  8. 8

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  9. 9

   Pormestari Jan Vapaavuori peruu väitteensä huumeita myyvistä romanikerjäläisistä

  10. 10

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  5. 5

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  6. 6

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  7. 7

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää