Politiikka

HS-analyysi: Ennen kunnat omistivat koulut ja päiväkodit, mutta nyt niitä myydään Belgiaan miljoonilla – kuntien rahapula panee vanhan kaavan uusiksi

Hoivatilat rakennuttaa, omistaa ja vuokraa hoivakoteja, päiväkoteja ja nyt myös kouluja.

Suomen väestö vanhenee ja kuntien talous on tiukoilla. Siinä kaksi tekijää, jotka ovat mahdollistaneet monille yksityisille yrityksille hyvät markkinat ja nopean kasvun.

Maanantaina yksi näistä yrityksistä kertoi siirtyvänsä ulkomaalaisomistukseen. Kyse on Hoivatilat-yrityksestä, josta belgialainen kiinteistösijoittaja Aedifica teki ostotarjouksen. Aedifica tarjoaa yhtiön osakkeista yhteensä 375 miljoonaa euroa. Tarjous on sen verran suotuisa, että Hoivatilojen hallitus suosittelee osakkaille tarjouksen hyväksymistä.

Kymmenen vuotta sitten Oulussa perustettu Hoivatilat on ollut melkoinen menestystarina. Se syntyi alun perin Lapti-rakennusyhtiön kylkeen Lapti-Investinä ja muuttui myöhemmin Suomen Hoivatiloiksi, josta nimi lyheni nykyiselleen.

Hoivatilat rakennuttaa, omistaa ja vuokraa kiinteistöjä, jotka yhtiön nimen mukaisesti liittyivät alun perin hoivaan. Sillä on omistuksessaan vanhusten hoivakoteja ja päiväkoteja ja uutuutena myös kouluja.

Suurin osa yhtiön vuokralaisista on yksityisiä hoivayrityksiä, kuten esimerkiksi vanhusten hoivakodeissa Attendo ja Mehiläinen ja päiväkodeissa Touhula, mutta koulujen myötä yhtiön vuokralaisiksi on tullut myös kuntia. Muun muassa Oulu, Vaasa, Rovaniemi ja Siilinjärvi vuokraavat Hoivatiloilta sen rakennuttamia ja omistamia kiinteistöjä.

Yhtiön tilojen vuokrausaste on tasan sata prosenttia.


Yksityiset yritykset hoksasivat jo aikaa sitten, että Suomen sirpaleinen kuntakenttä etsii koko ajan uusia malleja tärkeimpien perustehtäviensä eli sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen hoitamiseksi.

Hoivatilojen päiväkotikiinteistöbisnes on suureksi osaksi sen ansiota, että yhä useampi kunta antaa palveluseteleitä varhaiskasvatukseen, eli vanhemmat saavat julkista tukea siihen, että käyttävät yksityistä päiväkotia.

Varhaiskasvatuksen palvelusetelit alkoivat yleistyä vajaat kymmenen vuotta sitten. Kuntaliiton viimekesäisen selvityksen mukaan jo kolmannes kunnista käytti varhaiskasvatuksen palveluseteliä, ja kaikkiaan noin 24 000 lasta oli palvelusetelitoiminnan piirissä.

Yksityinen varhaiskasvatus onkin kasvuala, joka tarvitsee koko ajan lisää moderneja toimitiloja. Touhula, Pilke ja Norlandia kasvavat, pienet yritykset ostetaan pois markkinoilta.

Varhaiskasvatus on osa koulujärjestelmää, mutta kouluja ei Suomessa ole päästetty yritysten hoitoon eikä voitontavoittelun piiriin – se nimenomaisesti kielletään perusopetuslaissa.

Hoivatilojen kasvunäkymiä päiväkotirakentamisessa saattaakin himmentää pieni poliittinen riski, jos yksityinen varhaiskasvatus tästä vielä paljon laajenee eikä hoida tonttiaan kunnolla. Esimakua saatiin jo, kun esimerkiksi Helsingissä yksi päiväkotiyrittäjä kärähti useista ilman asianmukaista lupaa toimivista päiväkodeista.

Tämä nosti jo puheita siitä, että kuntien on pidettävä varhaiskasvatus paremmin hanskassaan.

Toisaalta Hoivatilojen kasvunäkymiä parantaa se, että yhtiö on yksityisen hoivan lisäksi saanut jalansijaa myös julkiselta sektorilta. Kunnat etsivät koko ajan vimmaisesti tapoja keventää kiinteistökuormaansa. Se muodostuu pitkälti juuri terveyskeskuksista, hoivakodeista, kouluista ja päiväkodeista.

Kunnat ovat perinteisesti omistaneet lähes kaiken itse, mutta tämäkin muuttuu kovaa vauhtia. Yhä enemmän jalansijaa saa ajatusmalli, jonka mukaan kunnan tehtävänä ei ole omistaa seiniä, vaan tuottaa palveluita seinien sisällä.

Moni kunta on kokeillut kouluissa jo elinkaarimallia, jossa rakennusliike rakentaa koulun ja vastaa sen jälkeen myös sen ylläpidosta. Yleensä kuitenkin itse koulu on jäänyt kunnan omistukseen.

Hoivatiloilla malli on se, että yhtiö rakennuttaa ja vuokraa koulun pitkällä vuokrasopimuksella kunnalle. Koulurakennuksia ei ole yhtiön salkussa vielä monta, mutta tämäkin voi olla kasvuala, kun homeiset ja vanhentuneet koulurakennukset eri puolilla Suomea tulevat tiensä päähän.

Tapahtuu sama kuin vanhusten hoivakodeissa: on parempi lanata epätarkoituksenmukaiset tilat maan tasalle kuin yrittää enää remontoida vanhoja luokkahuoneita makeiksi monitoimitiloiksi.

Jos kunta on vuokralaisen asemassa, riski on samanlainen kuin soten ulkoistuksessa. Sopimukset ovat pitkäaikaisia, mutta jossain kohtaa omistaja saattaa haluta tarkistaa hintaa ja ehtoja.

Hoivatilojen ostotarjous Belgiasta ei ollut alaa seuraaville yllätys.

Suomen muuttuva väestörakenne ja kuntien epätietoisuus tulevista tehtävistään sote-uudistusta odotellessa ovat yhdistelmä, jolla vikkelimmät toimijat tekevät vielä paljon rahaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Keskustelu moni­muotoisuudesta ei ole päässyt Suomessa koskaan vauhtiin, sanoo Slushin pää­kuraattorina toiminut Katja Toropainen: ”Tekno­yhtiöt olivat yhtä kuin miehet huppareissa”

  8. 8

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  9. 9

   Poika uhmaa poliisia, äiti haukkuu mielen­osoittajia torakoiksi: Hongkongin kriisi repii ahtaasti asuvia perheitä

   Tilaajille
  10. 10

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää