Politiikka

Missä menee raja uskonnon­vapauden ja kansan­ryhmää vastaan kiihottamisen välillä? Päivi Räsäsen poikkeuksellinen tapaus saattaa määritellä lain rajat uudelleen, sanoo professori

Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan aloitettavaksi kristillisdemokraattien kansanedustajan Päivi Räsäsen kirjoituksista. Tapaus on poikkeuksellinen, arvioi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

Mitä saa sanoa uskontoon vedoten? Ja missä menee raja uskonnonvapauden ja kansanryhmää vastaan kiihottamisen välillä?

Sitä punnitaan tapauksessa, jossa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi esitutkinnan aloitettavaksi kristillisdemokraattien kansanedustajan Päivi Räsäsen kirjoituksista.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta pitää tapausta mielenkiintoisena, sillä vastaavaa tapausta ei ole aikaisemmin Suomessa käsitelty. Räsäsen tapauksessa poliitikon sananvapauden rinnalla on otettava huomioon uskonnonvapausnäkökohtia, kun arvioidaan sitä, toteutuuko kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Nuotio uskookin, että Räsäsen tapauksessa saatetaan määritellä lain rajoja uudelleen, jos syytteet nostetaan.

”Räsäsen kohdalla saattaa olla kyse siitä, että haluttaisiin päästää tuomioistuimet harkitsemaan, että missä se raja kulkee”, hän sanoo.

Valtakunnansyyttäjän alulle panemassa esitutkinnassa on kyse Räsäsen jo vuonna 2004 laatimasta tekstistä ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”.

Kyseessä on Suomen Luther-säätiön julkaisema kirkko- ja yhteiskuntapoliittinen, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva kannanotto, joka liittyy Raamattuun ja sen tulkintaan.

Kirjoituksessaan Räsänen väittää muun muassa, ettei homoseksuaalisuus ole ”terve seksuaalisuuden variaatio”. Hän myös luonnehtii pysyviä homosuhteita vahingollisiksi.

Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että Räsänen on syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla. Räsänen on kiistänyt syyllisyytensä.

Valtakunnansyyttäjä on vuosien 2006–2019 aikana nostanut syytteet 40 tapauksessa, joissa on ollut rikosnimikkeenä kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Näistä kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat johtaneet tuomioon syytteen mukaisesti, yhdestä ratkaisutietoa ei ole saatavissa.

Nuotiosta syytteiden suuri läpimenoprosentti voi viitata siihen, että valtakunnansyyttäjän käytäntö on ollut varovainen, ja hiukan epäselvemmissä tapauksissa, kuten Räsäsen tapaus nyt on, ei ole nostettu syytettä.

”Tässä on kiinnostava asetelma, ja kysymys on, miten asiaa tulisi tulkita. Minusta olisi luontevaa, että tuomioistuimet pääsisivät arvioimaan, että miten kyseisiä asioita punnitaan toisiaan vastaan”, hän sanoo.

”Ja joka tapauksessa saadaan oikeudellinen arvio, kun valtakunnansyyttäjä ratkaisee sen, nostaako syytteen. Ne päätökset ovat usein jo aika hyvin perusteltuja.”

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voidaan Suomen lain mukaan tuomita, jos yleisön saataville levitetty tieto on uhkaavaa, panettelevaa tai solvaavaa ja se kohdistuu jotakin ryhmää vastaan rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella.

Uskonnonvapaus taas tarkoittaa perustuslain mukaan, että jokaisella on oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa ja ilmaista vakaumuksensa.

Lopulta kyse on sanomisen tarkoituksesta ja kontekstista. Näitä oikeus vastaavissa tapauksissa joutuu punnitsemaan.

Yhtälö on hyvin vaikea, Nuotio sanoo. Hän ei itse halua ottaa kantaa Räsäsen lausuntoihin tai tapaukseen vaan puhuu yleisellä tasolla.

”Eihän meillä ole mitenkään priorisoitu sitä, että yksi oikeus olisi vahvempi kuin toinen.”

Ylipäätään asetelma, jossa Raamatussa on hyvin vahvoja tulkintoja esimerkiksi homoseksuaalisuuteen liittyen ja samaan aikaan seksuaalinen suuntautuminen mainitaan erikseen kiihottamista koskevassa lainsäädännössä, on lain näkökulmasta hankala.

Oman mutkansa asiaan tuo Nuotion mielestä kristinuskon pitkä historia ja Raamatun tekstien vanhuus.

”Nämähän ovat historiallisia materiaaleja ja tiedämme, että esimerkiksi Martti Luther oli todella juutalaisvastainen. Että kyllä sieltä löytyy kristillisistä teksteistä satojen vuosien takaa monenlaisia arvoja ja asenteita, jotka tässä ajassa näyttävät aika huonoilta”, hän sanoo.

”Ei se nyt ihan niinkään voi mennä, että jollain raamatunlauseella voi oikeuttaa kaikkea.”

Räsänen on tutkittavana yhä myös toisessa tapauksessa. Helsingin poliisi tutkii Räsäsen twiittiä, jossa hän kritisoi kirkon päätöstä ryhtyä Helsingin tämän vuoden Pride-tapahtuman viralliseksi kumppaniksi.

Räsänen kirjoitti, että synti ja häpeä on nostettu ylpeyden aiheeksi. Hän liitti viestiinsä kuvan uuden testamentin jakeista, joissa puhutaan Jumalan saastaisuuteen hylkäämistä ruumiinsa häpäisijöistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  5. 5

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   HS-analyysi: Poliisi ajaa tutkintojensa salausta tavalla, joka liikkuu lain rajamailla – ”Aivan liian pitkälle menevää salaamista”, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää