Politiikka

Oikeuskansleri ei tutki Verohallinnon salauspäätöstä, koska asiasta voi valittaa tuomioistuimeen

”Oikeuskansleri ei ryhdy tutkimaan kantelua, jos siinä tarkoitettuun asiaan on mahdollista hakea muutosta”, oikeuskansleri tiedotti torstaina.

Oikeuskansleri ei tutki Verohallinnon päätöstä salata osa medialle toimitetuista verotiedoista.

”Oikeuskansleri ei ryhdy tutkimaan kantelua, jos siinä tarkoitettuun asiaan on mahdollista hakea muutosta”, oikeuskansleri tiedotti torstaina.

”Verohallinnolta voi pyytää valituskelpoisen päätöksen, jos journalistiseen tarkoitukseen toimitetut tiedot eivät ole riittäviä. Tämän jälkeen asiaan voi hakea muutosta hallinto-oikeudesta.”

Verohallinto antoi tänä vuonna ihmisille mahdollisuuden vastustaa sitä, että heidän verotietonsa luovutetaan medialle. Päätös koski valmiita listoja, jotka verottaja kokoaa vuosittain tiedotusvälineille. Verohallinnon asiakaspäätteillä tai puhelinpalvelusta tiedot ovat saatavissa.

Kieltoa pyysi tänä vuonna 231 suomalaista ja Verohallinto myönsi sen heille.

Tänä vuonna Verohallinto päätti jo aiemmin, että se luovuttaa ainoastaan yli 100 000 euroa vuodessa ansainneiden suomalaisten listat medialle. Aikaisemmin Verohallinto rajoitti maakuntakohtaista henkilömäärää.

Tietojen luovutuksessa on ollut kyse tiedotusvälineiden työtä helpottavasta käytännöstä.

Verohallinto on tiedotusvälineille antamassa viestissään ohjeistanut, että nämä voivat pyytää valituskelpoisen päätöksen, jos toimitettu aineisto ei vastaa pyydettyjä tietoja. Tiistaina 5. marraskuuta Verohallinto antoi oikeuskanslerinvirastolle tiedon, jonka mukaan siltä ei ollut pyydetty valituskelpoista päätöstä.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää sanoi aiemmin torstaina HS:lle, että valituskelpoisen päätöksen saaminen voi olla hankalaa, koska Verohallinnolla ei ole lakiin kirjattua velvollisuutta toimittaa tietoja niin sanottuna massaluovutuksena. Verohallinnon ohjeistuksen vuoksi tämä tieto ei pidä paikkansa.

Mäenpää luonnehtii oikeuskanslerin torstaina antamaa päätöstä yllättäväksi ja ylimääräiseksi ”mutkaksi” asian käsittelyssä.

”En olisi itse nähnyt mitään estettä sille, että oikeuskansleri olisi kantelun tutkinut.”

Suurituloisten kieltopyynnöt pohjautuvat EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen lausekkeisiin.

Asetuksen tulkinnasta vastaa EU-tuomioistuin, jolta oikeuskanslerinvirasto ei voi pyytää ennakkoratkaisua. Pyynnön on tultava kansalliselta tuomioistuimelta, kuten hallinto-oikeudelta. Tästä näkökulmasta Mäenpää voisi ymmärtää oikeuskanslerin näkemystä, jonka mukaan asia tulisi ratkaista hallinto-oikeuden kautta.

”Ei se mielestäni estäisi oikeuskansleria arvioimasta asiaa kotimaisen lainsäädännön kannalta.”

Oikeuskanslerin tarttumista asiaan olisi professorin mukaan puoltanut se, että julkisuusperiaatteella on laajempaa merkitystä perusoikeuksien toteutumisen kannalta.

Mäenpää katsoo, että Verohallinnon päätöksessä on lisäksi kyse avoimuuden periaatteesta ja verovelvollisuuden toteutumisesta laajemmin. Verohallinnon päätös merkitsee poikkeamaa avoimuutta edistävistä käytännöistä.

Julkisuuskysymyksen ratkominen tuomioistuimien kautta voi olla pitkällinen prosessi. On mahdollista, ettei asiasta ole ratkaisua vielä vuoden kuluttua, kun vuoden 2019 verotiedot julkistetaan.

Asiakirjajulkisuutta koskevien asioiden keskimääräinen käsittelyaika Helsingin hallinto-oikeudessa on tällä hetkellä noin 11 kuukautta ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa noin 6,5 kuukautta.

Hallintotuomioistuin tosin päättää vasta asian tullessa vireille, minkälaisena asiana mahdollista valitus etenisi. Tämä voi vaikuttaa käsittelyaikaan.

Maanantaina julkistettiin tiedot hyvätuloisimpien suomalaisten tuloista ja heidän maksamistaan veroista.

Helsingin Sanomien Verokoneesta voi hakea sellaisten tulonsaajien tietoja, joiden verotettavat tulot olivat vuonna 2018 tai sitä ennen vähintään 150 000 euroa. Tuloihin lasketaan sekä ansio- että pääomatulot. Tiedot löytyvät täältä.

Tiedotusvälineet ovat arvostelleet Verohallinnon päätöstä. Lue HS:n kanta täältä: Kommentti: Verotietojen julkisuutta ei pidä kaventaa kevein perustein, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka

Oikaisu klo 18.30: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Verohallinto olisi aiemmin luovuttanut yli 100 000 euroa ansainneiden verovelvollisten tiedot. Raja tuli käyttöön ensimmäisen kerran tänä vuonna, ja se koski verovuotta 2018. Oikaisu klo 19:45: Lisätty maininta, että Verohallinto on ohjeistanut tiedotusvälineitä valituskelpoisen päätöksen pyytämisestä. Poistettu professori Olli Mäenpään kommentit, joiden mukaan valituskelpoisen päätöksen saaminen olisi hankalaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Keskustelu moni­muotoisuudesta ei ole päässyt Suomessa koskaan vauhtiin, sanoo Slushin pää­kuraattorina toiminut Katja Toropainen: ”Tekno­yhtiöt olivat yhtä kuin miehet huppareissa”

  7. 7

   Poika uhmaa poliisia, äiti haukkuu mielen­osoittajia torakoiksi: Hongkongin kriisi repii ahtaasti asuvia perheitä

   Tilaajille
  8. 8

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  9. 9

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  10. 10

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää