Politiikka

Miten Eurooppa voisi tarjota parempaa koulutusta? Suomi järjesti Brysselissä kokouksen, jossa ei päätetty mitään mutta joka jää silti historiaan

Koulutus ja elinikäinen oppiminen ovat olleet Suomen EU-puheenjohtajuuden kärkihankkeita. EU-maiden valtiovarainministerit ja opetusministerit pitivät perjantaina ensimmäisen yhteiskokouksen Suomen aloitteesta.

Bryssel

Teemme historiaa, julisti Suomen opetusministeri Li Andersson (vas) perjantaina, kun Euroopan unionin jäsenmaiden opetus- ja talousministerit tapasivat Brysselissä ensimmäistä kertaa yhteisessä kokouksessa. Yhteiskokous järjestettiin EU-puheenjohtajamaana toimivan Suomen aloitteesta.

”Itseänikin jännittää, paljonko kollegoita tulee paikalle”, sanoi Suomen valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) ennen kokousta.

Lintilä toivoi, että tuloksena olisi hyvä keskustelu eivätkä opetusministerit päätyisi vain ilmoittamaan ”rahatarpeitaan ympäri Eurooppaa”. Kokouksessa ei tehty päätöksiä, vaan EU-maiden oli tarkoitus jakaa toimivia käytäntöjä toisilleen.

”Tässä avataan ensimmäistä kertaa keskustelua Euroopan laajuisesti koulutuksesta investointina. Toivon, että tulevien vuosien aikana yhä useampi pääministeri, valtiovarainministeri ja työllisyysministeri puhuu koulutuksesta ja siitä, miten saamme koulutustasoa nostettua. Muuten Suomi ja Eurooppa eivät tule ikinä pärjäämään”, opetusministeri Andersson sanoi.

Koulutus ja elinikäinen oppiminen ovat olleet yksi Suomen puheenjohtajakauden painopisteistä ja tärkeä osa Suomi-brändiä maailmalla. Moni kokoukseen osallistunut kiittikin Suomea aktiivisuudesta talouspäättäjien ja opetusministerien yhteen tuomisessa.

”Usein koulutuksesta keskustelu on poliittisten ideologioiden värittämää tai koskee vain laatua tai vain tehokkuutta. Pitäisi löytyä laajempaa yhteisymmärrystä siitä, mikä toimii ja mikä ei”, sanoi kokouksen avauspuheenvuoron esittänyt Portugalin valtiovarainministeri Mário Centeno.

Valtaosa jäsenmaista oli lähettänyt kokoukseen ainakin yhden ministerin. Esimerkiksi Saksaa edustivat valtiosihteerit. Paikalla oli myös Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire.


Kokous toi esiin laajan kirjon haasteita eri maissa. Italia ja Kroatia kertoivat taistelevansa aivovuodon estämiseksi, sillä koulutetut ihmiset lähtevät valmistumisen jälkeen ulkomaille. Koulutuksen tasoa heikentävät opettajien osaamisen vähyys ja huonot palkat.

”Olemme uudistaneet auttamatta vanhanaikaista opetussuunnitelmaa, kouluttaneet uudelleen 40 000 opettajaa ja nostaneet palkkoja. Lisäksi olemme lisänneet oppituntien määrää, sillä kroatialaiset lapset viettivät koulussa muita eurooppalaisia vähemmän aikaa”, kertoi Kroatian opetusministeri Blaženka Divjak.

Tanskan opetusministeri Pernille Rosenkrantz-Theil kertoi, että Tanska painii erityisesti kolmen ongelman kanssa: yhä useammat vanhemmat lähettävät lapsensa yksityiskouluun, koulupudokkaita on paljon, ja nuorilla on mielenterveysongelmia.

”Mielenterveysongelmien määrän kasvu vaikuttaa jo nuorten kykyyn opiskella.”

Euroopan unioni ei tarjoa suoraan ratkaisuja jäsenmaidensa koulutushuoliin, sillä ne ovat kansallisessa ohjauksessa. EU rahoittaa kansainvälistä vaihto-opiskelijaohjelmaa Erasmusta sekä tutkimus- ja tiedetoimintaa.

Perjantaina käyty keskustelu oli Li Anderssonin mukaan jo itsessään arvokas. Toisten maiden esimerkeistä voi löytyä resepti esimerkiksi Suomen työllisyysongelmiin, joita nykyinen hallitus on luvannut ratkoa.

Andersson kuunteli kiinnostuneena ainakin Ruotsin, Viron ja Hollannin puheenvuoroja, joissa puhuttiin elinikäisestä oppimisesta. Ruotsi kertoi esimerkiksi hyvistä kokemuksista työttömien kouluttamisessa työelämän eri toimijoiden kanssa.

”Ainakin haluamme perehtyä näihin esimerkkeihin lisää. Nämä linkittyvät isoon kuvaan siitä, että yhteiskunta muuttuu tällä hetkellä paljon nopeammin kuin koulutusjärjestelmä.”

Anderssonin mukaan aihepiiri on Suomelle äärimmäisen tärkeä, sillä meneillään on jatkuvan oppimisen järjestelmän uudistus sekä työssä käyvien että työelämän ulkopuolella olevien kouluttamisessa.

Andersson kiinnitti huomiota moniin puheenvuoroihin, joissa korostettiin toisen asteen koulutuksen tärkeyttä.

”Osaamisvaatimukset kasvavat, eikä perusasteen varassa pärjää samalla tavalla kuin ennen.”

Suomen järjestämän kokouksen jatko jäi perjantaina epäselväksi, sillä seuraavien EU-puheenjohtajien pitää päättää yhteiskokouksista erikseen. Suomi esittelee päätelmänsä EU-johtajille joulukuussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Postikiistan sovittelu jatkuu – Paun Heidi Nieminen vetoaa ”palkansaajapuolueen” ministeriin, Sdp:n Sirpa Paateroon

  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  9. 9

   Trumpin virkarikostutkinnassa koetaan tänään odotetuimmat hetket, mutta harva amerikkalainen on muuttanut ajatteluaan presidentin syrjäyttämisestä

  10. 10

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää