Politiikka    |   Lauantaivieras

Suomi kaventaa huomaamattaan sananvapautta, varoittaa Sari Essayah

Sari Essayahin mielestä ”suvaitsevaisto” pyrkii määrittelemään sitä, miten toiset saavat puhua.

Kristillisdemokraattisen puolueen (Kd) puheenjohtaja Sari Essayah pelkää, että Suomi on huomaamattaan kaventamassa kansalaisten sananvapautta.

”Sanan- ja uskonnonvapaus ovat uhattuina Suomessa, jos ihmiset eivät herää siihen, millainen kehityssuunta sanan- ja uskonvapaudessa nyt on.”

Hän kertoo kaksi esimerkkiä.

Ensimmäinen on laajempi yhteiskunnallinen keskustelu, jossa hänen mielestään toiset ihmiset pyrkivät jatkuvasti määrittelemään, mitä ja millä tavalla toiset ihmiset saavat puhua.

”On tämä nykyinen keskusteluilmapiiri, joka hyvin huonosti sietää lainausmerkeissä sanottuna suvaitsevaiston mielestä vääriä linjauksia”, Essayah sanoo.

”Ketkä lopulta ovat suvaitsevaisia? Ne jotka suvaitsevat erilaisia näkemyksiä vai ne, jotka eivät hyväksy? Minulle suvaitsevaisuus on aina ollut sitä, että suvaitset omasta näkökulmastasi poikkeavia näkemyksiä etkä lähde määrittelemään, milloin muut ovat suvaitsevaisia.”

Toinen tapaus koskee valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen määräämää esitutkintaa kansanedustajan ja Kd:n entisen puheenjohtajan Päivi Räsäsen kirjoittamasta pamfletista.

Toiviaisen mielestä on syytä epäillä, että Räsänen on syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaalien ihmisarvoa.

Kyseessä on Raamatun tulkintaan liittyvä Suomen Luther-säätiön kirkko- ja yhteiskuntapoliittinen, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva kannanotto. Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi -pamfletissa Räsänen sanoo, ettei homoseksuaalisuus ole ”terve seksuaalisuuden variaatio”.

Räsänen siteeraa Raamatusta muun muassa apostoli Paavalia, jonka mukaan homot ansaitsevat kuoleman. Räsänen ei itse näin sano, mutta pitää Paavalin kirjoituksia esimerkkinä siitä, että Raamattu pitää homoseksuaalisuutta syntinä.

Räsänen ei katso syyllistyneensä rikokseen, eikä hän aio perääntyä pamflettiin sisältyneistä näkemyksistään. Räsänen sanoo, että kyse on uskonvakaumuksesta.

Jos tapaus menee oikeuteen, tuomarit joutuvat tekemään mahdollisesti merkittävän ennakkopäätöksen, jossa tulkitaan niin sananvapautta, uskonnonvapautta kuin syrjimättömyyttäkin koskevia perus- ja ihmisoikeuksia.

Essayah sanoo, että kirjoitus julkaistiin vuonna 2004, ja pykälä kansanryhmän kiihottamisesta tuli nykymuotoisena rikoslakiin 2011. Hän muistuttaa, että oikeusvaltion keskeinen periaate on se, ettei lakeja sovelleta takautuvasti.

”Takautuvuutta valtakunnansovittelija on perustellut sillä, että rikoksen tekoaika olisi niin pitkä kuin kirjoitus on saatavilla. Miten kaikki materiaali, joka ei sovellu nykyaikaan, edes poistettaisiin internetistä tai muualta? Tämä muistuttaisi jo historian synkkien hetkien kirjarovioita.”

Essayahin mielestä Räsäsellä on täysi oikeus ottaa kantaa oman kirkkokuntansa opilliseen keskusteluun.

Voiko mielestäsi uskonnon varjolla käydä millaista keskustelua tahansa toisista ihmisistä?

”Ei. Tässä on kyse siitä, saako uskonnollisessa narratiivissa käydä teologista keskustelua esimerkiksi uskonnon keskeisistä sanoista kuten synti, armo, pelastus tai kadotus. Jos näistä ei voi puhua Raamattuun viitaten, niin kavennetaan uskonnonvapautta. Eihän tietenkään sananvapauden varjolla voi olla vaikkapa rasisti.”

Essayahin mielestä kiihottaminen kansanryhmää vastaan tarkoittaa ennen kaikkea väkivallalla uhkaamista ja siihen yllyttämistä.

”Suomalaisessa lainsäädäntötyössä olisi nyt syytä miettiä, mitä kiihottamisella kansanryhmää vastaan lopulta tarkoitetaan.”

”Pelkään, että rikoslain alkuperäinen tarkoitus vesittyy eivätkä ihmiset enää ota sitä enää tosissaan, jos pelkkä jonkin ryhmän mielipaha tulkitaan kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.”

Eikö selvyyttä tulisi, jos Räsäsen tapaus menisi oikeuteen?

”Ei, sillä esitutkinnan aloittaminen on jo vahva merkki sanan- ja uskonnonvapauden heikentymisestä.”

Essayah ei ota kantaa Räsäsen ja Luther-kirkon säätiön linjauksiin.

”Olen puolueen puheenjohtaja, en kirkollinen vaikuttaja eikä puolueessa oteta kantaa syntikysymyksiin, vaikka arvopohjastamme käsin esimerkiksi avioliitto on mielestämme miehen ja naisen välinen. Minulle ja puolueelle tässä tapauksessa keskeistä on uskonnon- ja sananvapausaspekti.”

Essayahiä ärsyttää se, että häneltä kysytään aina naispappeuteen, kirkon opillisiin kysymyksiin tai vaikkapa homoseksuaalisuuteen liittyviä asioita eikä esimerkiksi puolueen mielipiteitä sosiaali- tai talouspolitiikkaan.

”Meidän puolueessa on naispappeuden kannattajia ja vastustajia ja naispappejakin. Onko se silloin puoluepoliittinen kysymys?” Essayah sanoo hiukan kiihtyen ja voimistaa sanomaansa lyömällä useita kertoja nyrkillä pöytään.

Kristillisdemokraateilla on ollut enimmillään 10 kansanedustajaa, enää heitä on 5.

Kd on haukkunut Rinteen talouspolitiikan ja paljon muutakin aivan kuten oppositiopuolueen tehtävä on. Se peruisi oppivelvollisuuden pidentämisen peruskoulusta toiselle asteelle, poistaisi polttoaineveron korotuksen ja kotitalousvähennyksen leikkauksen.

Puolue nostaisi kaikkien lapsilisiä perheen lasten lukumäärästä riippumatta, ja toisi tuhannen euron vauvarahan, joka maksettaisiin kertaluonteisena vauvan saaneille perheille. Se maksaisi 45 miljoonaa euroa.

Uudet menot puolue rahoittaisi palauttamalla asumistukiin omaisuusrajat. Sitralta se nappaisi 250 miljoonaa euroa.

Essayah sanoo, ettei häntä häiritse puolueen pienuus kahden suuren oppositiopuoleen eli kokoomuksen ja perussuomalaisten välissä.

”Me olemme nyt poliittisen keskustan johtava voima, kun keskusta on hallituksessa liukumassa vasemmalle ja muut puolueet oppositiossa ovat liukumassa oikealla.”

Essayahilla todettiin kesällä rutiinitarkastuksessa alkuvaiheen rintasyöpä.

”Syöpä leikattiin pois eikä se ollut levinnyt. Nyt minulla on liitännäishoitoja, ja olen ollut töissä. Jaksan oikein hyvin.”

Viisi kysymystä

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Urheilujärjestöt, aiheesta liikunnan ja urheilun tavoitteet tämän hallituskauden aikana.”

2. Ketä hallituspuolueen kansanedustajaa arvostat?

”Arvostan monia osaavia ja ahkeria, kuten keskustan Markus Lohea. Hän uskaltaa uida myös vastavirtaan.”

3. Minkä kirjan luit viimeksi?

Rakas Kongoni, joka kertoo Mirja ja Veikko Reinikaisen lähetystyöstä sairaanhoitajana ja kirurgina sisällissodan repimässä Kongossa.”

4. Mikä tekee sinut iloiseksi?

”Perhe, läheiset ja ystävät.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Perheessä vietämme sunnuntaina isänpäivää, jota olin toimenpidealoitteella ajamassa viralliseksi liputuspäiväksi, joten nyt lippu salkoon.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Sari Essayah


 Syntynyt 1967 Haukivuorella, 52-vuotias.

 Kansanedustaja ja entinen europarlamentaarikko.

 Kristillisdemokraattien puheenjohtaja vuodesta 2015.

 Entinen kilpakävelijä, joka on voittanut muun muassa maailmanmestaruuden.

 Toiminut evankelistana helluntaiherätysliikkeessä.

 Kauppatieteiden maisteri. Vuosina 1997–2003 hän työskenteli muun muassa tilintarkastajana.

 Essayahin isä on marokkolainen ja äiti suomalainen, mutta lapsuutensa hän asui isoäitinsä luona.

 Naimisissa, kaksi lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  8. 8

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Ukraina tiesi sotilasapunsa jäädyttämisestä ennen Trumpin kohupuhelua

  10. 10

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää