Politiikka

Linda Lundström osoitti mieltään Postin palkkojen alentamista vastaan: ”En paljoa pienemmällä palkalla tule toimeen”, sanoo 2 250 euroa ansaitseva perheenäiti

Runsaat parisataa Postin työntekijää marssi yhtiön pääkonttorin eteen mielenosoitukseen. HS kysyi postilaisilta, mitä työehtojen muutos tarkoittaisi heidän toimeentulonsa kannalta.

rac
Runsaat parituhatta euroa kuukaudessa.

Se on summa, jonka moni Postin jakelu- ja lajittelutoiminnoissa työskentelevä ansaitsee. Pelkästään yötöitä tekevällä lajittelijalla bruttopalkka on muutaman satasen parempi.

”Palkkani nousi juuri, sillä vaihdoin päivävuoroista yövuoroihin. Nyt teen töitä kello 22.30–6.30 välillä”, kertoo Taru Sällinen.

29 vuotta yhtiössä työskennellyt postinkäsittelijä ansaitsee yövuoroja tekemällä 2 500 euroa kuukaudessa. Nyt palkka uhkaa laskea merkittävästi, mikäli Posti- ja logistiikka-alan unioni (Pau) suostuisi työnantajapuolen ehdottamaan työehtosopimuksen muutokseen.

Sällinen on yksi sadoista postilaisista, jotka kokoontuivat tiistai-iltapäivänä osoittamaan mieltä työehtojen heikennyksiä vastaan yhtiön pääkonttorin eteen Ilmalassa. Parin sadan mielenosoittajan joukossa oli pääkaupunkiseudun postilaisten ohella myös väkeä esimerkiksi Pirkanmaalta.


HS kysyi postilaisilta, mitä työnantajapuolen ehdottamat muutokset heidän käsityksensä mukaan tarkoittaisivat työntekijöiden toimeentulon kannalta.

”Jos yötyöstä maksettava korvaus laskee huomattavasti, täytyy pohtia, onko tämä enää sen arvoista”, Sällinen sanoo.

Vieressä nyökyttelee kollega Harri Mäkinen, joka on ollut postilainen vajaat kymmenen vuotta. Hän ja Sällinen ovat työn ulkopuolella pariskunta, jotka molemmat tekevät yövuoroja postinkäsittelyssä.

Jos uudet työehdot toteutuisivat, molemmat arvioivat palkkansa laskevan oleellisesti. Mäkisen käsityksen mukaan nykyisistä yövuorokorvauksista luovuttaisiin kokonaan. Tilalle tulisi 50 sentistä euroon vaihteleva korvaus, mikä tarkoittaisi 3–4 euron lisäkorvausta yötyöstä.

Harva yötöitä tekevä ajattelee muillakaan aloilla, ettei mitään haittalisiä tarvitsisi maksaa, Mäkinen sanoo.

”Uskon, ettei johtajienkaan mielestäkään ole hauskaa tehdä töitä huvikseen vain pimeän aikaan”, Mäkinen toteaa.

Pariskunta uskoo kyllä tulevansa toimeen. Tilanne on kuitenkin toinen monilla kollegoilla, joilla on lapsia ja asuntolainat hoidettavina.

Postilaisten työnantajaa edustavan Paltan (Palvelualojen työnantajat) mukaan Postin postinjakelussa kuukausipalkkaisen kokoaikaisen henkilön keskipalkka on nyt 2 276 euroa kuukaudessa ja lisät sisältävä keskiansio 2 500 euroa kuukaudessa.

Työntekijäpuolen liitto Pau on laskenut, että palkat alenisivat uuden, työnantajan kannalta nykyistä halvemman sopimuksen myötä jopa 30–50 prosenttia.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto pitää Paun väitettä palkkojen alentumisesta 30–50 prosentilla liioitteluna, mutta myöntää, että kustannushyöty voisi olla noin 25 prosenttia, mikäli Paun sopimus korvattaisiin suoraan Teollisuusliiton sopimuksella.

Aarto korostaa HS:lle, että nyt on ennenaikaista laskea tarkkaan, kuinka paljon palkat ja muut työehdot heikentyisivät, koska niistä ei ole vielä päästy edes neuvottelemaan ja kyseessä on kokonaisuus.

Moni postilainen oli tullut mielenosoitukseen suoraan työvuorosta. Linda Lundströmillä on päässään yhtiön kirkkaanoranssi pipo. Hän on ollut ylpeä postilainen yli 13 vuotta.


Paltan ehdottamat muutokset saavat kuitenkin tulevaisuuden tuntumaan epävarmalta. Lundström on töissä postinjakelussa, tekee päivävuoroja ja vähän ylitöitä, sillä hänellä on lapsi hoidettavana.

Bruttopalkka on tällä hetkellä 2 250 euroa kuukaudessa. Paun antamien ennakkotietojen mukaan työnantajan ehdottama työehtojen muutos tarkoittaisi päiväjakelijoille 30 prosentin palkanalennusta.

”Henkilökohtaisesti se tarkoittaisi, että lähden etsimään uusia duuneja. Kotona on päiväkoti-ikäinen poika, niin en paljoa pienemmällä palkalla tule toimeen”, Lundstöm sanoo.

Sama käsitys on Anu Laitisella, joka on työskennellyt postinkäsittelyssä 15 vuotta. Hän kertoo bruttopalkkansa olevan 2 200 euroa. Tiedot uusien työehtojen mukaisesta muutoksesta Laitinen on saanut ammattiliitolta, jonka mukaan hänen palkkansa voisi olla jatkossa jopa vain 1 300–1 500 euroa.

”Ei minulla tuolla palkalla olisi varaa mihinkään. Pitäisi katsoa koko ajan, mitä kaupassa ostaa, eikä tulevaisuutta olisi kovin mahdollista suunnitella”, Laitinen sanoo.

Mielenosoittajien joukossa on myös entisiä postilaisia, jotka ovat tulleet osoittamaan tukensa kollegoille. Monet postilaiset ovat olleet talossa pitkään, vaikka palkka ei ole ollut korkea.


Antti Heinonen työskenteli postinjakajana 35 vuotta ennen eläkkeelle jäämistä. Hänen viimeinen palkkansa työuralla oli 2 100 euroa kuukaudessa. Heinosen postilaisuus on jatkunut suvussa: nuorin poika työskentelee Postin omistamassa kuljetusyhtiössä kuorma-auton kuljettajana.

Tähän asti nuorempi Heinonen on työskennellyt Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (Akt) työehtosopimuksen mukaisesti ja saanut 13–14 euron tuntipalkkaa. Nyt häntä yritetään saada allekirjoittamaan varhaisjakelun työsopimus, jossa palkka laskisi alle yhdeksään euroon tunnissa.

Heinosen mielestä postilaisten työehtojen huonontamisessa on kyse laajemmasta asennemuutoksesta.

”Ikävintä on, että Posti ajaa Elinkeinoelämän keskusliiton asiaa ja tekee sen valtion rahoilla. Kun pää saadaan auki, niin samaa vyörytystä jatketaan muilla aloilla”, Heinonen sanoo.

Postin vakituisten työntekijöiden joukossa on myös sellaisia, jotka kertovat kuukausipalkkansa olevan alle kaksituhatta euroa. Vantaan logistiikkakeskuksessa trukkia ajava Kari Poutanen tekee pääosin iltavuoroja.

”Se meinaa romahdusta, jos palkat vielä laskevat”, Poutanen sanoo.

Hänen mielestään pääministeri Antti Rinteen pitäisi puuttua tilanteeseen hanakammin.

Useimmat HS:n haastattelemat postilaiset kertovat tekevänsä työtä mielellään ja jotkut jopa ”rakkaudesta lajiin”. Se ei tarkoita, että työtä oltaisiin valmiita tekemään millä tahansa korvauksella.


Postinjakana 19 vuotta työskennellyt Elisa Alanko tuli alalle 1990-luvun laman aikana. Hänen bruttopalkkansa on 2 100 euroa kuukaudessa.

Alanko, 59, ihmettelee, miksi jo ennestään pieniä palkkoja pitäisi laskea. Hän on elättänyt itsensä ja perheensä tekemällä paljon töitä ja jäämällä usein ylitöihin.

”Aika erikoista, että valtion omistama yhtiö maksaisi palkkaa, jolla ei tule toimeen”, Alanko sanoo.

Elina Saarnio on Postin työntekijä ja varatyösuojeluvaltuutettu. Hän haluaa edelleen olla postilainen ja seisoa kollegoiden rinnalla. Pian hän on kuitenkin lähdössä parin vuoden opintovapaalle opiskelemaan hoitoalaa.

Mahdollisen ammatinvaihdon yksi syy on pitkä työmatka, sillä työmatkoihin kuluu tällä hetkellä 380 euroa kuukaudessa, mikä syö ison osan nettoansioista.

Postissa Saarnion bruttokuukausipalkka vaihtelee 2 100–2 200 euron välillä. Nyt hän on huolissaan etenkin siitä, että työntekijöiden pakottaminen huonompien työehtojen alaisuuteen ja freelance-pohjaiseen työhön yleistyy entisestään.

”Jos jonkun mielestä nämä on huipputulot, niin ihmettelen. Aika paljon jäädään kyllä suomalaisen keskiansiosta”, Saarnio sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Kommentti: ”Asiat ratkaisevat”, korostaa Sanna Marin – mutta hänen valintansa näytti, miten paljon merkitystä on pääministerin sukupuolella ja iällä

  4. 4

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  6. 6

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  7. 7

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  8. 8

   Sanna Marinista tulee maailman nuorin pääministeri, mutta Itävallan 33-vuotias Sebastian Kurz voi viedä tittelin pian

  9. 9

   Tässä on Sanna Marinin hallitus kokonaisuudessaan

  10. 10

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  3. 3

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  4. 4

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  5. 5

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  6. 6

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  7. 7

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  8. 8

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  10. 10

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  11. Näytä lisää