Politiikka

Linda Lundström osoitti mieltään Postin palkkojen alentamista vastaan: ”En paljoa pienemmällä palkalla tule toimeen”, sanoo 2 250 euroa ansaitseva perheenäiti

Runsaat parisataa Postin työntekijää marssi yhtiön pääkonttorin eteen mielenosoitukseen. HS kysyi postilaisilta, mitä työehtojen muutos tarkoittaisi heidän toimeentulonsa kannalta.

rac
Runsaat parituhatta euroa kuukaudessa.

Se on summa, jonka moni Postin jakelu- ja lajittelutoiminnoissa työskentelevä ansaitsee. Pelkästään yötöitä tekevällä lajittelijalla bruttopalkka on muutaman satasen parempi.

”Palkkani nousi juuri, sillä vaihdoin päivävuoroista yövuoroihin. Nyt teen töitä kello 22.30–6.30 välillä”, kertoo Taru Sällinen.

29 vuotta yhtiössä työskennellyt postinkäsittelijä ansaitsee yövuoroja tekemällä 2 500 euroa kuukaudessa. Nyt palkka uhkaa laskea merkittävästi, mikäli Posti- ja logistiikka-alan unioni (Pau) suostuisi työnantajapuolen ehdottamaan työehtosopimuksen muutokseen.

Sällinen on yksi sadoista postilaisista, jotka kokoontuivat tiistai-iltapäivänä osoittamaan mieltä työehtojen heikennyksiä vastaan yhtiön pääkonttorin eteen Ilmalassa. Parin sadan mielenosoittajan joukossa oli pääkaupunkiseudun postilaisten ohella myös väkeä esimerkiksi Pirkanmaalta.


HS kysyi postilaisilta, mitä työnantajapuolen ehdottamat muutokset heidän käsityksensä mukaan tarkoittaisivat työntekijöiden toimeentulon kannalta.

”Jos yötyöstä maksettava korvaus laskee huomattavasti, täytyy pohtia, onko tämä enää sen arvoista”, Sällinen sanoo.

Vieressä nyökyttelee kollega Harri Mäkinen, joka on ollut postilainen vajaat kymmenen vuotta. Hän ja Sällinen ovat työn ulkopuolella pariskunta, jotka molemmat tekevät yövuoroja postinkäsittelyssä.

Jos uudet työehdot toteutuisivat, molemmat arvioivat palkkansa laskevan oleellisesti. Mäkisen käsityksen mukaan nykyisistä yövuorokorvauksista luovuttaisiin kokonaan. Tilalle tulisi 50 sentistä euroon vaihteleva korvaus, mikä tarkoittaisi 3–4 euron lisäkorvausta yötyöstä.

Harva yötöitä tekevä ajattelee muillakaan aloilla, ettei mitään haittalisiä tarvitsisi maksaa, Mäkinen sanoo.

”Uskon, ettei johtajienkaan mielestäkään ole hauskaa tehdä töitä huvikseen vain pimeän aikaan”, Mäkinen toteaa.

Pariskunta uskoo kyllä tulevansa toimeen. Tilanne on kuitenkin toinen monilla kollegoilla, joilla on lapsia ja asuntolainat hoidettavina.

Postilaisten työnantajaa edustavan Paltan (Palvelualojen työnantajat) mukaan Postin postinjakelussa kuukausipalkkaisen kokoaikaisen henkilön keskipalkka on nyt 2 276 euroa kuukaudessa ja lisät sisältävä keskiansio 2 500 euroa kuukaudessa.

Työntekijäpuolen liitto Pau on laskenut, että palkat alenisivat uuden, työnantajan kannalta nykyistä halvemman sopimuksen myötä jopa 30–50 prosenttia.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto pitää Paun väitettä palkkojen alentumisesta 30–50 prosentilla liioitteluna, mutta myöntää, että kustannushyöty voisi olla noin 25 prosenttia, mikäli Paun sopimus korvattaisiin suoraan Teollisuusliiton sopimuksella.

Aarto korostaa HS:lle, että nyt on ennenaikaista laskea tarkkaan, kuinka paljon palkat ja muut työehdot heikentyisivät, koska niistä ei ole vielä päästy edes neuvottelemaan ja kyseessä on kokonaisuus.

Moni postilainen oli tullut mielenosoitukseen suoraan työvuorosta. Linda Lundströmillä on päässään yhtiön kirkkaanoranssi pipo. Hän on ollut ylpeä postilainen yli 13 vuotta.


Paltan ehdottamat muutokset saavat kuitenkin tulevaisuuden tuntumaan epävarmalta. Lundström on töissä postinjakelussa, tekee päivävuoroja ja vähän ylitöitä, sillä hänellä on lapsi hoidettavana.

Bruttopalkka on tällä hetkellä 2 250 euroa kuukaudessa. Paun antamien ennakkotietojen mukaan työnantajan ehdottama työehtojen muutos tarkoittaisi päiväjakelijoille 30 prosentin palkanalennusta.

”Henkilökohtaisesti se tarkoittaisi, että lähden etsimään uusia duuneja. Kotona on päiväkoti-ikäinen poika, niin en paljoa pienemmällä palkalla tule toimeen”, Lundstöm sanoo.

Sama käsitys on Anu Laitisella, joka on työskennellyt postinkäsittelyssä 15 vuotta. Hän kertoo bruttopalkkansa olevan 2 200 euroa. Tiedot uusien työehtojen mukaisesta muutoksesta Laitinen on saanut ammattiliitolta, jonka mukaan hänen palkkansa voisi olla jatkossa jopa vain 1 300–1 500 euroa.

”Ei minulla tuolla palkalla olisi varaa mihinkään. Pitäisi katsoa koko ajan, mitä kaupassa ostaa, eikä tulevaisuutta olisi kovin mahdollista suunnitella”, Laitinen sanoo.

Mielenosoittajien joukossa on myös entisiä postilaisia, jotka ovat tulleet osoittamaan tukensa kollegoille. Monet postilaiset ovat olleet talossa pitkään, vaikka palkka ei ole ollut korkea.


Antti Heinonen työskenteli postinjakajana 35 vuotta ennen eläkkeelle jäämistä. Hänen viimeinen palkkansa työuralla oli 2 100 euroa kuukaudessa. Heinosen postilaisuus on jatkunut suvussa: nuorin poika työskentelee Postin omistamassa kuljetusyhtiössä kuorma-auton kuljettajana.

Tähän asti nuorempi Heinonen on työskennellyt Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (Akt) työehtosopimuksen mukaisesti ja saanut 13–14 euron tuntipalkkaa. Nyt häntä yritetään saada allekirjoittamaan varhaisjakelun työsopimus, jossa palkka laskisi alle yhdeksään euroon tunnissa.

Heinosen mielestä postilaisten työehtojen huonontamisessa on kyse laajemmasta asennemuutoksesta.

”Ikävintä on, että Posti ajaa Elinkeinoelämän keskusliiton asiaa ja tekee sen valtion rahoilla. Kun pää saadaan auki, niin samaa vyörytystä jatketaan muilla aloilla”, Heinonen sanoo.

Postin vakituisten työntekijöiden joukossa on myös sellaisia, jotka kertovat kuukausipalkkansa olevan alle kaksituhatta euroa. Vantaan logistiikkakeskuksessa trukkia ajava Kari Poutanen tekee pääosin iltavuoroja.

”Se meinaa romahdusta, jos palkat vielä laskevat”, Poutanen sanoo.

Hänen mielestään pääministeri Antti Rinteen pitäisi puuttua tilanteeseen hanakammin.

Useimmat HS:n haastattelemat postilaiset kertovat tekevänsä työtä mielellään ja jotkut jopa ”rakkaudesta lajiin”. Se ei tarkoita, että työtä oltaisiin valmiita tekemään millä tahansa korvauksella.


Postinjakana 19 vuotta työskennellyt Elisa Alanko tuli alalle 1990-luvun laman aikana. Hänen bruttopalkkansa on 2 100 euroa kuukaudessa.

Alanko, 59, ihmettelee, miksi jo ennestään pieniä palkkoja pitäisi laskea. Hän on elättänyt itsensä ja perheensä tekemällä paljon töitä ja jäämällä usein ylitöihin.

”Aika erikoista, että valtion omistama yhtiö maksaisi palkkaa, jolla ei tule toimeen”, Alanko sanoo.

Elina Saarnio on Postin työntekijä ja varatyösuojeluvaltuutettu. Hän haluaa edelleen olla postilainen ja seisoa kollegoiden rinnalla. Pian hän on kuitenkin lähdössä parin vuoden opintovapaalle opiskelemaan hoitoalaa.

Mahdollisen ammatinvaihdon yksi syy on pitkä työmatka, sillä työmatkoihin kuluu tällä hetkellä 380 euroa kuukaudessa, mikä syö ison osan nettoansioista.

Postissa Saarnion bruttokuukausipalkka vaihtelee 2 100–2 200 euron välillä. Nyt hän on huolissaan etenkin siitä, että työntekijöiden pakottaminen huonompien työehtojen alaisuuteen ja freelance-pohjaiseen työhön yleistyy entisestään.

”Jos jonkun mielestä nämä on huipputulot, niin ihmettelen. Aika paljon jäädään kyllä suomalaisen keskiansiosta”, Saarnio sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  2. 2

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  4. 4

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  5. 5

   Maan pinnan syvin kohta löytyi itäiseltä Etelämantereelta – kanjoni ulottuu 3,5 kilometrin syvyyteen

  6. 6

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  7. 7

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  8. 8

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  5. 5

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  6. 6

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  7. 7

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  8. 8

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  9. 9

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  10. 10

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää