Politiikka

Suomi valmistautuu puolustautumaan avaruudessa – EU:n uudessa puolustus­projektissa varoitetaan hypersoonisista ohjuksista

Euroopan puolustusyhteistyö tiivistyi jälleen tiistaina, kun puolustusministerit päättivät 13 uudesta yhteisprojektista. Kolmansien maiden osallistumista edistetään Suomen esityksen pohjalta.

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaiden puolustusyhteistyö syveni jälleen tiistaina, kun puolustusministerit sopivat Brysselissä uusista yhteistyöprojekteista.

Suomi liittyy jäseneksi projektiin, jossa kehitetään Euroopan niin kutsuttua avaruussuorituskykyä. Tarkoitus on kehittää osittain avaruudessa toimivaa varhaisen varoituksen puolustusjärjestelmää, joka auttaisi havaitsemaan ja mahdollisesti tuhoamaan esimerkiksi niin kutsuttuja hypersoonisia ohjuksia. Hypersoonisia ohjuksia on kutsuttu myös yliääniohjuksiksi. Ne kulkevat monenkertaisella äänennopeudella.

Hypersoonisia aseita kehitetään parhaillaan Venäjällä, Kiinassa ja arvion mukaan myös Yhdysvalloissa. Uuden tehokkaan asejärjestelmän prototyyppejä on jo olemassa. Esimerkiksi vuonna 2018 presidentti Vladimir Putin kertoi venäläisen hypersoonisen Avangard-ohjusjärjestelmän testaamisesta.

Kokoukseen osallistuneen Suomen puolustusministerin Antti Kaikkosen (kesk) mukaan Suomi ei ole hankkimasta projektista ohjusten torjuntakykyä. Pääosin tutkimusta ja kehitystä koskeva hanke ”on vasta suunnittelupöydällä”.

”Vasta 2020-luvun lopussa aletaan päästä konkretian tasoon”, Kaikkonen sanoo.

Euroopan unionin jäsenmailla on nyt yli 45 projektia, jossa niihin haluavat jäsenmaat kehittävät yhteistä puolustuskykyään. Projektien tarkoituksena on tehdä yhteistyötä alueella, johon yksittäisen jäsenmaan kyvyt ja resurssit eivät yksin riitä. Ranskan vetämässä avaruushankkeessa on Suomen lisäksi Italia, Hollanti ja Espanja.

Suomi on nyt mukana 12 yhteistyöprojektissa, joista kaksi liittyy jollain tavalla avaruuteen. Toisessa projektissa tutkitaan eurooppalaisen satelliittipaikannusjärjestelmä Galileon hyödyntämisestä.

Pysyvän yhteistyön puolustusprojektit ovat yksi konkreettisimmista seurauksista Euroopan uudesta puolustusinnosta. Yksi aktiivisimmista eurooppalaisen yhteistyön tiivistämisen puolestapuhujista on ollut Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka korosti Euroopan itsenäistä roolia tuoreessa haastattelussa The Economist-lehdessä.

Tiistain kokousta varjosti Macronin luonnehdinta sotilasliitto Naton aivokuolleesta tilasta. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel tyrmäsi Macronin tulkinnan tuoreeltaan.

Kaikkonen näkee Macronin puheenvuoron olevan osa Ranskan halua ottaa vetovastuuta eurooppalaisen puolustuksen kehityksessä. Suomi osallistuu esimerkiksi Ranskan kehittämien interventiojoukkojen toimintaan.

”Ehkä se Macronin varsin värikäs puheenvuoro on nähtävissä osana tämänsuuntaista ajattelua”, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan EU on ottamassa askel askeleelta yhä enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan. Seuraava askel saattaa olla EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin tiistaina jäsenmaille tekemä ehdotus, jonka mukaan jäsenmaat valmistelisivat yhdessä uudet eurooppalaisen puolustuksen strategiset suuntaviivat. Edellinen strategiapaperi on vuodelta 2016.

”On ryhdytty tekemään paljon, mutta mietintö olisi ehkä johtolanka sille, mitä tarkkaan ottaen tavoitellaan”, Kaikkonen sanoo.

Jäsenmaat ovat päätyneet puolustusyhteistyössä myös isoon riitaan, jota Suomi yrittää EU-puheenjohtajana ratkaista. Riita koskee niin kutsuttujen kolmansien maiden ja erityisesti kolmansien maiden omistuksessa olevien yritysten osallistumista projekteihin.

Nyt ratkaisussa ollaan Kaikkosen mukaan ”lähempänä kuin koskaan”, Suomen ehdottaman neuvottelupaperin pohjalta. Se määrittää muun muassa kolmansien maiden kumppanien osallistumisen keston sekä niin sanotun hätäjarrujärjestelmän, mikäli jokin osapuoli kokisi esimerkiksi kansallisen turvallisuutensa olevan uhattuna.

Esimerkiksi Kypros ja Kreikka ovat olleet varautuneita Turkin osallistumisen varalta.

Kaksi vuotta kestänyt pysyvä puolustusyhteistyö on herättänyt myös arvostelua. Osa projekteista on todettu tehottomiksi tai niissä ei ole edistytty. Kaikkosen mukaan jäsenmaiden yleinen suhtautuminen on kuitenkin myönteinen, sillä niin moni projekti on vasta alkuvaiheessa.

”Suomi on mukana vain sellaisessa, josta koemme olevan puolustuskyvyllemme aitoa hyötyä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  2. 2

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  3. 3

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  4. 4

   Maastopalojen keskellä kärvistelevän Australian ilmasto­politiikka sai kansain­välisessä vertailussa 0,0 pistettä sadasta – pää­ministerin mukaan ilmasto­toimet ovat riittäviä

  5. 5

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  6. 6

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  7. 7

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  8. 8

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  9. 9

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  10. 10

   BBC:n toimittaja innostui kiehtovista suomalaisista: brittikanava esittää tänä iltana dokumentin pienestä Iin kunnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  5. 5

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  8. 8

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  9. 9

   35-vuotiaana kuollut NHL-puolustaja oli saanut kolmessa kuukaudessa neljä aivotärähdystä ja aina uudestaan peliluvan

  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  7. 7

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää