Politiikka

Yhä useampaa vanhusta hoidetaan vanhainkodin asemesta tehostetussa palveluasumisessa – siitä jo puolet on yritysten vastuulla

Vanhainkodit ja terveyskeskusten vuodeosastot ovat yhä harvemman vanhuksen hoitopaikka.

Vanhusten hoidossa on tapahtunut 2000-luvulla merkittävä rakenteellinen muutos: yhä useampi ympärivuorokautiseen hoitoon päätyvä vanhus asuu tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Sen sijaan perinteistä laitoshoitoa on purettu. Vanhainkoteja on yhä vähemmän, ja kunnat ovat myös vähentäneet terveyskeskusten vuodeosastoilla annettua pitkäaikaishoitoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreet tilastot kertovat, että ympärivuorokautisessa hoidossa oli vuoden 2018 lopussa yhdeksän prosenttia 75 vuotta täyttäneistä.

75-vuotiaista ja sitä vanhemmista 7,6 prosenttia asui tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Vielä vuonna 2000 tehostetussa palveluasumisessa oli 1,7 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä. Vanhainkotien ja terveyskeskusten vuodeosastojen rooli vanhustenhoidossa oli tuolloin suurempi.Maan sisällä on eroja siinä, miten suuri osuus vanhuksista on ympärivuorokautisessa hoidossa. Pienin osuus on Etelä-Karjalassa, 6,4 prosenttia, ja suurin Satakunnassa, 9,7 prosenttia.

Yksityiset yhtiöt ovat ottaneet ison osuuden kuntien vanhustenhoidossa ja muissa laitos- ja asumispalveluissa.

Viime vuonna puolet tehostetun palveluasumisen asiakkaista asui THL:n mukaan kunnallisissa yksiköissä ja puolet yritysten ja järjestöjen yksiköissä.

Suurimmat vanhusten hoitoon keskittyneet yritykset, muun muassa Attendo ja Esperi, jäivät vuoden alussa kiinni useista hoitoa koskevista laiminlyönneistä.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira muun muassa keskeytti Esperin hoitokodin toiminnan Kristiinankaupungissa. Kyseinen hoitokoti suljettiin loppukesästä.

Valviran pääjohtaja Markus Henriksson arvioi viikonvaihteessa STT:lle, että vanhusten hoito on paranemaan päin. Hänen mukaansa osaavan henkilöstön saatavuudessa on kuitenkin vakavia ongelmia.

Kaikkein merkittävin rooli yksityisillä yrityksillä ja järjestöillä on psykiatrian ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, jonka ne hoitavat lähes kokonaan kuntien sijaan: yksityisten osuus on 96 prosenttia asiakasmäärän mukaan laskettuna.

Myös kehitysvammaisten asumispalveluissa yksityiset yritykset ovat kasvattaneet osuuttaan. Varsinaiset kehitysvammalaitokset ovat yhä pääosin kunnallisia, mutta esimerkiksi kehitysvammaisten autetussa asumisessa yksityisten palveluiden osuus on 51 prosenttia.

Autettu asuminen tarkoittaa ryhmäkoteja, joissa henkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden.

Kotiin tuotuja palveluita sai viime vuonna 11 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä. Osuus väheni hieman edellisvuodesta.

Kotona asuvat vanhukset vaativat yhä enemmän hoitoa, sillä hoitajien käyntimäärät asiakkaiden luona ovat kasvaneet koko 2000-luvun ajan. THL otti esimerkkikuukaudeksi viime vuoden marraskuun, jolloin käyntejä asiakkaan luona oli keskimäärin 43 kertaa kuukaudessa.

Kotihoito kävi noin joka kolmannen vanhuksen luona 60 kertaa tai enemmän yhden kuukauden aikana.

Nykyinen hallitus aikoo säätää sitovan mitoituksen siitä, paljonko ympärivuorokautisessa tehostetussa palveluasumisessa pitää olla hoitajia hoidettavaa kohti. Tarkoitus on, että huhtikuussa vuonna 2023 hoivakodeissa olisi pakko olla vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohti.

Ensi vaiheessa hoivakotien on nostettava mitoitusta jo ensi vuonna niin, että yhdessäkään ei mennä alle 0,5:n tason eli alle viiden hoitajan kymmentä hoidettavaa kohti.

Nykyisin voimassa on suositus 0,5 hoitajasta yhtä hoidettavaa kohti. Suositusta ei ole kirjattu lakiin, mutta hoivakodit noudattavat sitä varsin hyvin. Sen alittavia hoitopaikkoja on noin 90.

Hoivakodeissa on nyt noin 50 000 työntekijää. Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että mitoituksen nostaminen ja asiakasmäärien kasvu nostavat työntekijämäärän 80 000:een vuoteen 2030 mennessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli ja Jonna puhuvat elämästään, peloistaan ja siitä, haluavatko he palata lapsineen Suomeen

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Suomi mainittu, pienellä kuin kärpäsenkakka

  4. 4

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  5. 5

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  6. 6

   Yksi kuoli, kun naamioituneet miehet hyökkäsivät ravintolaan Ruotsissa

  7. 7

   Kiinalla on valtit, hiipuvasta Venäjästä voi tulla arvaamaton – HS selvitti, kuka voittaa ja kuka häviää energiamurroksen ravistellessa maailmaa

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjailija Eira Mollberg sai kipeät haukut ja joi sen jälkeen kaksi vuotta aamusta iltaan – nyt hän kertoo, kuinka pääsi lopulta jaloilleen

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  10. 10

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  4. 4

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  7. 7

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  8. 8

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää