
Paatero sanoi ohjeistaneensa Postin johtoa, että vuokratyövoiman käyttö tulee lopettaa tilanteen ratkaisun edistämiseksi. Postin johdon kanssa käydään torstain aikana tarkemmat keskustelut siitä, miten omistajan vaatimus toteutetaan, ministeri ilmoitti.
”Omistajan tahto on, että työehtosopimukseen liittyvä neuvottelutilanne ratkeaa mahdollisimman nopeasti.”
Paatero kommentoi asiaa hallituksen iltakoulun jälkeen ja sanoi, että vuokratyövoiman käytössä on ollut epäselvyyksiä, STT kertoi.
Paateron kabinetista kerrottiin HS:lle illalla, että asiassa on sen verran epäselvyyksiä, että ministeri haluaa selvittää ne torstain aikana.
Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto https://www.hs.fi/haku/?query=tuomas+aartohämmästeli Paateron lausuntoa Twitterissä. Hänen mukaansa on perusteetonta nimittää yrityksen vuokratyövoimaa rikkureiksi.
Postissa on HS:n tietojen mukaan tavanomaisesti noin kymmenisen prosenttia vuokratyövoimaa. Joulukiireiden aikaan määräaikaisia lisätyöntekijöitä värvätään tyypillisesti noin kolme tuhatta.
Posti on itse ilmoittanut, että vuokratyövoimaa ei ole työtaistelutoimenpiteiden takia lisätty.
Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau katsoo, ettei tämä Postin väite pidä paikkaansa.
Paun puheenjohtaja Heidi Niemisenhttps://www.hs.fi/haku/?query=heidi+niemisen mukaan Posti on rikkonut lakkoa käyttämällä vuokratyövoimaa selvästi enemmän kuin normaalisti.
Posti on sanonut, että vuokratyövoiman käyttö esimerkiksi pakettilajittelussa on samalla tasolla kuin normaalisti, mutta Nieminen on eri mieltä.
”Lakkovahdit pystyvät todistamaan, että se väite on valhe”, Nieminen sanoi STT:lle, kun valtakunnansovittelijan johdolla käyty sovittelu päättyi iltapäivällä.
Postista kerrotaan, että viime vuosina määräaikaisten työntekijöiden määrää on lisätty marras–joulukuussa pakettilähetysten valtavan kasvun takia.
Pakettien määrä on kasvanut erilaisten verkkokauppajättien suurten markkinointitempauspäivien kuten Black Friday -alennusmyynnin takia.
Postin yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Anttilahttps://www.hs.fi/haku/?query=timo+anttila kertoo HS:lle, että Postin tuoreen tilastoinnin mukaan päivittäin työskentelevien vuokratyöntekijöiden määrä jakelussa ja lajittelussa on ollut tämän vuoden lokakuussa noin 11 prosenttia työvoimasta.
Se vastaa Anttilan mukaan vuokratyövoiman normaalia päivittäistä tekemistä Postissa.
Vuokratyövoimaa käytetään eniten Postin isoissa keskuksissa, kuten Helsingin Postikeskuksessa, jossa vuokratyön osuus on vaihdellut kuuden ja 13 prosentin haarukassa. Lokakuussa se oli noin 9 prosenttia, Anttila kertoo.
”Olemme korostaneet ennen lakkoa, että Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia ja tästä olemme pitäneet kiinni”, Anttila linjaa.
Lakon aikana on sen sijaan esimiehiä ja hallintoväkeä muissa tehtävissä vapaaehtoisuuden pohjalta, hän lisää.
Liedossa taas vuokratyön määrän kasvu on seurausta pakettivolyymien voimakkaasta kasvusta marras–joulukuussa, Anttila selittää asiasta oleviin tilastotietoihin vuosilta 2016–2019 vedoten.
Postin työriidan sovittelu päättyi keskiviikkona tuloksettomanahttps://www.hs.fi/politiikka/art-2000006306473.html.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala https://www.hs.fi/haku/?query=vuokko+piekkala sanoi tapaamisen jälkeen, että sovittelua jatketaan perjantaina aamuyhdeksältä.
Posti- ja logistiikka-alan unioni (Pau) ja Palvelualojen työnantajat (Palta) tapasivat Piekkalan johdolla alkuiltapäivästä kello yhdeltä alkaen.
Osapuolet olivat olleet edellisen kerran koolla viime viikon torstaina. Pau aloitti lakon maanantaina. Lakkoilu voi pitkittyä jopa neliviikkoiseksi.
Paun Heidi Nieminen arvioi, että postilakon sovittelussa päästiin keskiviikon pari tuntia kestäneen tapaamisen aikana ”hieman eteenpäin”. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto https://www.hs.fi/haku/?query=tuomas+aartosanoi, ettei usko tilanteen vielä olevan kypsä sovintoesityksen tekemiselle.
Lue myös: Mistä Postin lakossa on kysymys? Osapuolten näkemykset riidan
Lakon vuoksi painetut lähetykset – kirjeet, aikakauslehdet ja mainokset – voivat Postin mukaan viivästyä jopa useita viikkoja.
Suomen sisäiset paketit kulkevat myös lakon aikana, mutta toimituksissa voi olla muutaman päivän viiveitä. Poikkeuksena ovat kaikkein pienimmät paketit, sillä ne kulkevat kirjepostissa.
Sanomalehtien varhaisjakeluun lakko ei vaikuta. Sen sijaan se vaikuttaa päiväpostin mukana tulevien lehtien jakeluun.
Lakon ulkopuolelle on rajattu terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä välttämättömiä lähetyksiä, kuten esimerkiksi laboratoriolähetyksiä sekä palvelutalojen ja koulujen ruokakuljetuksia.
Oikaisu 13.11. klo 21.43: Lakon sovittelu jatkuu perjantaina, ei torstaina, kuten jutussa virheellisesti kirjoitettiin.
- Posti Seuraa
- Sirpa Paatero Seuraa
- Valtiontalous Seuraa
Kommentit