Politiikka

Posti vastasi Paateron selvityspyyntöön: lupaa olla käyttämättä ylimääräistä vuokratyövoimaa lakon aikana

Postin ja postinjakelun tulevaisuutta ryhtyi torstaina miettimään myös ministeriöiden välinen valtiosihteereiden työryhmä, jota johtaa valtiosihteeri Valtteri Aaltonen valtiovarainministeriöstä.

Posti kertoo sitoutuneensa omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) vaatimukseen olla käyttämättä ylimääräistä vuokratyövoimaa lakon aikana.

Posti kertoi lupauksesta tiedotteessaan torstaina.

”Ymmärrämme hyvin ministerin huolen siitä, ettei valtionyhtiön pidä käyttää vuokratyövoimaa lakon murtamiseen. Posti on sitoutunut pitämään tästä huolta. Olemme sopineet omistajaohjauksen kanssa, että Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia”, sanoo Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto tiedotteessa.

Posti lupaa jatkossa myös julkaista päiväkohtaiset tiedot käytetyn vuokratyövoiman määrästä merkittävissä toimipisteissään eli Vantaan ja Liedon logistiikkakeskuksissa ja Helsingin Postikeskuksessa.

Postin mukaan sen päivittäin työskentelevien vuokratyöntekijöiden määrä oli lokakuussa 2019 noin 11 % työvoimasta.

Ministeri Paateron edustaja ja Postin johto tapasivat torstaina, koska Paatero vaati keskiviikkona Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun lakon aikana. Ministeri halusi myös selvityksen vuokratyövoiman käytöstä.

Vielä keskiviikkona ministeri antoi ymmärtää, että menee itse neuvottelemaan Postin johdon kanssa. Eduskunnassa hän kuitenkin kertoi, että ei itse ollutkaan henkilökohtaisesti torstaina tapaamassa Postin johtoa, vaan asialla oli omistajaohjauksen edustaja.

”Posti varmaan omalta osaltaan informoi. Heidän kanssaan on varmaan käyty ihan hyvä keskustelu. Olen siinä toisen käden tiedon varassa. Huomenna sovittelija jatkaa työtään”, Paatero sanoi.

”Siellä on ollut epäselvyyksiä, onko vuokratyövoimaa käytetty rikkureina. Niin ei saa tehdä, sitä me ei haluta eikä sallita.”

Postin viestintäjohtaja Piia Kumpulainen sanoi aiemmin torstaina, että selvitys on vielä keskeneräinen: ”Kerromme sitten, kun kerrottavaa on.”

Paatero ilmoitti keskiviikkona illalla ohjeistaneensa Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi.

”Valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa. Valtio-omistajan kanta on tässä äärimmäisen selkeä”, Paatero linjasi.

Postin ja postinjakelun tulevaisuutta on ryhtynyt miettimään myös ministeriöiden välinen valtiosihteereiden työryhmä, jota johtaa valtiosihteeri Valtteri Aaltonen valtiovarainministeriöstä.

Aaltosen mukaan ryhmä kokoontui torstaina ensimmäistä kertaa ja lähinnä vasta tutustui tehtäväänsä.

Valtiosihteereiden on määrä ensi tammikuun puoliväliin mennessä arvioida, miten Posti voi vastedes osallistua julkisten palveluiden tuottamiseen – laajasti, markkinaehtoisesti ja valtakunnallisesti.

Erityisesti pitäisi selvittää yleispalveluvelvoitteen hoidon kustannustehokkuus, mahdollisuudet yhteistyöhön muiden, myös yksityisten, toimijoiden kanssa ja postimarkkinan muutoksesta johtuvat tarpeet uudistaa postilakia.

Maanantaina alkaneen Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun lakon ja jumittuneiden työehtosopimusneuvottelujen taustalla ovat juuri muuttuneet postimarkkinat.

Postin ja sitä edustavan Palvelualojen työnantajan Paltan tavoitteena on Postin toiminnan joustavuuden lisääminen jakelussa korvaamalla nykyiset Paun työehtosopimuksen määräykset soveltuvin osin Teollisuus jakelualan työehtosopimuksen määräyksillä.

Tavoitteena ovat Postin kilpailijoita vastaavat työehdot, vaikka oma sopimusala säilyisi.

Pau ei ole uskonut työnantajan vakuutteluja, joiden mukaan henkilökohtaiset palkat ja osa lisistä säilyisivät tulevan sopimuskauden ajan ennallaan,

Paun lakko alkoi maanantaina aamulla ja kestää 2–4 viikkoa, mikäli työehtosopimusneuvotteluissa Paltan kanssa ei päästä sopuun.

Lisäksi Pau on vaatinut, että Posti peruu jo elokuussa ilmoittamansa pakettilajittelijoiden siirron tytäryhtiöön, joka on järjestäytynyt Paltan sijasta työnantajaliitto Medialiittoon. Sillä taas on Paun sopimusta edullisempi sopimus SAK:laisen Teollisuusliiton kanssa.

Tosin Posti on ilmoittanut, että myös näiden pakettilajittelun noin 700 työntekijän kokonaispalkka säilyisi ennallaan vuoden 2022 loppuun asti.

Kolmas työriidan kärjistymisen aihe on vuokratyövoiman käyttö, johon ministeri Paatero keskiviikkona puuttui.

Postissa on tavanomaisesti noin kymmenisen prosenttia vuokratyövoimaa. Joulukiireiden aikaan määräaikaisia lisätyöntekijöitä värvätään tyypillisesti noin kolme tuhatta.

Posti on itse ilmoittanut, että vuokratyövoimaa ei ole työtaistelutoimenpiteiden takia lisätty. Pau katsoo, ettei tämä Postin väite pidä paikkaansa.

Paun puheenjohtaja Heidi Niemisen mukaan Posti on rikkonut lakkoa käyttämällä vuokratyövoimaa selvästi enemmän kuin normaalisti.

Posti on sanonut, että vuokratyövoiman käyttö esimerkiksi pakettilajittelussa on samalla tasolla kuin normaalisti, mutta Nieminen on eri mieltä.

”Lakkovahdit pystyvät todistamaan, että se väite on valhe”, Nieminen sanoi STT:lle, kun valtakunnansovittelijan johdolla käyty sovittelu päättyi iltapäivällä.

Oikaisu 14.11. kello 14.38: Toisin kuin uutisessa ensin kerrottiin, omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ei tavannut Postin johtoa torstaina aamulla henkilökohtaisesti vaan edustajansa välityksellä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  8. 8

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  9. 9

   Maailmalla tähtirooleja tekevä suomalaisballerina kutsuu Kansallisbalettiamme spa-hotelliksi – Huipulle päästäkseen ”pitää aina olla parempi kuin kaikki muut”

  10. 10

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää