
Posti kertoi lupauksesta tiedotteessaan torstaina.
”Ymmärrämme hyvin ministerin huolen siitä, ettei valtionyhtiön pidä käyttää vuokratyövoimaa lakon murtamiseen. Posti on sitoutunut pitämään tästä huolta. Olemme sopineet omistajaohjauksen kanssa, että Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia”, sanoo Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto https://www.hs.fi/haku/?query=turkka+kuusistotiedotteessa.
Posti lupaa jatkossa myös julkaista päiväkohtaiset tiedot käytetyn vuokratyövoiman määrästä merkittävissä toimipisteissään eli Vantaan ja Liedon logistiikkakeskuksissa ja Helsingin Postikeskuksessa.
Postin mukaan sen päivittäin työskentelevien vuokratyöntekijöiden määrä oli lokakuussa 2019 noin 11 % työvoimasta.
Ministeri Paateron edustaja ja Postin johto tapasivat torstaina, koska Paatero vaati keskiviikkonahttps://www.hs.fi/politiikka/art-2000006306800.html Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun lakon aikana. Ministeri halusi myös selvityksen vuokratyövoiman käytöstä.
Vielä keskiviikkona ministeri antoi ymmärtää, että menee itse neuvottelemaan Postin johdon kanssa. Eduskunnassa hän kuitenkin kertoi, että ei itse ollutkaan henkilökohtaisesti torstaina tapaamassa Postin johtoa, vaan asialla oli omistajaohjauksen edustaja.
”Posti varmaan omalta osaltaan informoi. Heidän kanssaan on varmaan käyty ihan hyvä keskustelu. Olen siinä toisen käden tiedon varassa. Huomenna sovittelija jatkaa työtään”, Paatero sanoi.
”Siellä on ollut epäselvyyksiä, onko vuokratyövoimaa käytetty rikkureina. Niin ei saa tehdä, sitä me ei haluta eikä sallita.”
Postin viestintäjohtaja Piia Kumpulainen https://www.hs.fi/haku/?query=piia+kumpulainensanoi aiemmin torstaina, että selvitys on vielä keskeneräinen: ”Kerromme sitten, kun kerrottavaa on.”
Paatero ilmoitti keskiviikkona illalla ohjeistaneensa Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi.
”Valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa. Valtio-omistajan kanta on tässä äärimmäisen selkeä”, Paatero linjasi.
Postin ja postinjakelun tulevaisuutta on ryhtynyt miettimään myös ministeriöiden välinen valtiosihteereiden työryhmä, jota johtaa valtiosihteeri Valtteri Aaltonen https://www.hs.fi/haku/?query=valtteri+aaltonenvaltiovarainministeriöstä.
Aaltosen mukaan ryhmä kokoontui torstaina ensimmäistä kertaa ja lähinnä vasta tutustui tehtäväänsä.
Valtiosihteereiden on määrä ensi tammikuun puoliväliin mennessä arvioida, miten Posti voi vastedes osallistua julkisten palveluiden tuottamiseen – laajasti, markkinaehtoisesti ja valtakunnallisesti.
Erityisesti pitäisi selvittää yleispalveluvelvoitteen hoidon kustannustehokkuus, mahdollisuudet yhteistyöhön muiden, myös yksityisten, toimijoiden kanssa ja postimarkkinan muutoksesta johtuvat tarpeet uudistaa postilakia.
Maanantaina alkaneen Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun lakon ja jumittuneiden työehtosopimusneuvottelujen taustalla ovat juuri muuttuneet postimarkkinat.
Postin ja sitä edustavan Palvelualojen työnantajan Paltan tavoitteena on Postin toiminnan joustavuuden lisääminen jakelussa korvaamalla nykyiset Paun työehtosopimuksen määräykset soveltuvin osin Teollisuus jakelualan työehtosopimuksen määräyksillä.
Tavoitteena ovat Postin kilpailijoita vastaavat työehdot, vaikka oma sopimusala säilyisi.
Pau ei ole uskonut työnantajan vakuutteluja, joiden mukaan henkilökohtaiset palkat ja osa lisistä säilyisivät tulevan sopimuskauden ajan ennallaan,
Paun lakko alkoi maanantaina aamulla ja kestää 2–4 viikkoa, mikäli työehtosopimusneuvotteluissa Paltan kanssa ei päästä sopuun.
Lisäksi Pau on vaatinut, että Posti peruu jo elokuussa ilmoittamansa pakettilajittelijoiden siirron tytäryhtiöön, joka on järjestäytynyt Paltan sijasta työnantajaliitto Medialiittoon. Sillä taas on Paun sopimusta edullisempi sopimus SAK:laisen Teollisuusliiton kanssa.
Tosin Posti on ilmoittanut, että myös näiden pakettilajittelun noin 700 työntekijän kokonaispalkka säilyisi ennallaan vuoden 2022 loppuun asti.
Kolmas työriidan kärjistymisen aihe on vuokratyövoiman käyttö, johon ministeri Paatero keskiviikkona puuttui.
Postissa on tavanomaisesti noin kymmenisen prosenttia vuokratyövoimaa. Joulukiireiden aikaan määräaikaisia lisätyöntekijöitä värvätään tyypillisesti noin kolme tuhatta.
Posti on itse ilmoittanut, että vuokratyövoimaa ei ole työtaistelutoimenpiteiden takia lisätty. Pau katsoo, ettei tämä Postin väite pidä paikkaansa.
Paun puheenjohtaja Heidi Niemisen https://www.hs.fi/haku/?query=heidi+niemisenmukaan Posti on rikkonut lakkoa käyttämällä vuokratyövoimaa selvästi enemmän kuin normaalisti.
Posti on sanonut, että vuokratyövoiman käyttö esimerkiksi pakettilajittelussa on samalla tasolla kuin normaalisti, mutta Nieminen on eri mieltä.
”Lakkovahdit pystyvät todistamaan, että se väite on valhe”, Nieminen sanoi STT:lle, kun valtakunnansovittelijan johdolla käyty sovittelu päättyi iltapäivällä.
Oikaisu 14.11. kello 14.38: Toisin kuin uutisessa ensin kerrottiin, omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ei tavannut Postin johtoa torstaina aamulla henkilökohtaisesti vaan edustajansa välityksellä.
- Posti Seuraa
- Lakko Seuraa
- Politiikka Seuraa
- Sirpa Paatero Seuraa
- Talous Seuraa
- Työelämä Seuraa
- Marjukka Liiten Seuraa
Kommentit