Politiikka

Valtakunnan­sovittelija ei antanut sovinto­ehdotusta Postin työkiistaan, neuvottelut jatkuvat sunnuntaina

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti perjantaina aloittavansa ensi viikolla myötätuntolakot, jos Postin työriita ei ratkea sitä ennen.

Postialan työehtokiistan neuvottelut päättyivät perjantaina varovaisen toiveikkaissa tunnelmissa. Valtakunnansovittelija ei antanut kuitenkaan vielä sovintoehdotustaan.

Neuvotteluja jatketaan sunnuntaina iltapäivällä, ja niitä ollaan valmiita jatkamaan tarvittaessa pitkään.

Perjantaina Postin työriitaa soviteltiin valtakunnansovittelijan toimistossa Bulevardilla.

Osapuolet kuvasivat neuvottelupäivän jälkeen tilannetta samoilla termeillä. Neuvottelut etenivät ”rakentavassa hengessä”, mutta ”töitä on vielä paljon jäljellä”, sanoivat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala, Palvelualojen työnantajien toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen HS:lle

Jo neuvottelujen alkaessa perjantaina aamulla tunnelmat olivat toiveikkaammat kuin edellisissä tapaamisissa. Edistystä syntyi siitä, että osapuolet sopivat etenevänsä neuvotteluissa postilaisten nykyisen työehtosopimuksen pohjalta.

Edellisen kerran osapuolet olivat neuvonpidossa viime keskiviikkona. Silloin edistyminen oli vielä hidasta.

Postin mukaan painetut lähetykset, kuten kirjeet, aikakauslehdet ja mainokset, voivat lakon takia viivästyä jopa useita viikkoja.

Suomen sisäiset paketit kulkevat myös lakon aikana, mutta toimituksissa voi olla muutaman päivän viiveitä. Poikkeuksena ovat kaikkein pienimmät paketit, jotka kulkevat kirjepostissa.

Sanomalehtien varhaisjakeluun lakko ei vaikuta. Sen sijaan se vaikuttaa päiväpostin mukana tulevien lehtien jakeluun.

Lakon ulkopuolelle on rajattu terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä välttämättömiä lähetyksiä, kuten esimerkiksi laboratoriolähetyksiä sekä palvelutalojen ja koulujen ruokakuljetuksia.

Perjantaina neuvottelujen ollessa perjantaina käynnissä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti aloittavansa ensi viikolla myötätuntolakot, jos Postin työriita ei ratkea sitä ennen.

AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Postin tytäryhtiössä Posti Kuljetus oy:ssä. Lisäksi he eivät käsittele muilla työpaikoilla Postin tavaroita ja lähetyksiä.

Lakko koskee muun muassa kuorma-autoalaa, linja-autohenkilökuntaa, terminaalitoimintaa, linja-autoasemia, huolinta-alan varastoterminaalia ja satamatyöntekijöitä sekä ahtausalaa.

Myötätuntolakon tarkoituksena on tukea lakkoilevia Postin työntekijöitä. AKT:n jäsenet ovat tukilakossa 18.–24. marraskuuta.

Perjantaina myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti laajentavansa aiemmin kertomiaan tukitoimia lossikuljetuksiin, mikäli postiriidan sovittelu ei etene.

Maanantaista lähtien Finferriesin losseilla työskentelevät JHL:n jäsenet eivät ota Postin kuljetuksia kyytiin.

Postin lakkolaiset saivat torstaina painavia tukijoita, kun Merimies-Unioni ja Rautatiealan Unioni ilmoittivat ensi viikolla alkavista tukitoimistaan Posti- ja logistiikka-alan lakolle.

Myös Palvelualojen ammattiliitto Pamin hallitus on päättänyt tukitoimista, jotka on määrä julkaista maanantaina.

Palvelualojen työnantajien toimitusjohtaja Aarto sanoi perjantai-iltana, että kiistaa yritetään nyt ratkaista tosissaan. Työtaistelutoimien mahdollisella laajenemisella ei kuitenkaan hänen mukaansa ole ratkaisua hoputtavaa vaikutusta, vaan ratkaisevaa on asiakysymyksissä eteneminen.

”Koska neuvotteluprosessi on seisonut niin paljon, on asioita vielä paljon ratkaistavana. Töitä kuitenkin tehdään ja toivotaan, että päästäisiin eteenpäin”, Aarto sanoi.


Aarto sanoi, että keskeinen tekijä neuvottelujen edistymisessä oli se, että niitä edistetään Postin työntekijöiden nykyisen sopimuksen pohjalta.

Työantajan tavoite on ollut saada työehtoja samalla mallille kuin kilpailijoiden käyttämässä työehtosopimuksessa. Postin kilpailijoiden työehtosopimuksen käyttäminen neuvottelujen pohjana oli kuitenkin työntekijöiden puolelle liikaa.

”Esitämme nyt Posti- ja logistiik­ka-alan unionille Paulle, että uutta sopimusta alettaisiin laatia heidän nykyisen, oman sopimuksensa pohjalta. Silloin nykyiset palkat ja palkkarakenteet säilyisivät, ja Postin kaipaamia joustoja etsittäisiin muualta”, Aarto sanoi perjantaina ennen neuvotteluja.

Aiemmin Palta on kertonut, että tavoitteena on joustavuuden lisääminen jakelutoiminnassa korvaamalla nykyiset Paun työehtosopimuksen määräykset ”soveltuvin osin” Teollisuusliiton jakelualan työehtosopimuksen määräyksillä. Ne ovat työnantajalle edullisemmat.

Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen on tulkinnut tuon ”soveltuvin osin” korvaamisen niin, että käytännössä heidän oman sopimuksensa jokainen sivu pitäisi repiä ja korvata ne halvemman työehtosopimuksen määräyksillä.

Palkkojen laskuksi Pau on arvioinut jopa 30–50 prosenttia, mikäli siirto tehtäisiin. Paltan mukaan sopimusten ”hinta-eroja” on ollut ennenaikaista arvioida, mutta kaikkiaan joustojen lisäämisen kustannushyödyiksi se on arvioinut noin 25 prosenttia.

Valtakunnansovittelija Piekkala ei sanonut perjantaina, aikooko hän tehdä sunnuntaina sovintoesityksen kiistaan.

”Sen näkee sunnuntaina. Mutta osapuolet ovat valmiita olemaan tarvittaessa pidempään. Se on aina positiivista. Siellä on kuitenkin työtä paljon tehtävänä”, Piekkala sanoi.

Nieminen kommentoi neuvotteluja perjantaina varovaisesti, koska ne ovat ”herkässä vaiheessa”.

Hän sanoi toivovansa, että sovintoa päästään tekemään. ”Kaikki tietävät, että tilanne ei ole hyvä kenellekään. Olen siellä [sunnuntaina] niin pitkään kuin tarve vaatii”, Nieminen sanoi.

Lue lisää: Mistä Postin lakossa on kysymys? Osapuolten näkemykset riidanaiheen palkkavaikutuksista ovat kaukana toisistaan

Palta tiedotti eilen työtuomioistuimen ratkaisusta, jonka mukaan Paun lakko on osittain laiton. Nieminen ilmoitti liiton jatkavan lakkoa entiseen tapaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  5. 5

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  6. 6

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  7. 7

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää