Politiikka

Valtakunnan­sovittelija ei antanut sovinto­ehdotusta Postin työkiistaan, neuvottelut jatkuvat sunnuntaina

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti perjantaina aloittavansa ensi viikolla myötätuntolakot, jos Postin työriita ei ratkea sitä ennen.

Postialan työehtokiistan neuvottelut päättyivät perjantaina varovaisen toiveikkaissa tunnelmissa. Valtakunnansovittelija ei antanut kuitenkaan vielä sovintoehdotustaan.

Neuvotteluja jatketaan sunnuntaina iltapäivällä, ja niitä ollaan valmiita jatkamaan tarvittaessa pitkään.

Perjantaina Postin työriitaa soviteltiin valtakunnansovittelijan toimistossa Bulevardilla.

Osapuolet kuvasivat neuvottelupäivän jälkeen tilannetta samoilla termeillä. Neuvottelut etenivät ”rakentavassa hengessä”, mutta ”töitä on vielä paljon jäljellä”, sanoivat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala, Palvelualojen työnantajien toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen HS:lle

Jo neuvottelujen alkaessa perjantaina aamulla tunnelmat olivat toiveikkaammat kuin edellisissä tapaamisissa. Edistystä syntyi siitä, että osapuolet sopivat etenevänsä neuvotteluissa postilaisten nykyisen työehtosopimuksen pohjalta.

Edellisen kerran osapuolet olivat neuvonpidossa viime keskiviikkona. Silloin edistyminen oli vielä hidasta.

Postin mukaan painetut lähetykset, kuten kirjeet, aikakauslehdet ja mainokset, voivat lakon takia viivästyä jopa useita viikkoja.

Suomen sisäiset paketit kulkevat myös lakon aikana, mutta toimituksissa voi olla muutaman päivän viiveitä. Poikkeuksena ovat kaikkein pienimmät paketit, jotka kulkevat kirjepostissa.

Sanomalehtien varhaisjakeluun lakko ei vaikuta. Sen sijaan se vaikuttaa päiväpostin mukana tulevien lehtien jakeluun.

Lakon ulkopuolelle on rajattu terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä välttämättömiä lähetyksiä, kuten esimerkiksi laboratoriolähetyksiä sekä palvelutalojen ja koulujen ruokakuljetuksia.

Perjantaina neuvottelujen ollessa perjantaina käynnissä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti aloittavansa ensi viikolla myötätuntolakot, jos Postin työriita ei ratkea sitä ennen.

AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Postin tytäryhtiössä Posti Kuljetus oy:ssä. Lisäksi he eivät käsittele muilla työpaikoilla Postin tavaroita ja lähetyksiä.

Lakko koskee muun muassa kuorma-autoalaa, linja-autohenkilökuntaa, terminaalitoimintaa, linja-autoasemia, huolinta-alan varastoterminaalia ja satamatyöntekijöitä sekä ahtausalaa.

Myötätuntolakon tarkoituksena on tukea lakkoilevia Postin työntekijöitä. AKT:n jäsenet ovat tukilakossa 18.–24. marraskuuta.

Perjantaina myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti laajentavansa aiemmin kertomiaan tukitoimia lossikuljetuksiin, mikäli postiriidan sovittelu ei etene.

Maanantaista lähtien Finferriesin losseilla työskentelevät JHL:n jäsenet eivät ota Postin kuljetuksia kyytiin.

Postin lakkolaiset saivat torstaina painavia tukijoita, kun Merimies-Unioni ja Rautatiealan Unioni ilmoittivat ensi viikolla alkavista tukitoimistaan Posti- ja logistiikka-alan lakolle.

Myös Palvelualojen ammattiliitto Pamin hallitus on päättänyt tukitoimista, jotka on määrä julkaista maanantaina.

Palvelualojen työnantajien toimitusjohtaja Aarto sanoi perjantai-iltana, että kiistaa yritetään nyt ratkaista tosissaan. Työtaistelutoimien mahdollisella laajenemisella ei kuitenkaan hänen mukaansa ole ratkaisua hoputtavaa vaikutusta, vaan ratkaisevaa on asiakysymyksissä eteneminen.

”Koska neuvotteluprosessi on seisonut niin paljon, on asioita vielä paljon ratkaistavana. Töitä kuitenkin tehdään ja toivotaan, että päästäisiin eteenpäin”, Aarto sanoi.


Aarto sanoi, että keskeinen tekijä neuvottelujen edistymisessä oli se, että niitä edistetään Postin työntekijöiden nykyisen sopimuksen pohjalta.

Työantajan tavoite on ollut saada työehtoja samalla mallille kuin kilpailijoiden käyttämässä työehtosopimuksessa. Postin kilpailijoiden työehtosopimuksen käyttäminen neuvottelujen pohjana oli kuitenkin työntekijöiden puolelle liikaa.

”Esitämme nyt Posti- ja logistiik­ka-alan unionille Paulle, että uutta sopimusta alettaisiin laatia heidän nykyisen, oman sopimuksensa pohjalta. Silloin nykyiset palkat ja palkkarakenteet säilyisivät, ja Postin kaipaamia joustoja etsittäisiin muualta”, Aarto sanoi perjantaina ennen neuvotteluja.

Aiemmin Palta on kertonut, että tavoitteena on joustavuuden lisääminen jakelutoiminnassa korvaamalla nykyiset Paun työehtosopimuksen määräykset ”soveltuvin osin” Teollisuusliiton jakelualan työehtosopimuksen määräyksillä. Ne ovat työnantajalle edullisemmat.

Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen on tulkinnut tuon ”soveltuvin osin” korvaamisen niin, että käytännössä heidän oman sopimuksensa jokainen sivu pitäisi repiä ja korvata ne halvemman työehtosopimuksen määräyksillä.

Palkkojen laskuksi Pau on arvioinut jopa 30–50 prosenttia, mikäli siirto tehtäisiin. Paltan mukaan sopimusten ”hinta-eroja” on ollut ennenaikaista arvioida, mutta kaikkiaan joustojen lisäämisen kustannushyödyiksi se on arvioinut noin 25 prosenttia.

Valtakunnansovittelija Piekkala ei sanonut perjantaina, aikooko hän tehdä sunnuntaina sovintoesityksen kiistaan.

”Sen näkee sunnuntaina. Mutta osapuolet ovat valmiita olemaan tarvittaessa pidempään. Se on aina positiivista. Siellä on kuitenkin työtä paljon tehtävänä”, Piekkala sanoi.

Nieminen kommentoi neuvotteluja perjantaina varovaisesti, koska ne ovat ”herkässä vaiheessa”.

Hän sanoi toivovansa, että sovintoa päästään tekemään. ”Kaikki tietävät, että tilanne ei ole hyvä kenellekään. Olen siellä [sunnuntaina] niin pitkään kuin tarve vaatii”, Nieminen sanoi.

Lue lisää: Mistä Postin lakossa on kysymys? Osapuolten näkemykset riidanaiheen palkkavaikutuksista ovat kaukana toisistaan

Palta tiedotti eilen työtuomioistuimen ratkaisusta, jonka mukaan Paun lakko on osittain laiton. Nieminen ilmoitti liiton jatkavan lakkoa entiseen tapaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän on täysin eri henkilö”, italialainen neurokirurgi kommentoi F1-legenda Michael Schumacherin tilaa

  2. 2

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihosairaudesta kärsivän kirurgin epäillään aiheuttaneen kymmenille potilaille infektion Tanskassa, kuusi potilasta on sittemmin kuollut

  5. 5

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  6. 6

   Sitran johtajapestin hävinnyt professori Markku Wilenius lähtee rakentamaan Dubaista maailman kilpailukykyisintä valtiota

  7. 7

   Pohjoisen napa-alueen nopeaan lämpenemiseen löytyi merkittävä syy: Otsonikerrosta tuhoavat aineet

  8. 8

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  9. 9

   Uutinen muodostelmaluistelu­valmentajasta sai Li Anderssonin voimaan fyysisesti pahoin

  10. 10

   Malmön ja Kööpenhaminan yhdistävä Juutinrauman silta maalataan, projekti kestää 13 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava dokumenttivuoto paljastaa, että Afrikan rikkain nainen on junaillut itselleen korruption avulla lähes kahden miljardin omaisuuden

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Entisen tavaratalon koko liiketila on ollut tyhjillään Helsingin keskustassa jo kolme vuotta

  5. 5

   Sussexin herttua Harry kommentoi vihdoin lähtöä hovista: Meillä ei ollut vaihtoehtoja

  6. 6

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  7. 7

   Näin sushibuffetit valtasivat Suomen: HS tapasi yrittäjän, joka pyörittää 18 ravintolan ketjua

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hän on täysin eri henkilö”, italialainen neurokirurgi kommentoi F1-legenda Michael Schumacherin tilaa

  9. 9

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  4. 4

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää