Politiikka

Ministeri Paatero vaati Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön, Posti kertoi jatkavansa sitä entiseen tapaan – Paatero: ”Meillä on nyt yhteisymmärrys”

”Selvitys ei tyydyttänyt, sillä Posti on jo ennen lakkoa eli elo–syyskuussa lisännyt vuokratyövoimaa isoja määriä”, sanoo sen sijaan Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Postin torstaina illansuussa antama selvitys vuokratyövoiman käytöstä Posti- ja logistiikka-alan Paun maanantaina alkaneen lakon aikana tyydyttää omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa (sd).

Jumittuneiden työehtosopimusneuvotteluiden takia lakossa on nyt noin 9 000 työntekijää Postin yhteensä 21 000 työntekijästä. Riitaa soviteltiin perjantaina valtakunnansovittelijan johdolla.

Paateron esikunnan mukaan Paatero vastasi Postille näin: ”Meillä on nyt yhteisymmärrys Postin kanssa sen ilmoittamista vuokratyövoimaa koskevista linjauksista ja toimenpiteistä. Jäämme seuraamaan niiden toteutumista.”

Posti ei selvityksessään kuitenkaan luvannut lopettaa vuokratyövoiman käyttöä kokonaan lakon aikana, vaikka ministeri oli sitä vaatinut. Sen sijaan Posti kertoi, ettei se ylitä aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoittamaansa vuokratyön määrää.

Toisin sanoen Posti sanoi jatkavansa vuokratyövoiman käyttöä entiseen tapaan, mutta kertovansa määristä nykyistä läpinäkyvämmin ja päivittäin.

Paatero otti keskiviikkona pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen iltakoulun jälkeen varsin voimakkaasti kantaa Postin vuokratyövoiman käyttöön ja vaati valtionyhtiöltä siitä selvitystä.

Paatero linjasi tuolloin, ettei valtio-omistaja suvaitse rikkurityövoimaa. Lisäksi hän vaati, että Postin tulisi tyystin lopettaa vuokratyövoiman käyttö lakon ajaksi, koska asiassa on epäselvyyksiä.

Etenkin työnantajapiireissä hämmästeltiin, miksi normaali vuokratyövoiman käyttö pitäisi kieltää lakon aikana ja miksi heitä pitäisi kutsua rikkureiksi.

Paatero kertoi myös tapaavansa vielä torstaina aamulla Postin johtoa. Ministerin sijaan Postin johdon kanssa oli puhumassa virkamiehiä valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksesta.

Postin torstaina julkistaman tiedotteen mukaan keskusteluissa käytiin perinpohjaisesti läpi vuokratyövoiman hyödyntämistä sekä normaalitilanteessa että lakon aikana.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoi ymmärtävänsä ministerin huolen siitä, ettei valtionyhtiön pidä käyttää vuokratyövoimaa lakon murtamiseen.

”Olemme sopineet omistajaohjauksen kanssa, että Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia”, Kuusisto sanoi. Ulkopuolisesta työvoimasta tulee ilmoittaa etukäteen yt-menettelyn yhteydessä.

Posti ei kuitenkaan täsmennä, mitä nämä ennalta ilmoitetut määrät ovat. ”Raja on toimipiste- tai aluekohtainen edunvalvonnalle ilmoitettu vuokratyön määrä”, viestintäjohtaja Piia Kumpulainen sanoo.

Kuusisto lupasi myös, että Posti julkistaa kotisivuillaan läpinäkyvyyden lisäämiseksi päivittäin tiedot vuokratyövoiman määrästä keskeisissä toimipaikoistaan eli Vantaan ja Liedon logistiikkakeskuksissa ja Helsingin Postikeskuksessa.

Esimerkiksi perjantain luvut ovat luvassa ensi maanantaina 18. marraskuuta kello 12.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa Postin selvitys siis tyydytti, mutta lakossa olevassa Posti- ja logistiikka-alan unionissa Paussa ollaan yhä toista mieltä.

”Selvitys ei tyydyttänyt, sillä Posti on jo ennen lakkoa eli elo–syyskuussa lisännyt vuokratyövoimaa isoja määriä. Ja nyt lakon aikana lakkovahdeilta on tullut tietoa, että joissakin pisteissä on ollut jopa enemmän vuokratyöntekijöitä kuin niissä yleensä on työntekijöitä”, sanoo Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Pau on myös kerännyt pääluottamusmiehille vuokratyövoimasta tulleita ilmoituksia, joita sen mukaan on kertynyt syksyn mittaan paljon uusia.

Postin mukaan yhtiössä päivittäin työskentelevien vuokratyöntekijöiden määrä oli lokakuussa 2019 noin 11 prosenttia työvoimasta.

Työehtosopimusneuvottelujen alusta alkaen osapuolet ovat kiistelleet palkkojen ja työehtojen lisäksi juuri vuokratyövoiman käytöstä, mikä on ollut yksi virike myös etenkin kuljetusalojen liitoille ryhtyä tukilakkoihin.

On vedottu muiden muassa kansainvälisiin sopimuksiin ja työehtosopimusten teksteihin.

Ennen vuotta 2015 Paun ja Palvelualojen työnantajien Paltan sopimuksessa olikin kielletty vuokratyövoiman käyttö Postissa, mutta sittemmin sen esteet on poistettu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  5. 5

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  6. 6

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  7. 7

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  8. 8

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  9. 9

   Vangittu ruotsalainen Isis-taistelija kertoo videolla arjestaan syyrialaisessa vankilassa

  10. 10

   Maailmalla tähtirooleja tekevä suomalaisballerina kutsuu Kansallisbalettiamme spa-hotelliksi – Huipulle päästäkseen ”pitää aina olla parempi kuin kaikki muut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää