Politiikka

Ministeri Paatero vaati Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön, Posti kertoi jatkavansa sitä entiseen tapaan – Paatero: ”Meillä on nyt yhteisymmärrys”

”Selvitys ei tyydyttänyt, sillä Posti on jo ennen lakkoa eli elo–syyskuussa lisännyt vuokratyövoimaa isoja määriä”, sanoo sen sijaan Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Postin torstaina illansuussa antama selvitys vuokratyövoiman käytöstä Posti- ja logistiikka-alan Paun maanantaina alkaneen lakon aikana tyydyttää omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa (sd).

Jumittuneiden työehtosopimusneuvotteluiden takia lakossa on nyt noin 9 000 työntekijää Postin yhteensä 21 000 työntekijästä. Riitaa soviteltiin perjantaina valtakunnansovittelijan johdolla.

Paateron esikunnan mukaan Paatero vastasi Postille näin: ”Meillä on nyt yhteisymmärrys Postin kanssa sen ilmoittamista vuokratyövoimaa koskevista linjauksista ja toimenpiteistä. Jäämme seuraamaan niiden toteutumista.”

Posti ei selvityksessään kuitenkaan luvannut lopettaa vuokratyövoiman käyttöä kokonaan lakon aikana, vaikka ministeri oli sitä vaatinut. Sen sijaan Posti kertoi, ettei se ylitä aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoittamaansa vuokratyön määrää.

Toisin sanoen Posti sanoi jatkavansa vuokratyövoiman käyttöä entiseen tapaan, mutta kertovansa määristä nykyistä läpinäkyvämmin ja päivittäin.

Paatero otti keskiviikkona pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen iltakoulun jälkeen varsin voimakkaasti kantaa Postin vuokratyövoiman käyttöön ja vaati valtionyhtiöltä siitä selvitystä.

Paatero linjasi tuolloin, ettei valtio-omistaja suvaitse rikkurityövoimaa. Lisäksi hän vaati, että Postin tulisi tyystin lopettaa vuokratyövoiman käyttö lakon ajaksi, koska asiassa on epäselvyyksiä.

Etenkin työnantajapiireissä hämmästeltiin, miksi normaali vuokratyövoiman käyttö pitäisi kieltää lakon aikana ja miksi heitä pitäisi kutsua rikkureiksi.

Paatero kertoi myös tapaavansa vielä torstaina aamulla Postin johtoa. Ministerin sijaan Postin johdon kanssa oli puhumassa virkamiehiä valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksesta.

Postin torstaina julkistaman tiedotteen mukaan keskusteluissa käytiin perinpohjaisesti läpi vuokratyövoiman hyödyntämistä sekä normaalitilanteessa että lakon aikana.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoi ymmärtävänsä ministerin huolen siitä, ettei valtionyhtiön pidä käyttää vuokratyövoimaa lakon murtamiseen.

”Olemme sopineet omistajaohjauksen kanssa, että Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia”, Kuusisto sanoi. Ulkopuolisesta työvoimasta tulee ilmoittaa etukäteen yt-menettelyn yhteydessä.

Posti ei kuitenkaan täsmennä, mitä nämä ennalta ilmoitetut määrät ovat. ”Raja on toimipiste- tai aluekohtainen edunvalvonnalle ilmoitettu vuokratyön määrä”, viestintäjohtaja Piia Kumpulainen sanoo.

Kuusisto lupasi myös, että Posti julkistaa kotisivuillaan läpinäkyvyyden lisäämiseksi päivittäin tiedot vuokratyövoiman määrästä keskeisissä toimipaikoistaan eli Vantaan ja Liedon logistiikkakeskuksissa ja Helsingin Postikeskuksessa.

Esimerkiksi perjantain luvut ovat luvassa ensi maanantaina 18. marraskuuta kello 12.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa Postin selvitys siis tyydytti, mutta lakossa olevassa Posti- ja logistiikka-alan unionissa Paussa ollaan yhä toista mieltä.

”Selvitys ei tyydyttänyt, sillä Posti on jo ennen lakkoa eli elo–syyskuussa lisännyt vuokratyövoimaa isoja määriä. Ja nyt lakon aikana lakkovahdeilta on tullut tietoa, että joissakin pisteissä on ollut jopa enemmän vuokratyöntekijöitä kuin niissä yleensä on työntekijöitä”, sanoo Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Pau on myös kerännyt pääluottamusmiehille vuokratyövoimasta tulleita ilmoituksia, joita sen mukaan on kertynyt syksyn mittaan paljon uusia.

Postin mukaan yhtiössä päivittäin työskentelevien vuokratyöntekijöiden määrä oli lokakuussa 2019 noin 11 prosenttia työvoimasta.

Työehtosopimusneuvottelujen alusta alkaen osapuolet ovat kiistelleet palkkojen ja työehtojen lisäksi juuri vuokratyövoiman käytöstä, mikä on ollut yksi virike myös etenkin kuljetusalojen liitoille ryhtyä tukilakkoihin.

On vedottu muiden muassa kansainvälisiin sopimuksiin ja työehtosopimusten teksteihin.

Ennen vuotta 2015 Paun ja Palvelualojen työnantajien Paltan sopimuksessa olikin kielletty vuokratyövoiman käyttö Postissa, mutta sittemmin sen esteet on poistettu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   35-vuotiaana kuollut NHL-puolustaja oli saanut kolmessa kuukaudessa neljä aivotärähdystä ja aina uudestaan peliluvan

  4. 4

   ”Olen niin sanotusti päässyt suoraan syvään päätyyn” – HS seurasi, kun Sanna Marin astui Brysselin valo­keilaan heti kolmantena pääministeri­päivänään

  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen kieleen on tullut vaikutteita yllättävästä suunnasta – moni sana on jäänne kohtaamisista indoiranilaisten kanssa

  8. 8

   Maan pinnan syvin kohta löytyi itäiseltä Etelämantereelta – kanjoni ulottuu 3,5 kilometrin syvyyteen

  9. 9

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  10. 10

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää