Politiikka

Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

Kiistely kiky-tunneista ei ole päässyt täysillä edes vauhtiin, koska periaatteelliset asiat jarruttavat neuvotteluja.

Työntekijöiden ammattiliitot syyttävät työnantajia siitä, että nämä ajavat laajalla ja koordinoidulla rintamalla ”kohtuuttomia” ja ”törkeitä” muutoksia työehtosopimuksiin.

Parhaillaan käynnissä on iso joukko yksityisen puolen työehtosopimusten neuvotteluja, joissa on törmätty odotetun kiky-kiistelyn ohella moniin muihin periaatteellisiin kysymyksiin. Nämä johtivat viime viikolla neuvottelujen katkeamiseen Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden välillä. Myös monet muut neuvottelut sujuvat hitaasti.

Neuvotteluja käydään hajautetusti ammattiliittojen ja työnantajajärjestöjen välillä, koska Elinkeinoelämän keskusliitto luopui keskitetyistä palkkaratkaisuista vuonna 2017. Työntekijöiden mukaan työnantajien leiri on kuitenkin saapunut neuvotteluihin pitkälti yhteisillä vaatimuksilla.

Ammattiyhdistysliikkeen mukaan työnantajat vaativat laajasti lomarahojen puolittamista, työajan palkatonta lisäämistä, lakko-oikeuden rajaamista ja ammattiliittojen jäsenmaksujen työnantajaperinnän lopettamista.

Lauantaina ammattiliitto Pro tiedotti, että työnantajien vaatimukset ovat kohtuuttomia ja neuvottelut ovat edenneet hitaasti.

”Riippumatta työnantajaliitosta listat ovat kovissa kysymyksissä yksi yhteen. Se kertoo, miten laajasti ja tehokkaasti elinkeinoelämän järjestöt koordinoivat keskenään näitä neuvotteluja”, sanoo ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi liiton lehdessä perjantaina, että työnantajien esitykset toistuvat eri neuvottelupöydissä ”samanlaisina milteipä kirjoitusvirheitä myöten”.

Malisen mukaan erityisesti Teknologiateollisuuden vaatimuslista ”tekee jonkinlaisen ennätyksen” laajuudessaan. Teknologiateollisuuden puolelta neuvotteluja johtaa entinen valtakunnansovittelija Minna Helle, joka loikkasi työnantajien leiriin viime vuonna.

”Liikkeellä on nyt paljon kärjistyksiä ja toisten osapuolten syyttelyä. Emme lähde tällaiseen mukaan”, Helle viestitti HS:lle.

Yritykset ovat vedonneet neuvotteluissa muun muassa siihen, että teollisuuden saamat tilaukset ulkomailta ovat kääntyneet jo laskuun. Työnantajien mukaan yritysten on oltava entistä kilpailukykyisempiä hiipuvilla markkinoilla, ja ne esittävät siksi työn kustannuksia alentavia muutoksia työehtoihin.

Pro ja Teknologiateollisuus ovat keskeytyksen jälkeen palanneet neuvottelupöytään, mutta keskeisimmissä asioissa ei ole edetty.

”Sopimusta ei synny ennen kuin isot kysymykset on ratkaistu. Tietysti tärkeää on se, että ollaan neuvottelukosketuksessa koko ajan”, Malinen sanoo.

Odotetusti neuvotteluja rasittavat erimielisyydet vuonna 2016 käyttöön otetuista kiky-tunneista, jotka lisäsivät vuoteen 24 työtuntia ilman palkan lisäystä. Työntekijät vaativat kiky-tuntien poistamista käytöstä.

Kiky-sopimusta on pidetty yhtenä tekijänä siinä, että suomalaisten yritysten kilpailukyky on parantunut ja Suomen talous on pärjännyt hyvin vientimaiden talousongelmista huolimatta. Tosin kiky-tuntien merkityksestä on esitetty monenlaisia arvioita.

Monissa neuvotteluissa ei ole päästy edes kunnolla vääntämään kikystä ennen kuin neuvottelut ovat törmänneet periaatteellisempiin asioihin.

Tärkeäksi kiistaksi on noussut työnantajajärjestöjen vaatimukset ammattiliittojen jäsenmaksuperinnän asteittaisesta lopettamista. Ammattiliitot pelkäävät, että niiden jäsenmäärät laskisivat, jos jäsenmaksuja ei voisi periä suoraan palkasta vaan ne pitäisi laskuttaa erikseen.

Ammattiliittojen mukaan työnantajien vaatimukset kertovat, että yritysten pitkän tähtäimen pyrkimyksenä on romuttaa työntekijöiden neuvotteluasemaa työmarkkinoilla.

Erityisesti tähän periaatteelliseen asiaan vetosi Teollisuusliitto, kun se katkaisi neuvottelut Kemianteollisuuden kanssa viime viikolla.

Ay-liikkeessä on pohdittu sitäkin, että työnantajat haluaisivat neuvottelujen kriisiytymistä ja sitä kautta hakisivat isompaa rakenteellista muutosta.

”Työnantajien esitykset ovat törkeitä. Tuntuu, että heillä ei ole halua tehdä sopimuksia”, arvioi Borealis Polymersin pääluottamusmies Elof Juselius Teollisuusliiton lehdessä.

Myös postialan lakkoon ajautuneet vaikeat neuvottelut kiristävät neuvottelujen tunnelmaa.

Vaikean tilanteen ratkaisua odotetaan Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluista. Sopimus olisi syntyessään niin merkittävä, että se antaisi suuntaa muille sopimuksille, jotka voisivat syntyä perässä nopeastikin.

Painetta neuvotteluihin tulee edellisten työehtosopimusten päättymisestä, mikä vie aloja sopimuksettomaan tilaan. Joillain aloilla edellinen sopimus päättyi jo lokakuun lopussa, ja marraskuun lopussa umpeutuu lisää sopimuksia.

Sopimuksettomat tilat lisäävät laajojenkin työtaistelujen mahdollisuutta, jos sopua ei ala löytyä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  2. 2

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  4. 4

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  5. 5

   Maan pinnan syvin kohta löytyi itäiseltä Etelämantereelta – kanjoni ulottuu 3,5 kilometrin syvyyteen

  6. 6

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  7. 7

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  8. 8

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  9. 9

   943 300 tupakantumppia kerännyt eläkeläispariskunta palkittiin – miljoonan tumpin raja häämöttää ensi syksynä

  10. 10

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  5. 5

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  6. 6

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  7. 7

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  8. 8

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  9. 9

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  10. 10

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää