
Poliisi ilmoitti lauantainahttps://www.hs.fi/politiikka/art-2000006311122.html keskeyttävänsä palautukset Irakiin. Päätöstä edelsi Suomen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) saama tuomiohttps://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006307247.html, jonka mukaan Suomi oli palauttanut Irakiin hengenvaarassa olleen turvapaikanhakijan. Kolme viikkoa palautuksen jälkeen tuntemattomat tekijät surmasivat miehen.
Poliisin ratkaisu keskeyttää palautukset Irakiin on herättänyt keskustelua, koska lähtökohtaisesti poliisi on velvollinen panemaan toimeen viranomaisten ja tuomioistuinten päätökset. Päätökset turvapaikanhakijoiden palautuksista ovat lähes aina vieläpä tuomioistuinten vahvistamia, koska viranomaisten palautuspäätöksistä valitetaan säännönmukaisesti.
Pellonpää muistuttaa, että palautuskielto on perustuslaissa ja se on fundamentaalinen ihmisoikeus- ja pakolaisoikeusperiaate. Palautuskielto tarkoittaa, että Suomi ei saa palauttaa ketään maahan, jossa hänen henkensä on vaarassa tai hän voi joutua kidutuksen tai muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.
Nyt poliisi on ilmeisesti tulkinnut, että on mahdollisesti muitakin tapauksia, jotka ovat verrattavissa tuomion aiheuttaneeseen palautukseen.
”Poliisilla on viime kädessä velvollisuus valvoa kaikkia viranomaisia velvoittavaa palauttamiskieltoa. He ovat nyt hiljattaisten tapahtumien perusteella päätelleet, että palauttamiskieltoa on rikottu ja haluavat varmistua, että samanlaista vahinkoa ei tapahdu toista kertaa”, Pellonpää sanoo.
”En näe siinä sellaista ongelmaa, että poliisi ylittäisi mitenkään toimivaltaansa.”

Sisäministeri Maria Ohisalohttps://www.hs.fi/haku/?query=maria+ohisalo (vihr) korosti aiemmin, että poliisi teki päätöksen palautusten keskeytyksestä itse.
Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahohttps://www.hs.fi/haku/?query=jussi+halla-aho ihmetteli päätöstä Twitterissä. Hän kysyi, että kuka poliisissa harkitsee sitä, mitä viranomaispäätöksiä poliisi panee täytäntöön.
Prosessioikeuden professori Mikko Vuorenpäähttps://www.hs.fi/haku/?query=mikko+vuorenpaa Lapin yliopistosta pohti Twitterissä sitä, ”mikä on se menettely, missä poliisi, tai joku muu taho, selvittää onko hallintotuomioistuimen antama lainvoimainen tuomio oikeaan osunut”.
Poliisi ilmoitti päätöksen tehtyään, että se ei kommentoi asiaa enempää. Sisäministeri Ohisalon mukaan poliisin päätös antaa työrauhaa asian selvittämiseen.
Maahanmuuttoviraston viestintäjohtaja Klaus Kaartinenhttps://www.hs.fi/haku/?query=klaus+kaartinen ilmoitti HS:lle, että Maahanmuuttovirasto tarkastelee poliisin päätökseen liittyviä toimenpiteitä ensi viikon kuluessa. Maahanmuuttovirasto tekee käännyttämispäätöksen, ja yleensä poliisi toimeenpanee päätöksen sen tultua lainvoimaiseksi.
”Tässä vaiheessa ei ole muuta kommentoitavaa”, Kaartinen ilmoitti.
Irakilaisten tekemät turvapaikkahakemukset ovat pysyneet vuoden 2015 jälkeen noin 1 500 hakemuksen vuositasolla. Vuonna 2015 yli 20 000 irakilaista jätti turvapaikkahakemuksen. Viime vuonna irakilaisten hakemuksia tuli vireille Maahanmuuttovirastossa reilut 1 500. Niistä tuhatkunta oli uusintahakemusta. Tänä vuonna irakilaisten hakemuksia on tullut vireille noin 1 200. Niistä 965 on uusintahakemusta.
EIT totesi tuomiossaan, että Suomen viranomaiset ja tuomioistuimet olivat tietoisia ja niiden olisi pitänyt olla tietoisia faktoista, jotka viittasivat miehen olevan todellisessa hengen ja terveyden vaarassa kotimaassaan.
Palautuksella Suomi rikkoi EIT:n mukaan kahta ihmisoikeussopimuksen ydinartiklaa. Ne turvaavat jokaisen oikeuden elämään ja kieltävät kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun.
Ohisalon mukaan hallitus on tekemässä selvitystä muutoksista, joita turvapaikkaprosesseihin on neljän viime vuoden aikana tehty. Selvitykseen kootaan sekä lain että sen tulkintojen muutokset.
Kesällä on jo valmistunut selvitys puutteista turvapaikkaprosessissa, ja niitä käydään nyt läpi sisäministeriön maahanmuutto-osastolla.
- Turvapaikanhakijat Seuraa
- Jussi Halla-aho Seuraa
- Maria Ohisalo Seuraa
- Toni Lehtinen Seuraa
- Tuomas Niskakangas Seuraa
Kommentit