Politiikka |HS seuraa

Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

VR:n mukaan tavaraliikenne pysähtyisi lähes kokonaan. Myös Finnairin työntekijöitä on menossa tukilakkoon.

Valtakunnansovittelija pyrkii tekemään Postin työriitaa koskevan sovintoesityksen tänään

VR: Tavaraliikenne rautateillä pysähtyy kokonaan, jos tukilakot toteutuvat

Myös Finnairin työntekijöitä menossa tukilakkoon ensi maanantaina

Palvelualojen ammattiliitto kieltää Postin lähetysten käsittelyn palvelupisteissä kuten kaupoissa

HSL:n kuljettajia menee lakkoon ensi maanantaina

Valtakunnansovittelija neuvotteli maanantai-illan sovintoesityksestä Postin työriitaan. Tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pääkaupunkiseudun liikenteeseen.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi maanantai-iltana STT:lle, että hän pyrkii antamaan työriidassa sovintoesityksen. Maanantain aikana sovintoesitystä ei tullut.

Työriidan sovittelu Piekkalan johdolla jatkui maanantaina. Posti- ja logistiikka-alan unioni (Pau) on lakossa, jonka on määrä jatkua 8. joulukuuta asti.

Maanantaina tuli useita ilmoituksia uusista Postin lakon synnyttämistä tukitoimista.
 • Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) ilmoitti laajentavansa työtaisteluaan HSL:n liikenteeseen ensi maanantaina. Kyseessä on myötätuntotyötaistelu postilaisille.
 • Palvelualojen ammattiliitto (Pam) ilmoitti, että se kieltää Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn Postin palvelupisteissä ensi maanantaista alkaen aina 8. joulukuuta asti.
 • Ilmailualan unioni (IAU) kertoi laajentavansa tukitoimiaan ja aloittavansa työnseisauksen ensi maanantaina muun muassa Finnairissa.
 • Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ilmoitti tukevansa Paun työehtosopimusneuvotteluita ja postilaisten lakkoa kuljetusten käsittelykiellolla.


HS seurasi päivän uutisia tiiviisti. Lue seuranta täältä:

Valtakunnansovittelija pyrkii tekemään Postin työriitaa koskevan sovintoesityksen tänään

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn ja Palvelualojen työnantajien Paltan Postia koskevassa työriidassa pyritään antamaan tänään sovintoesitys, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sanoo. Postilakkoon johtaneeseen työriitaan haetaan ratkaisua valtakunnansovittelijan kanssa.

"Pyrin siihen, että olisi sellainen tilanne, että pystyisin tekemään sovintoesityksen", Piekkala sanoo STT:lle.

"Mutta voihan se olla, ettei siitä tule yhtään mitään", hän jatkaa.

Sovittelijan mukaan pöydällä on tänään ollut vaikeita kysymyksiä ja isoja kokonaisuuksia, joissa edistymistä on "vaikea arvioida".

Eilen osapuolet olivat koolla kello yhteentoista saakka illalla, mutta sovintoesitykseen saakka ei silti päästy. Piekkala ei uskalla arvioida, kuinka pitkäksi ilta venyy tänään.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

(STT)

VR: Tavaraliikenne rautateillä pysähtyy kokonaan, jos tukilakot toteutuvat

Rautateiden tavaraliikenne on käytännössä pysähdyksissä puolitoista vuorokautta, jos tavaraliikenteeseen kohdistuvat tukilakot toteutuvat suunnitellusti, VR:stä kerrotaan. VR:n liikennejohtajan Nina Mähösen mukaan julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Rautatiealan Unioni (RAU) tukitoimet aiheuttavat huomisesta aamusta alkaen merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle.

JHL:n tukilakon on määrä alkaa tavaraliikenteen ratapihoilla huomenna aamulla ja päättyä saman päivän iltana. Keskiviikkona tukilakossa ovat puolestaan JHL:n kunnossapitäjät. Rautatiealan Unionin saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen huomisillasta alkaen 24 tunnin ajaksi. Henkilöliikenne jatkuu normaalisti.

VR:n Mähönen kertoo, että raiteilla liikkuu paljon Suomen raskaan teollisuuden tuotteita ja raaka-aineita. Hänen mukaansa tukilakkojen vuoksi tavaraliikenteessä voi olla poikkeuksia vielä useampana päivänä sen jälkeen, kun ilmoitetut tukilakot päättyvät.

"Teemme toki kaikkemme, jotta vaikutukset minimoidaan ja pystytään mahdollisimman nopeasti käynnistämään se liikenne, mutta totta kai siinä tulee jonkin verran heijastusvaikutuksia seuraaville päiville", Mähönen sanoi STT:lle maanantaina iltapäivällä.

(STT)

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL tukee postilaisten lakkoa käsittelykiellolla, joka alkaa perjantain vastaisena yönä

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ilmoittaa tukevansa Paun työehtosopimusneuvotteluita ja postilaisten lakkoa kuljetusten käsittelykiellolla.

Käytännössä kielto tarkoittaa Postin itse tai alihankintana hoitamien kuljetusten pysäyttämistä elintarvikealan työpaikoilla. Niissä ei kerätä, lastata tai pureta kuormia tukilakon aikana.

Tukilakko alkaa perjantain vastaisena yönä keskiyöllä ja päättyy sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen luonnehtii käsittelykieltoa lailliseksi työtaistelutoimeksi, jolla tuetaan Paun ja postilaisten kamppailua palkkojen alentamista ja työehtojen heikentämistä vastaan.

Posti: Ilmailualan tukilakko pysäyttää Euroopan ulkopuolelta tulevan lentopostin, myös EU-alueen pakettilähetykset hidastuvat

Posti kertoi maanantai-iltapäivänä arvionsa siitä, miten Ilmailualan Unioni IAU:n tukilakko vaikuttaa Suomeen saapuviin lähetyksiin.

Voimakkain vaikutus tukilakosta aiheutuu Euroopan ulkopuolelta ilmateitse tuleviin paketteihin ja kirjeisiin. Ne toimitetaan lähtömaista vasta lakon loppumisen jälkeen. Esimerkiksi Yhdysvalloista, Japanista ja Kiinasta lentopostina lähtevä kirjeposti ja pakettilähetykset pysähtyvät käytännössä kokonaan.

EU-alueelta lentokoneella saapuvat lähetyksen hidastuvat Postin arvion mukaan useilla päivillä. Ruotsista ja Baltiasta lentoteitse sekä muualta EU-alueelta saapuvissa paketeissa voi olla muutaman päivän viive.

Posti: Pieni osa kirjepostista on saatu lajiteltua ja jaettua vastaanottajille

Posti tiedotti maanantaina, että Paun lakko on vaikeuttanut postinjakelua eri puolilla Suomea.

Pieni osa kirjepostista, aikakauslehdistä ja mainoksista on saatu lajiteltua ja jaettua vastaanottajille myös tänään.

"Osa henkilöstöstämme on töissä, joten osa printtipostista saadaan lajiteltua ja jaettua. Myös pakettien kulku on sujunut lakosta huolimatta hyvin suuremmissa kaupungeissa. Valitettavasti nyt lakon pitkittyessä pienessä osassa paketteja viiveet voivat olla jopa viikon. Suurin osa pystytään tämän hetkisen arvion mukaan kuitenkin toimittamaan asiakkaille aikataulussa", kertoiPostin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja tiedotteessa.

Lakko aiheuttaa jopa useiden viikkojen viivästymistä kirjeiden, aikakauslehtien, mainosten ja esimerkiksi osoitteenmuutosten perillemenoon. Myöskään paperiset saapumisilmoitukset noudettavista lähetyksistä eivät kulje. Lähetyksen kulkua voi seurata lähetystunnuksella osoitteessa www.posti.fi.

Myös Finnairin työntekijöitä menossa tukilakkoon ensi maanantaina

Ilmailualan Unioni IAU kertoo jättäneensä tänään valtakunnansovittelijalle ja Palvelualojen työnantajat Paltalle ennakkoilmoituksen jo aiemmin ilmoitettujen tukitoimien laajentamisesta liittyen Postin työriitaan.

Nyt ilmoitetut tukitoimet toteutetaan työnseisauksena useissa Paltan jäsenyrityksissä. Mukana ovat muun muassa Airpro ja Finnair.

Työnseisaus alkaa ensi viikon maanantaina kello kuudelta aamulla, ja se päättyy, kun IAU:n jäsenet palaavat vuoroihinsa seuraavana päivänä.

Tukitoimiin osallistuvat IAU:n jäsenet työskentelevät kaikkien Suomesta ja Suomeen operoivien lentoyhtiöiden käyttämissä maapalveluissa, tekniikassa, cateringissä, rahdissa sekä lisäksi lentoasemien turvatarkastuksessa.

Jo aiemmin IAU:n tukilakko on lopettanut postinlajittelun lentoasemilla. Euroopan ulkopuolelta tulevat tai sinne lähtevät lähetykset toimitetaan vasta lakon jälkeen.

(STT-HS)

Tänään neuvotellaan jälleen

Postin työriidan sovittelu jatkuu tänään kello 12 valtakunnansovittelijan toimistossa.

Eilen suunnuntaina osapuolet neuvottelivat iltayhteentoista saakka, mutta sopua ei saavutettu.

Neuvottelijat ovat Palvelualojen työnantajien (Palta) toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja Posti- ja logistiikka-alan unionin (Pau) puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Nieminen ei halunnut eilen arvioida, voiko ratkaisu löytyä jo maanantain neuvotteluissa.

"Nämä asiat eivät ole helppoja. Jos ne olisivat, ne olisi jo hoidettu maaliin. On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee. Tukilakot tietysti aina vaikuttavat niin, että neuvottelupöytään tulee painetta löytää ratkaisu", Nieminen sanoi STT:lle.

Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Se viivästyttää erityisesti painettujen lähetysten kuten kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakelua. Ne voivat Postin mukaan viivästyä jopa useita viikkoja.

Sanomalehtien varhaisjakeluun lakko ei vaikuta. Sen sijaan se vaikuttaa päiväpostin mukana tulevien lehtien jakeluun.

25. marraskuuta sen on määrä laajeta koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä.

Muutkin tukilakot hidastavat postintoimitusta

Myös muut tukilakot hidastavat postintoimitusta.

Ilmailualan unionin (IAU) tukilakko on lopettanut postinlajittelun lentoasemilla. Euroopan ulkopuolelta tulevat tai sinne lähtevät lähetykset toimitetaan vasta lakon jälkeen. Myös luukkuun jaettavien kansainvälisten kirjeiden ja lehtien toimitus keskeytyy.

Suomen Merimies-unionin tukilakko vaikeuttaa saariston postinjakelua. Maanantaina kello 6 alkaneen lakon myötä kotimaanliikenteen yhteysaluksille, lautta-aluksille ja losseille ei oteta enää Postin kuljetuksia. Tukitoimi koskee myös ulkomaanliikenteen lasti-aluksia, matkustajarahtialuksia ja matkustaja-autolauttoja.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ja Rautatiealan unioni Rau aikovat pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen tiistaina iltayhdeksältä. Saarto päättyy keskiviikkona iltayhdeksältä. Sen aikana tavaraliikennettä ei turvata eikä ohjata ratapihoilla.

Toimet eivät vaikuta rautateiden henkilöliikenteeseen.

(STT)

Palvelualojen ammattiliitto kieltää Postin lähetysten käsittelyn palvelupisteissä kuten kaupoissa

Myös Palvelualojen ammattiliitto (Pam) ilmoitti tukitoimista postilaisille maanantaina.

Pam kieltää Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn Postin palvelupisteissä ensi maanantaista alkaen aina 8. joulukuuta asti. Kyseessä ovat esimerkiksi kaupat, kioskit ja kahvilat, joihin on voinut tilata Postin kautta lähetyksiä. Pamin mukaan näitä pisteitä on koko maassa noin 750.

Pamin käsittelykielto astuu voimaan, jos ratkaisua Postin työkiistaan ei ole siihen mennessä löydetty.

“PAM ei hyväksy sitä, että työnantaja pyrkii heikentämään pienipalkkaisten postilaisten työehtoja", Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteen mukaan.

"Pidämme tärkeänä, että työehtoja ja elinkeinoja kehitetään yhdessä sopien. Suomen menestystä ei rakenneta kestävälle pohjalle, jos se tehdään pienipalkkaisten työntekijöiden toimeentuloa heikentämällä. Siksi PAU saa tukemme. Samalla pahoittelemme haittaa, joka toimistamme koituu asiakkaille."

HSL:n kuljettajia menee lakkoon ensi maanantaina

Auto- ja kuljetusalan (AKT) työtaistelu laajenee HSL:n liikenteeseen ensi maanantaina 25.11., AKT ilmoitti maanantaina.

Kyseessä on myötätuntotyötaistelu Posti- ja logistiikka-alan unionin (Pau) lakolle.

Lakkoon menevät ne AKT:n jäsenet, jotka ajavat paikallis- ja lähiliikennettä HSL:n alueella. Lakko alkaa ensi maanantaina kello 3 yöllä ja päättyy vuorokauden päästä tiistaina kello 3, jos Paun työnseisaukset jatkuvat. Myös huoltokorjaamoiden työntekijät menevät lakkoon.

HSL ei vielä kommentoi, millä tavalla lakon laajeneminen vaikuttaa liikenteeseen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksi maailman etsityimmistä taideteoksista löytyi samasta galleriasta, josta se katosi 23 vuotta sitten

  3. 3

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  4. 4

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Mark Sallmen on Pietarsaaressa asuva pappi ja homo, joka ei uskalla enää mennä kirkkoon

   Tilaajille
  7. 7

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  9. 9

   Italiassa suurin rauhanajan evakuointi: Yli 50 000 ihmistä joutui lähtemään kodeistaan sodanaikaisen pommin takia

  10. 10

   Elena Vikström kuuli rapinaa ja sohvatuolissa odotti liito-orava – vaarantuneet jyrsijät tunkevat toistuvasti asuntoihin Tapiolassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  3. 3

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  8. 8

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  9. 9

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  10. 10

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  9. 9

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää