Politiikka

Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

EK:n Jyri Häkämies: ”On selvä, että työnantajaliitoilla on myös yhteisiä tavoitteita, ja tietoja näkymistä vaihdetaan. Niinhän tekee myös palkansaajapuoli.”

Neuvottelut uusista työehtosopimuksista takkuavat nyt pahasti, vaikka varsinaisista palkoista ei ole vielä päästy pöydissä edes kiistelemään.

Jo etukäteen oli tiedossa, että yksi neuvotteluiden suurimmista ongelmista on työaika eli kilpailukykysopimuksen vuonna 2016 tuomat palkattomat kiky-tunnit. Ne lisäsivät useimmilla aloilla 24 tuntia vuosityöaikaan.

Nyt keskusteluun on noussut voimakkaasti myös työnantajapuolen harjoittama koordinaatio neuvotteluissa.

Monet palkansaajien järjestöt ovat syyttäneet työnantajia siitä, että vaikka meneillään on nimenomaan liittojen neuvottelukierros eikä entisen kaltainen keskitetty tulopoliittinen neuvottelu, työnantajaliittojen esitykset ovat perin yhteneviä keskenään – aina kirjoitusvirheitä myöten.

Näin on siitä huolimatta, että Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) itse halusi päästä – ja pääsikin – eroon keskitetyistä tulopoliittisista ratkaisuista muutama vuosi sitten.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei kiistä koordinaatiota.

”On selvä, että työnantajaliitoilla on myös yhteisiä tavoitteita, ja tietoja näkymistä vaihdetaan. Niinhän tekee myös palkansaajapuoli”, hän sanoo.

”Emme istu palkkapöydissä, mutta tietysti haluamme edistää yritysten kilpailukykyä, työllisyyttä ja paikallista sopimista.”

Toisaalta Häkämies korostaa, että kyseessä on liittokierros.

”Liitoilla on omat tavoitteensa.”

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää tiukan linjan ja kieltäytyy kommentoimasta neuvotteluita, saati niiden sisältöä.

”Työn­antajapuoli on kautta vuosien koordi­noinut sopimus­neuvotteluita, mutta liitot asettavat tavoitteensa itse”, Helle tyytyy sanomaan.

Hän ei ota kantaa siihenkään, onko koordinointia nyt enemmän kuin esimerkiksi edellisellä kierroksella.

Häkämiehen mukaan EK:n koordinoinnissa ei ole sinänsä mitään uutta. Ei liioin siinä, että sitä arvostellaan.

Edelliselläkin liittokierroksella pari vuotta sitten EK:ta moitittiin siitä, että se vartioi tiukasti niin sanotun päänavauksen noudattamista. Toisin sanoen muutkaan liitot eivät juuri päässeet ylittämään vientiteollisuuden sopimia palkankorotuksia. Puhuttiin myös yleisestä linjasta eli jonkinlaisesta keskitetystä tai ainakin koordinoidusta ratkaisusta.

Tuolloin koordinaation moitiskelu heräsi kuitenkin enemmän jälkikäteen, kun nyt sen paheksunta on käynnistynyt jo ennen kuin sopimuksiin on kirjoitettu ensimmäistäkään nimeä.

Osittain tämä johtuu siitä, että palkansaajien liitot ovat tällä kierroksella kertoneet entistä avoimemmin – tai työnantajien tulkinnan mukaan hyvien neuvottelutapojen vastaisesti – työnantajaliittojen jopa aivan ensimmäisiä vaatimuslistoja lähinnä tekstipuolen kysymyksistä.

Työnantajien ensimmäisiä neuvotteluesityksiä julkisti ensimmäisenä yksittäinen luottamusmies lokakuussa ja sittemmin myös STTK:lainen Ammattiliitto Pro, joka katkaisi neuvottelut Teknologiateollisuuden kanssa alkumetreillä. Sittemmin niitä tosin on jatkettu, ja sopimus umpeutui lokakuun lopussa.

Palkattomien kiky-tuntien säilyttämisen lisäksi listalta löytyi muun muassa palvelusvuosilisien poistaminen, lomarahan puolitus, vuorotyölisien leikkaus, sairausajan sekä äitiys- ja isyysvapaan palkan leikkaus, matka-ajan korvauksen pienentäminen puoleen peruspalkasta sekä helatorstain ja loppiaisen muuttaminen säännölliseksi työajaksi.

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan näin kovia esityksiä ei ole tehty koskaan aikaisemmin. Tekstiheikennysten toteutus vähentäisi toimihenkilöiden ansioita käytännössä kymmenkunta prosenttia.

Malinen arvoste­leekin enemmän työn­antajien vaatimusten kovuutta kuin niiden koordinointia. Hänen mukaansa neuvotteluosapuolet tekevät koordinointia aina.

”Kyllähän palkansaajapuolellakin on yhteisiä vaatimuksia, kuten palkattomista kiky-tunneista eroon pääsy ja sekalinja palkankorotuksissa”, Malinen mainitsee esimerkkeinä.

Malisen mukaan työnantajaliittojen väliltä löytyy myös jonkin verran eroja vaatimuksissa eikä osassa neuvotteluista ole vielä edes päästy kirjallisiin esityksiin asti.

”Hurjuuksia” on Malisen mukaan esittänyt Teknologiateollisuuden ohella esimerkiksi Kemianteollisuus, kun taas perinteisemmällä linjalla on Metsäteollisuus, joka ei ole EK:n jäsen.

EK:n Häkämies torjuu työntekijäliittojen väitteet ennennäkemättömän kovista työehtojen heikennysvaateista.

”En allekirjoita sitä”, hän sanoo.

”Työmarkkinoihin liittyy aina sanailua, ja tunteet kuumenevat. Keskinäinen syyttely vain vie neuvottelut pahempaan umpisolmuun.”

Myöhemmin on paljastettu lisää työnantajien esittämiä vaatimuksia, kuten ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän lopettaminen ja lakko-oikeuden rajaaminen.

”Nehän ovat meille aivan fundamentaalisen tärkeitä asioita”, sanoo SAK:laisen Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto jäsenmaksujen työnantajaperinnästä ja lakko-oikeudesta.

”Työnantajan koordinointi on nyt kovaa, mutta liittojen välillä on eroavaisuuksia.”

Teollisuusliitto neuvottelee yhteensä 33 työehtosopimusta.

”Oma arvioni on, että kokeneemmat työnantajaneuvottelijat eivät lähde provosoimaan eli esittämään merkittäviä heikennyksiä työehtoihin. Esimerkiksi jäsenmaksujen keruun lopetusta eivät kaikki esitä.”

Työrauhan vaatimus on sen sijaan Aallon mukaan lähes kaikissa neuvotteluissa niin, että joko sanktioita halutaan koventaa tai poliittiset mielenilmaukset kieltää kokonaan.

”Ja paikallista sopimista halutaan lisää vain niin, että pitäisi päästä alittamaan työehtosopimukset mutta ei ylittämään niitä.”

Aallon mukaan hurjimmat tekstiheikennykset pienentäisivät Teollisuusliiton sopimuksissa palkkoja lähes 20 prosenttia.

”Sehän on suorastaan hyökkäys. Eihän nyt edes ole mikään vuoden 2008 finanssikriisin tapainen tilanne, ja yritykset ovat hyötyneet sosiaalivakuutusmaksujen siirrosta miljardeja euroja.”

Aalto myöntää työntekijäliittojen tavoitteiden koordinoinnin.

”Onhan meilläkin tes-vaatimuksia, mutta eivät ne ole samantasoisia kuin esitetyt heikennykset. Enkä halua estää, jos jokin veljesliitto saa neuvoteltua paremman sopimuksen.”

Aalto myöntää senkin, että ristiriitoja palkansaajaliittojen välille on tuonut myös työnantajien yleistynyt ”työehtoshoppailu”, josta on esimerkkinä Posti. Shoppailussa työnantaja siirtyy itselleen edullisempaan työnantajaliittoon ja sopimukseen, kuten Postin tytäryhtiö Medialiittoon, jolla on sopimus Teollisuusliiton kanssa.

”Työnantaja voi niin tehdä, ja me voimme vain sanoa, ettei niin saisi tehdä. Tietysti seuraavissa neuvotteluissa voimme yrittää parantaa työehtoja.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  7. 7

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  8. 8

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  9. 9

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  10. 10

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää