Politiikka |HS seuraa

Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

Postin mukaan 700 lajittelijan tes-siirrolle on nyt omistajaohjauksen tuki. Ministeri Sirpa Paatero: ”Realiteetti on, että siirto on toteutettu.”

Sovintoa ei syntynyt

Postin työkiistaan ei löytynyt ratkaisua tiistaina, vaan lakot jatkuvat. Työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen, jonka tämä oli jättänyt tiistain vastaisena yönä.

Lakot ja myötätuntolakot jatkuvat toistaiseksi ilmoitusten mukaisesti. Myös Sähköliitto päätti tiistaina tukea Paun lakkoa seitsemässä posti- ja logistiikkakeskuksessa kuudella paikkakunnalla ensi maanantaista alkaen. Tukilakon aikana liiton jäsenet eivät tee postin käsittelyyn liittyviä töitä.

Postikiistan osapuolet tapaavat uudelleen keskiviikkona kello 13 valtakunnansovittelijan luona.

Neuvotteluissa eteneminen näyttää nyt takkuiselta, sillä työntekijäpuoli on asettanut sovun kynnyskysymykseksi kiistan osan, joka työnantajapuolen mukaan ei edes kuulu näihin työehtosopimusneuvotteluihin.

Kyseessä ovat 700 pakettilajittelijaa, joiden työnantaja on nyt Postin tytäryhtiö Posti Palvelut. Se on järjestäytynyt Paltan sijaan Medialiittoon, jolla on sopimus Paun sijaan Teollisuusliiton kanssa.

Posti ilmoitti pakettilajittelijoiden siirrosta elokuussa, ja se tuli voimaan marraskuun alusta.

Pau on vaatinut siirron purkua tai ainakin sitä, että siirrettyihin työntekijöihin vastakin sovelletaan Paun viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta.

Paulle ei riitä, että siirtyneiden lajittelijoiden nykyisten palkkojen on luvattu säilyvän entisellään vuoteen 2022 asti. Siitä ovat myös Medialiitto ja Teollisuusliitto sopineet.

Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen muistuttaa, että nämä pakettilajittelijatkin ovat yhä Paun eivätkä Teollisuusliiton jäseniä, joten työnantaja ei ole saanut työrauhaa.

”Jo eilen oli itsestäänselvää, että meille keskeiset kysymykset puuttuivat sovintoesityksestä”, Nieminen sanoi tiistaina, kun Pau oli esityksen hylännyt.

Niemisen mukaan sovintoehdotus oli tehty työnantajan tavoitteiden pohjalta, mikä ei jättänyt Paulle muuta mahdollisuutta kuin hylätä sovintoehdotus.

Työantajaa edustava Palta oli pettynyt.

”Olen erittäin pettynyt, sillä olimme valmiita hyväksymään esityksen, jotta kiista olisi vihdoin saatu ratkaistua”, totesi Palvelualojen työnantajien Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Aarto pahoitteli, että Pau on ”koplannut” neuvotteluihin niihin kuulumattoman palikan eli pakettilajittelijoiden työehtosopimussiirron, joka hänen mukaansa on yrityksen eikä näiden neuvotteluiden osapuolten asia.

Niemisen mukaan Postin hallitus taas pitää nyt panttivankinaan kaikkia osapuolia siirrettyään pakettilajittelijat halvempaan sopimukseen. Hän muistutti myös, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) lupasi syyskuun alussa ratkaista lajittelijoiden ongelman ja vaati sopimusvaihtoon aikalisää.

Niemisen tulkinta on, että Paatero jopa lupasi, että pakettilajittelijat palautetaan osaksi Paun ja Paltan sopimusta.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto vakuutti tiistaina tiedotteessa, että pakettilajittelijoiden siirrolla on valtion omistajaohjauksen tuki. Kuusiston mukaan ”Posti on toiminut asiassa vastuullisesti ja taannut palkat yli kahden vuoden ajalle”.

Paatero vahvistaa asian HS:lle.

”Realiteetti on, että siirto on toteutettu”, Paatero viestitti ja kertoi pitävänsä hyvänä asiana sitä, että kiistan sovittelu jatkuu.

Kuusiston mukaan Paltan ja Paun neuvotteluiden ja sovun jarruttaminen tämän yksittäisen ja jo päätetyn asian takia on kohtuutonta.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto muistutti tiistaina, että itse asiassa eli Paun uuden työehtosopimuksen laadinnassa työnantaja oli jo perääntynyt alkuperäisistä vaatimuksistaan.

”Olimme tulleet työntekijöitä vastaan uuden sopimuksen neuvotteluissa jo monissa keskeisissä riitakysymyksissä, kuten palkoissa ja palkkarakenteissa. Työnantajan kaipaamia joustoja olisi haettu työajoista”, Aarto totesi varsinaisesta neuvotteluiden aiheesta eli Paun uudesta sopimuksesta.

Alun perin Palta olisi halunnut korvata Paun nykyisen viestinvälitys- ja logistiikka-alan sopimuksen määräykset ainakin ”soveltuvin osin” Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

Perusteluna oli kirjepostin vähentyminen ja kiristyvä kilpailu.

Sittemmin Palta ilmoitti, että uudenkin sopimuksen pohjana voisi yhä säilyä Paun oma sopimus.

Nieminenkin ehti välillä kommentoida, että Paltan vastaantulo oli heille ”iso asia”.

Tiistaina Nieminen sanoi, että vaikka joitakin ongelmia oli jo saatu ratkaistua itse sopimuksesta, esimerkiksi työvuorojen muutteluun oli jätetty työnantajalle varsin vapaat kädet.

Sovintoehdotuksesta puuttui myös ehdotus luottamusmiesorganisaatiosta, jonka Posti irtisanoi päättymään marraskuun loppuun mennessä.

Merkittävä huononnus Paun mukaan oli myös se, ettei sovintoesityksessä ollut enää sopimusta, jonka avulla suojataan työntekijöitä siirryttäessä halvempiin työehtosopimuksiin.

Pau ja Palvelualojen työnantajat Palta neuvottelivat valtakunnansovittelijan toimistolla maanantaina hieman yli puoleenyöhön saakka. Osapuolia pyydettiin antamaan vastaus esitykseen tiistaina kello 11:een mennessä.

Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Sen piirissä on noin 9 000 jakajaa, käsittelijää ja kuljettajaa.

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen Paun lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin lakon piirissä olisi yhteensä noin 10 000 Postin työntekijää. Lisäksi useat liitot ovat ilmoittaneet tukitoimistaan postilakossa.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

HS seurasi sovintoesityksestä päättämistä hetki hetkeltä

Pakettilajittelijoiden sopimus hiertää osapuolia

Mitä työehtosopimusta pakettilajittelijoihin sovelletaan? Pakettilajittelijat on syyskuun siirretty Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin. Pau haluaa heidät takaisin mukaan viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimukseen. Liiton puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan kysymys on keskeinen, Paltan mielestä se ei edes kuulu neuvottelupöytään. Aarton mukaan se on kysymys, jota ei voida ratkaista työehtosopimuksella.

"Kyseinen yritys [Posti Palvelut] ei ole Paltan jäsenyritys", Aarto sanoo.

Seuranta päättyy.

Aarto: Pakettilajittelijoiden työehtosopimus "ei ole työehtosopimuskysymys"

Työnantajaa edustava Palta pitää ongelmallisena Paun vaatimuksia 700 pakettilajittelijan siirtämistä työehtosopimukseen.

"Tähän on yritetty koplata sellainen asia, joka ei ole työehtosopimuskysymys", Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

"Kyllä tämä oli sellainen kompromissi, johon minun mielestäni myös Paun olisi kannattanut tarttua."

Työnantaja pettynyt sovintoesityksen kaatumiseen

"Olemme todella pettyneitä. Tulimme Pauta vastaan keskeisissä kysymyksissä, jotta sopu saataisiin aikaan. Hyväksyimme, että uusi sopimus rakennetaan vanhan työehtosopimuksen pohjalle siten, että palkat eivät laske. Lisäksi olimme valmiita korottamaan palkkoja yleisen linjan mukaisesti ja nykyisen palkkarakenteen pohjalta", sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Paltan toimitusjohtaja Aarto: "Olen erittäin pettynyt"

"Nyt valitettavasti ollaan taas siinä tilanteessa, että sopimusta ei ole."

Paun puheenjohtaja Nieminen: Keskeiset asiat puuttuivat esityksestä

Sovintoesitys ei sisältänyt esimerkiksi 700 pakettilajittelijan osalta Paun edellyttämiä asioita.

"Jo eilen oli itsestään selvää, että siellä oli meille keskeiset kysymykset, jotka sovintoesityksestä puuttuivat", Heidi Nieminen.

"Ongelma on se, että sovintoesitys hylätään kokonaisuudessaan tai hylätään kokonaisuudessaan."

Valtakunnansovittelija: Palta olisi hyväksynyt esityksen

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan Palta olisi hyväksynyt sovintoesityksen.

Sovintoa ei syntynyt

Valtakunnansovittelija saapuu paikalle

Nyt myös valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on saapunut paikalle. Hän ei suostunut kommentoimaan sovintoesityksen sisältöä etukäteen. Seuraavaksi osapuolet ilmoittavat Piekkalalle kantansa sovintoesitykseen.

"Erittäin hankala asia"

Paikalle hetki sitten saapunut Vuokko Piekkala luonnehtii sovinnon löytymistä "erittäin hankalaksi" asiaksi.

Valtakunnansovittelija ei ole vielä saapunut

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei ole vielä saapunut. Hän antoi viime yönä sovintoesityksen Paun ja Paltan kiistaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  6. 6

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  7. 7

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  10. 10

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää