Politiikka |HS seuraa

Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

Postin mukaan 700 lajittelijan tes-siirrolle on nyt omistajaohjauksen tuki. Ministeri Sirpa Paatero: ”Realiteetti on, että siirto on toteutettu.”

Sovintoa ei syntynyt

Postin työkiistaan ei löytynyt ratkaisua tiistaina, vaan lakot jatkuvat. Työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen, jonka tämä oli jättänyt tiistain vastaisena yönä.

Lakot ja myötätuntolakot jatkuvat toistaiseksi ilmoitusten mukaisesti. Myös Sähköliitto päätti tiistaina tukea Paun lakkoa seitsemässä posti- ja logistiikkakeskuksessa kuudella paikkakunnalla ensi maanantaista alkaen. Tukilakon aikana liiton jäsenet eivät tee postin käsittelyyn liittyviä töitä.

Postikiistan osapuolet tapaavat uudelleen keskiviikkona kello 13 valtakunnansovittelijan luona.

Neuvotteluissa eteneminen näyttää nyt takkuiselta, sillä työntekijäpuoli on asettanut sovun kynnyskysymykseksi kiistan osan, joka työnantajapuolen mukaan ei edes kuulu näihin työehtosopimusneuvotteluihin.

Kyseessä ovat 700 pakettilajittelijaa, joiden työnantaja on nyt Postin tytäryhtiö Posti Palvelut. Se on järjestäytynyt Paltan sijaan Medialiittoon, jolla on sopimus Paun sijaan Teollisuusliiton kanssa.

Posti ilmoitti pakettilajittelijoiden siirrosta elokuussa, ja se tuli voimaan marraskuun alusta.

Pau on vaatinut siirron purkua tai ainakin sitä, että siirrettyihin työntekijöihin vastakin sovelletaan Paun viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta.

Paulle ei riitä, että siirtyneiden lajittelijoiden nykyisten palkkojen on luvattu säilyvän entisellään vuoteen 2022 asti. Siitä ovat myös Medialiitto ja Teollisuusliitto sopineet.

Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen muistuttaa, että nämä pakettilajittelijatkin ovat yhä Paun eivätkä Teollisuusliiton jäseniä, joten työnantaja ei ole saanut työrauhaa.

”Jo eilen oli itsestäänselvää, että meille keskeiset kysymykset puuttuivat sovintoesityksestä”, Nieminen sanoi tiistaina, kun Pau oli esityksen hylännyt.

Niemisen mukaan sovintoehdotus oli tehty työnantajan tavoitteiden pohjalta, mikä ei jättänyt Paulle muuta mahdollisuutta kuin hylätä sovintoehdotus.

Työantajaa edustava Palta oli pettynyt.

”Olen erittäin pettynyt, sillä olimme valmiita hyväksymään esityksen, jotta kiista olisi vihdoin saatu ratkaistua”, totesi Palvelualojen työnantajien Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Aarto pahoitteli, että Pau on ”koplannut” neuvotteluihin niihin kuulumattoman palikan eli pakettilajittelijoiden työehtosopimussiirron, joka hänen mukaansa on yrityksen eikä näiden neuvotteluiden osapuolten asia.

Niemisen mukaan Postin hallitus taas pitää nyt panttivankinaan kaikkia osapuolia siirrettyään pakettilajittelijat halvempaan sopimukseen. Hän muistutti myös, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) lupasi syyskuun alussa ratkaista lajittelijoiden ongelman ja vaati sopimusvaihtoon aikalisää.

Niemisen tulkinta on, että Paatero jopa lupasi, että pakettilajittelijat palautetaan osaksi Paun ja Paltan sopimusta.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto vakuutti tiistaina tiedotteessa, että pakettilajittelijoiden siirrolla on valtion omistajaohjauksen tuki. Kuusiston mukaan ”Posti on toiminut asiassa vastuullisesti ja taannut palkat yli kahden vuoden ajalle”.

Paatero vahvistaa asian HS:lle.

”Realiteetti on, että siirto on toteutettu”, Paatero viestitti ja kertoi pitävänsä hyvänä asiana sitä, että kiistan sovittelu jatkuu.

Kuusiston mukaan Paltan ja Paun neuvotteluiden ja sovun jarruttaminen tämän yksittäisen ja jo päätetyn asian takia on kohtuutonta.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto muistutti tiistaina, että itse asiassa eli Paun uuden työehtosopimuksen laadinnassa työnantaja oli jo perääntynyt alkuperäisistä vaatimuksistaan.

”Olimme tulleet työntekijöitä vastaan uuden sopimuksen neuvotteluissa jo monissa keskeisissä riitakysymyksissä, kuten palkoissa ja palkkarakenteissa. Työnantajan kaipaamia joustoja olisi haettu työajoista”, Aarto totesi varsinaisesta neuvotteluiden aiheesta eli Paun uudesta sopimuksesta.

Alun perin Palta olisi halunnut korvata Paun nykyisen viestinvälitys- ja logistiikka-alan sopimuksen määräykset ainakin ”soveltuvin osin” Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

Perusteluna oli kirjepostin vähentyminen ja kiristyvä kilpailu.

Sittemmin Palta ilmoitti, että uudenkin sopimuksen pohjana voisi yhä säilyä Paun oma sopimus.

Nieminenkin ehti välillä kommentoida, että Paltan vastaantulo oli heille ”iso asia”.

Tiistaina Nieminen sanoi, että vaikka joitakin ongelmia oli jo saatu ratkaistua itse sopimuksesta, esimerkiksi työvuorojen muutteluun oli jätetty työnantajalle varsin vapaat kädet.

Sovintoehdotuksesta puuttui myös ehdotus luottamusmiesorganisaatiosta, jonka Posti irtisanoi päättymään marraskuun loppuun mennessä.

Merkittävä huononnus Paun mukaan oli myös se, ettei sovintoesityksessä ollut enää sopimusta, jonka avulla suojataan työntekijöitä siirryttäessä halvempiin työehtosopimuksiin.

Pau ja Palvelualojen työnantajat Palta neuvottelivat valtakunnansovittelijan toimistolla maanantaina hieman yli puoleenyöhön saakka. Osapuolia pyydettiin antamaan vastaus esitykseen tiistaina kello 11:een mennessä.

Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Sen piirissä on noin 9 000 jakajaa, käsittelijää ja kuljettajaa.

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen Paun lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin lakon piirissä olisi yhteensä noin 10 000 Postin työntekijää. Lisäksi useat liitot ovat ilmoittaneet tukitoimistaan postilakossa.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

HS seurasi sovintoesityksestä päättämistä hetki hetkeltä

Pakettilajittelijoiden sopimus hiertää osapuolia

Mitä työehtosopimusta pakettilajittelijoihin sovelletaan? Pakettilajittelijat on syyskuun siirretty Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin. Pau haluaa heidät takaisin mukaan viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimukseen. Liiton puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan kysymys on keskeinen, Paltan mielestä se ei edes kuulu neuvottelupöytään. Aarton mukaan se on kysymys, jota ei voida ratkaista työehtosopimuksella.

"Kyseinen yritys [Posti Palvelut] ei ole Paltan jäsenyritys", Aarto sanoo.

Seuranta päättyy.

Aarto: Pakettilajittelijoiden työehtosopimus "ei ole työehtosopimuskysymys"

Työnantajaa edustava Palta pitää ongelmallisena Paun vaatimuksia 700 pakettilajittelijan siirtämistä työehtosopimukseen.

"Tähän on yritetty koplata sellainen asia, joka ei ole työehtosopimuskysymys", Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

"Kyllä tämä oli sellainen kompromissi, johon minun mielestäni myös Paun olisi kannattanut tarttua."

Työnantaja pettynyt sovintoesityksen kaatumiseen

"Olemme todella pettyneitä. Tulimme Pauta vastaan keskeisissä kysymyksissä, jotta sopu saataisiin aikaan. Hyväksyimme, että uusi sopimus rakennetaan vanhan työehtosopimuksen pohjalle siten, että palkat eivät laske. Lisäksi olimme valmiita korottamaan palkkoja yleisen linjan mukaisesti ja nykyisen palkkarakenteen pohjalta", sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Paltan toimitusjohtaja Aarto: "Olen erittäin pettynyt"

"Nyt valitettavasti ollaan taas siinä tilanteessa, että sopimusta ei ole."

Paun puheenjohtaja Nieminen: Keskeiset asiat puuttuivat esityksestä

Sovintoesitys ei sisältänyt esimerkiksi 700 pakettilajittelijan osalta Paun edellyttämiä asioita.

"Jo eilen oli itsestään selvää, että siellä oli meille keskeiset kysymykset, jotka sovintoesityksestä puuttuivat", Heidi Nieminen.

"Ongelma on se, että sovintoesitys hylätään kokonaisuudessaan tai hylätään kokonaisuudessaan."

Valtakunnansovittelija: Palta olisi hyväksynyt esityksen

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan Palta olisi hyväksynyt sovintoesityksen.

Sovintoa ei syntynyt

Valtakunnansovittelija saapuu paikalle

Nyt myös valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on saapunut paikalle. Hän ei suostunut kommentoimaan sovintoesityksen sisältöä etukäteen. Seuraavaksi osapuolet ilmoittavat Piekkalalle kantansa sovintoesitykseen.

"Erittäin hankala asia"

Paikalle hetki sitten saapunut Vuokko Piekkala luonnehtii sovinnon löytymistä "erittäin hankalaksi" asiaksi.

Valtakunnansovittelija ei ole vielä saapunut

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei ole vielä saapunut. Hän antoi viime yönä sovintoesityksen Paun ja Paltan kiistaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  4. 4

   NYT: Harvey Weinstein ja häntä ahdistelusta syyttävät naiset päässeet alustavaan 25 miljoonan dollarin sopimukseen

  5. 5

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  6. 6

   Tutkijat löysivät Sudanista vihdoin syyn, joka selittää ilmakehän metaanin nopeaa kasvua

  7. 7

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  8. 8

   Talouslehti Forbes arvioi New York Rangersin NHL:n arvokkaimmaksi seuraksi, mutta ammattilaissarjoissa jääkiekko on lilliputti

  9. 9

   Keitä al-Holin leirillä on? Millainen turvallisuus­uhka leiriläiset ovat? HS kokosi vastaukset keskeisiin kysymyksiin al-Holista

  10. 10

   HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  9. 9

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  10. 10

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää