Politiikka

HS-analyysi: Postin umpisolmuun olisi avaus­keinoja, mutta mikään niistä ei ole helppo

Ensin pitäisi päättää, kuka solmua ryhtyy avaamaan.

Voiko alle tuhannen ihmisen työehtoriita pysäyttää melkein koko maan?

Vastaus kuuluu: kyllä voi. Postin noin 10 000:ta työntekijää koskevat työehtosopimusneuvottelut ovat ajautuneet tiukkaan umpisolmuun juuri 700 pakettilajittelijan tes-siirron takia. Ellei solmu aukea, postilakko jatkuu 8. joulukuuta saakka. Sen lisäksi ensi maanantaille on ilmoitettu useita tukilakkoja, joista yksi uhkaa panna pääkaupunkiseudun bussiliikenteen sekaisin.

Työntekijät hylkäsivät tiistaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen, joka olisi kelvannut työnantajille. Sovittelua jatkettiin (tuloksetta) keskiviikkona.

Keinoja avata solmu on periaatteessa useitakin, mutta mikään niistä ei ole helppo.

Aivan ensimmäiseksi pitäisi ratkaista se, kuka – tai ketkä – solmun nyörejä ryhtyisi availemaan.

Ja vaikka työriitoja käydään yleensä työnantajien ja työntekijöiden välillä, nyt ilmassa on myös katkeran järjestöpolitiikan ja jopa järjestösodan merkkejä.

Paheksutun työehtoshoppailun osallisia ovat nimittäin yritysten ja työnantajajärjestöjen lisäksi myös palkansaajien järjestöt, jotka paitsi ajavat jäsentensä etuja myös kilpailevat uusista ja nykyisistäkin jäsenistä.

”Työehtoshoppailulla” tarkoitetaan työntekijöiden siirtämistä halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Samaa työtäkin tekevät voivat kuulua erilaisiin liittoihin erilaisine sopimuksineen ja etuineen. Kun sopimukset ovat katkolla, saavutetuista eduista pyritään tietysti pitämään kiinni, kun taas työnantajat tavoittelevat joustoja eli halpaa työvoimaa tarjoamalla ”köyhälistösopimuksia”.


Selväksi on käynyt, ettei valtionyhtiö Postin jo elokuussa päättämän pakettilajittelijoiden siirron mahdollista perumista tai purkua voida ratkaista Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun ja Palvelualojen työnantajat Paltan keskinäisissä neuvotteluissa niiden uudesta työehtosopimuksesta.

Syynä on, että Postin jo elokuussa tekemän liikkeenluovutuksen myötä 700 pakettilajittelijan työnantaja on nyt Postin tytäryhtiö Posti Palvelut Oy, joka ei ole Paltan jäsen, vaan Medialiiton.

Medialiiton sopimuskumppani on SAK:lainen iso Teollisuusliitto, eikä niinikään SAK:lainen, mutta pienempi Pau.

Yli 200 000 jäsenen Teollisuusliitto syntyi viime vuoden alussa, kun Metalliliitto, Teollisuusalojen ammattiliitto Team ja Puuliitto yhdistyivät. Paussa jäseniä on noin 25 000.

Postipalvelut ei voisi yksin edes halutessaan ”palauttaa” pakettilajittelijoita Paun sopimukseen, koska nämä ovat nyt Teollisuusliiton sopimuksessa. Tämän myös Teollisuusliitto ja Medialiitto ovat allekirjoituksellaan ja lisäpöytäkirjalla vahvistaneet.

Pöytäkirjassa on myös sovittu, että jo siirrettyjen palkat pysyvät kutakuinkin nykyisellään tammikuuhun 2022 asti. Uusia työntekijöitä takuu ei koske. Se on yksi syy, miksi Pau on paheksunut Teollisuusliiton intoa vahvistaa uusi sopimus.


Paun ja Paltan lisäksi neuvottelupöydän ääreen pitäisikin kokoontua myös Teollisuusliiton ja Medialiiton. Epäselvää kuitenkin olisi, kumpi eli Pau vai Teollisuusliitto edustaisi pakettilajittelijoita, jotka ovat yhä Paun jäseniä mutta nyt Teollisuusliiton sopimassa Medialiiton jakelusopimuksessa.

Paulle sopisi toki myös, että pöydän ääressä istuisi Teollisuusliiton ja Medialiiton sijaan Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden liitto AKT ja Autoliikenteen työnantajaliitto ALT, joiden sopimus pakettimarkkinoilla on parempi.

Yksi vaihtoehto olisi, että liikkeenluovutuksen elokuussa tehnyt Posti voisi tehdä uuden liikkeenluovutuksen, mutta silloinkin tämä nykyinen eli marraskuun alusta tehty sopimus olisi voimassa sopimuksen keston ajan, joten sekään ei tätä akuuttia pulmaa ratkaisisi.

Vielä vaikeampaa ellei mahdotonta olisi purkaa siirto juridisin perustein, kun se on jo tehty ja ilmeisesti myös ainakin lain kirjaimen mukaan.

Entä löytyisikö postiriidan ratkaisijaksi jokin ulkopuolinen taho, kuten ammatikseen riitoja sovitteleva valtakunnansovittelija?

Tämäkään vaihtoehto ei ole todennäköinen nykymaailmassa, jossa järjestäytymisvapaus on puolin ja toisin kunniassa. Kukaan ei voi lähteä sanelemaan, mihin liittoon yrityksen tai työntekijän pitäisi järjestäytyä.

Pau on voimakkaasti vedonnut maan hallitukseen eli lähinnä pääministeri Antti Rinteeseen (sd) ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateroon (sd).

Keskiviikkona Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi STT:lle hämmästelevänsä tilannetta, jossa ”palkansaajapuoluetta” eli Sdp:tä edustava omistajaohjausministeri asettuisi työehtoja halventavan valtionyhtiön taakse.

Järjestö on tulkinnut Paateron syys­kuussa luvanneen, että myös siirretyt paketti­lajittelijat palau­tettaisiin Paun sopimukseen.

Tiistaina Paatero ei suoraan vastannut HS:n kysymykseen, onko hän tällaisen lupauksen mielestään antanut.

Tiistaina Posti vakuutti tiedotteessaan, että siirrolla on valtion omistajaohjauksen tuki. Kysymykseen tuesta Paatero vastasi vain, että ”realiteetti on, että siirto on toteutettu”.

Torstaina Paun aktiivit järjestävät mielenosoituksen Eduskuntatalon edustalla. He vaativat valtiolta eli omistajaohjaukselta Postin hallituksen erottamista, jotta palkkoja ja muita työehtoja heikentävälle Postin työehtoshoppailulle tulisi loppu.

Tämä vaihtoehto ei ole todennäköinen niin kauan kuin omistaja ainakin ulospäin näyttää olevan yhtiön johdon takana.

Torstaina myös Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n edustajisto kokoontuu Helsingin Paasitorniin, jossa ilmastonmuutoksen lisäksi puhutaan työehtoshoppailusta.

Kuljetusliittojen mukaan SAK:n tulisi ryhtyä edistämään lainsäädäntöä, joka estäisi työnantajien yksipuoliset ja palkansaajia köyhdyttävät sopimusalavaihdot.

SAK:n hallituksen mukaan lainsäädännön tulisikin nykyistä enemmän lisätä työnantajan kustannuksia irtisanottaessa henkilöstöä toimintojen ulkoistamiseksi. Mutta helppo saati nopea ei ole tämäkään konsti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anu Nousiainen asui Hongkongissa 1990-luvulla, rakasti joka hetkeä ja sai siellä esikoisensa – Nyt hän palasi kaupunkiin, jossa poliisi hakkaa pampulla tyttären ikätovereita

   Tilaajille
  2. 2

   Kolme vuotta sitten dopingvalvoja Timo Seppälä kaatui ja halvaantui – Hän halusi antaa vielä yhden haastattelun ja kertoo nyt, voiko huipulle päästä puhtain keinoin

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  4. 4

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  5. 5

   Elon Musk vapautui kunnianloukkaus­syytteistä ja välttyi 190 miljoonan dollarin korvausten maksamisesta luolasukeltajalle

  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: kuvakooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Urheilutähtiä, väriloistoa, kantaaottavia pukuja ja arvioita sananvapaudesta – HS:n yhteenveto Linnan juhlista

  8. 8

   Hallitus kaatui ja se on myös hyvä asia – Näin politiikan dramaattista viikkoa kommentoitiin Linnassa

  9. 9

   M. A. Numminen oli talvisodan viimeinen vauva – Hänestä kasvoi hätkähdyttäjä, jonka pahennusta herättänyt bändi sai porttikiellon Ouluun ja jonka levyä Kekkonen kehui

  10. 10

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Äärioikeistolaisten hihamerkit ja anarkistiliput vilahtelivat Helsingissä, kun tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa – Poliisi otti kiinni 13 ihmistä

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Linnan juhlien pukuloistoa hallitsivat voimakkaat värit, näyttävät korut ja printit – HS:n seuranta kokosi juhlien kiinnostavimmat puvut

  7. 7

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 5 miljoonaa näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu, ei lähtenyt kovaan haastatteluun

  8. 8

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  9. 9

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  10. 10

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää