Politiikka

Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

Työoikeuden emeritusprofessorin mukaan työehtosopimuslailla ei voi rajoittaa työntekijöiden tai työnantajien järjestäytymisvapautta, joka on taattu perustuslaissa.

Pääministeri Antti Rinne (sd) vakuutti torstaina eduskunnan kyselytunnilla hallituksen huolehtivan siitä, että Suomesta kitketään ”työehtoshoppailu” – tavalla tai toisella.

Kyselytunnin ykkösaiheeksi nousi umpikujaan ajautunut Postin työriita, jonka kiperin pulma on 700 pakettilajittelijan siirto työnantajalle edullisemman työehtosopimuksen piiriin.Miten hallitus käytännössä voisi lopettaa sopimusten vaihdot?

”Asia kerrallaan”, Rinteen esikunnasta viestitään. Ensin katsotaan selvityshenkilöiden Posti-ratkaisu, joka tosin koskee vain yhtä valtionyhtiötä.

Voitaisiinko työehtoshoppailu kitkeä esimerkiksi työehtosopimuslakia muuttamalla? Voisiko hallitus tehdä esityksen ja eduskunta säätää lain, joka kieltäisi sopimusten vaihdon?

”Ei voisi. Se on juridisesti aivan mahdotonta, sillä siinä törmätään muun muassa järjestäytymisvapauteen, joka koskee niin työnantajia kuin työntekijöitäkin”, sanoo työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen.

Työehtosopimuslaki on peräisin vuodelta 1946. Puuttuminen siihen, mihin liittoon työntekijä tai työnantaja liittyy tai on liittymättä, rajoittaisi jopa ihmisoikeuksia. Järjestäytymisvapaus on taattu myös perustuslaissa.

Työntekijä tai työnantaja voi myös vaihtaa työehtosopimusta sopimuskauden päättymisen yhteydessä.

Työnantaja voi järjestäytyä uuteen työnantajaliittoon, jonka solmima työehtosopimus soveltuu kyseisen työn sääntelyyn. Työnantaja on velvollinen soveltamaan kyseistä sopimusta myös työntekijöihin, jotka eivät ole itse järjestäytyneitä tai kuuluvat muuhun liittoon.

Voisiko olla jokin elin, joka arvioisi ja päättäisi, milloin työehtosopimuksen vaihtaminen on hyväksyttävää ja milloin ei?

”Kuulostaa pahalta. Ei kai edes kommunismissa noin menetelty. Ehdotushan on yhtä mahdoton kuin jos edellinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) olisi sanonut, että lailliset lakot pitää saada kuriin”, Koskinen sanoo.

”Lailliset lakothan ovat laillista toimintaa. Samoin on työehtosopimuksen vaihtaminen liikkeenluovutuksen yhteydessä tai muutenkin.”

Liikkeenluovutus tapahtuu esimerkiksi, kun myydään yhtiö, perustetaan tytäryhtiö tai ulkoistetaan toimintoja.

Entä jos liikkeenluovutus onkin kikkailua eli se on tehty vain siksi, että päästään heikentämään työehtoja?

”Jos pystytään osoittamaan, että liikkeenluovutus on näennäinen ja tehty vain kiertämistarkoituksessa, silloin työehtosopimuksen vaihtamista ei pidetä pätevänä. Tytäryhtiön pitää olla itsenäinen ja todellinen oikeushenkilö eikä mikään bulvaani. Tällaisesta ei ole yhtään tuomiota”, Koskinen sanoo.

Hänen mukaansa työnantajat etsivät uutta liittoa toisinaan myös siksi, että saisivat sen seurauksena vakaammat olot, työrauhaa ja joustoja, vaikka uusi sopimus olisi jopa kalliimpi kuin entinen.

Työntekijän kannalta kyse on useimmiten etujen karsinnasta. Aina ei kuitenkaan heikennetä varsinaista palkkaa vaan aikoinaan sovittuja etuja, kuten vaativuuslisiä, korvauksia, pitkiä lomia ja laajaa terveydenhuoltoa.

Yksi syy vaihtaa sopimusta on myös se, että yhä useammat yritykset ovat monialayrityksiä, joilla voi olla jopa parikymmentä eri työehtosopimusta.

Myös yritysten toimialat muuttuvat tiuhaan, samoin koko järjestökenttä. Vaikka aiemmin esimerkiksi ammattiliittoja ja sopimuksia oli vielä enemmän, on Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:nkin alla yhä 190 sopimusta.

Koskisen mukaan yksi ratkaisu sopimusvaihdon ”villin lännen” hillitsemiseksi olisikin käydä järjestöjen kesken läpi sopimuksia ja katsoa, paljonko niissä on esimerkiksi päällekkäisyyksiä soveltamisaloissa.

”Olisi hyvä, jos järjestöt eivät tekisi päällekkäisiä sopimuksia eikä olisi niin paljon keskenään kilpailevia työehtosopimuksia. Eihän niitä hallitse enää kukaan.”

Työntekijäpuoli on itsekin mahdollistanut työehtoshoppailua solmimalla päällekkäisiä sopimuksia, Koskinen sanoo.

Vaikka työehtojen vaihdoksia ei Koskisen mukaan kannata lähteä suitsimaan työehtosopimuslailla, voisi olla tarpeen lisätä yhteistoimintalakiin erillinen pykälä, jossa olisi maininta myös työehtoshoppailun kuulumisesta yt-lain piiriin.

Nythän yt-lakia pitää soveltaa vain silloin, kun samanaikaisesti on kyseessä yritystoiminnan ja työn järjestelyn suuri muutos.

Tosin Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) jätti tällä viikolla poliisille tutkintapyynnön siitä, onko Turun kaupungin omistama monialayritys Arkea rikkonut yhteistoimintalakia päättäessään työnantajaliiton ja työehtosopimusten vaihtamisesta edullisempiin.

Arkea päätti vaihdosta 27. syyskuuta, mutta asiaa koskeneet yt-neuvottelut käynnistettiin vasta 30. syyskuuta. JHL:n mukaan vaihto muuttaa pysyvästi muun muassa työaikoja, joten yt-neuvottelut olisi pitänyt käydä sitä ennen.

Työnantajan tavoite on säilyttää tuhannen hengen työpaikat muun muassa ruoka-, siivous- ja kiinteistöpalveluissa. Työntekijät ovat jo vastustaneet vaihtoa lakolla.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  5. 5

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  6. 6

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  7. 7

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää