Politiikka

HS koosti palkkataulukot: Tällaisia ovat Postin lakon ytimeen nousseet kiistellyt työehtosopimukset

Pau lakkoilee, koska 700 pakettilajittelijaa siirrettiin heidän työehtosopimuksestaan Teollisuusliiton sopimukseen. HS käy läpi, millaisia ovat työehdot näissä kahdessa ja Postin kilpailijoiden käyttämässä AKT:n sopimuksessa.

Kiista Postin työehdoista kiteytyy 700 pakettilajittelijaan, jotka Posti siirsi Posti Palvelut -tytäryhtiöönsä ja toisen työehtosopimuksen piiriin.

Kuinka paljon työntekijäpuolen arvostelema ”työehtoshoppailu” voi heikentää näiden työntekijöiden palkkoja ja työehtoja?

Pakettilajittelijoihin on määrä soveltaa vastaisuudessa Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä sopimusta, kun he tähän saakka ovat olleet Paltan ja Paun välisen sopimuksen piirissä. Pau vaatii marraskuun alussa voimaan tulleen siirron perumista.Pelkästään eri työehtosopimusten vähimmäistuntipalkkoja vertailemalla näkee, että Teollisuusliiton sopimus todella on työntekijöiden näkökulmasta heikompi kuin Paun sopimus.

Teollisuusliiton sopimuksessa perustuntipalkat jäävät kokeneillakin työntekijöillä 10 euron pintaan, kun ne Paun sopimuksessa nousevat parhaimmillaan yli 14 euroon. Teollisuusliitosta kerrotaan, että tilastojen mukaan Teollisuusliiton sopimuksen mukaan työskentelevien tuntipalkka on paikallisten lisien kera noussut keskimäärin 12,30 euroon.

Pakettijakelussa Postin kanssa kilpailevat yritykset eivät kuitenkaan käytä Teollisuusliiton halvempaa sopimusta. Näitä yrityksiä ovat muun muassa Postnord, Matkahuolto, Schenker, Kaukokiito, DHL ja UPS.

Kilpailijoilla käytössä on Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) sopimus. Siinä peruspalkat ovat itse asiassa paremmat kuin Paun sopimuksessa. Tuntipalkat nousevat kokeneilla työntekijöillä enimmillään yli 15 euroon.


Peruspalkkojen lisäksi työehtosopimukset eroavat toisistaan muillakin tavoin.

Teollisuusliiton sopimuksessa yötyölisä on vain 80 senttiä tunnilta, kun se Paun sopimuksessa on 30 prosenttia tuntipalkasta eli useita euroja.

Postin pakettilajittelijoiden näkökulmasta ero merkittävä, sillä kyse on kolmivuorotyöstä. Osa työntekijöistä tekee yövuoroja ajoittain, jotkut jatkuvasti.

Juuri paljon yövuoroja tekevien pakettilajittelijoiden tilanteeseen perustuvat Paun julkisuudessa esittämät laskelmat, joiden mukaan Teollisuusliiton työehtosopimuksessa työntekijöiden palkka voisi pienentyä enimmillään puolella.

Kilpailijoiden käyttämässä AKT:n sopimuksessa lisät ovat hiukan pienemmät kuin Paun sopimuksessa, joten kaikkinensa palkkaus on näissä kahdessa sopimuksessa suurin piirtein samalla tasolla.

Pau siis jatkaa lakkoaan, koska Posti siirsi 700 pakettilajittelijaa heikompaan Teollisuusliiton työehtosopimukseen.

Epäselvää silti on, millaisiksi lajittelijoiden palkat uudessa sopimuksessa lopulta muodostuisivat.

Teollisuusliitto ja Medialiitto ovat tehneet lisäpöytäkirjan, joka Teollisuusliiton tulkinnan mukaan takaa siirtyneille työntekijöille vuoteen 2022 saakka saman palkan kuin Paun sopimuksessa.

Ei ole tiedossa, millaista palkkaa mahdolliset uudet työntekijät saavat ja mitä palkoille tapahtuu vuodesta 2022 eteenpäin.

Teollisuusliiton sopimusasiantuntijan Martti Paavilaisen mukaan asiasta tekee monimutkaisen se, että Teollisuusliiton ja Medialiiton sopimuksen piirissä on tähän saakka työskennellyt vain sanomalehtien varhaisjakelijoita.

Sanomalehtien jakelijat työskentelevät öisin, eivätkä he tee täyttä työpäivää.

”Sopimustamme ei ole lainkaan suunniteltu pakettilajittelijoita varten. En tiedä, miten Posti Palvelut on ajatellut sitä soveltaa”, Paavilainen sanoo.

Työnantajalle tärkeää ei ole ainoastaan palkkataso.

Paun liittosihteerin Esko Hietaniemen mukaan Teollisuusliiton sopimuksessa vuosityöaika on lähes 150 tuntia pitempi kuin Paun sopimuksessa. Teollisuusliiton Paavilainen vahvistaa, että laskelman mittaluokka on oikea.

Paun sopimuksessa päivittäinen työaika on 7 tuntia ja 39 minuuttia, kun taas Teollisuusliiton sopimuksessa se on poikkeuksellisesti täydet kahdeksan tuntia.

Lisäksi vuoden yhdeksän arkipyhää korvataan Paun sopimuksessa lyhentämällä ne työajasta. Näin ei Teollisuusliiton sopimuksessa tehdä.

Vaikka kaikilta työtunneilta maksetaan palkkaa, Hietaniemen mukaan työntekijöiden pitempi vuosityöaika voi mahdollistaa työnantajalle työntekijämäärän vähentämisen.

Postin mukaan sille oli tärkeää sopimussiirrossa kaksi asiaa.

Ensimmäinen on se, että siinä työaikaa voidaan soveltaa joustavammin kuin Paun sopimuksessa. Postin näkemyksen mukaan pakettibisneksessä on tärkeää, että asiakkaat saavat pakettinsa milloin haluavat.

Postin mielestä Paun sopimuksessa työajat ja samalla tietysti lisäkorvaukset estävät nykyaikaisen pakettipalvelun.

Toinen syy on se, että Teollisuusliiton sopimus loppuu alkuvuodesta ja Paun sopimus juuri syksyllä ennen Black Friday- ja joulumyyntiä. Lakot toimivat tehokkaasti sesonkiajan aikana, kun taas alkuvuodesta paketteja ja kirjeitä kulkee vähemmän eikä lakkoaseella ole samanlaista tehoa.Posti pelkää menettävänsä sopimuksia, koska asiakkaat pelkäävät Paun järjestävän lakkoja aina vilkkaimpaan aikaan. Näin on käynyt esimerkiksi käynnissä olevalla ja vuoden 2015 neuvottelukierroksella.

”Verkkokaupassa ollaan hyvin tarkkoja, että he voivat luottaa, että jakelu juuri parhaana sesonkiaikana toimii”, sanoo Postin yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Anttila.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Ulkoministeri Haavistoon henkilöityvä kiista on myös oire kansain­välisen yhteisön saamattomuudesta

  5. 5

   USA:ssa kohistaan NBA-supertähden 15-vuotiaasta pojasta: huomion keskipisteenä olevalla Bronny Jamesilla on 3,5 miljoonaa Instagram-seuraajaa ja kuvassa hän donkkaa kuin isänsä

  6. 6

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  7. 7

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  8. 8

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  10. 10

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  4. 4

   Linnan juhlien pukuloistoa hallitsivat voimakkaat värit, näyttävät korut ja printit – HS:n seuranta kokosi juhlien kiinnostavimmat puvut

  5. 5

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  7. 7

   Äärioikeistolaisten hihamerkit ja anarkistiliput vilahtelivat Helsingissä, kun tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa – Poliisi otti kiinni 13 ihmistä

  8. 8

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  9. 9

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  10. 10

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  11. Näytä lisää