Politiikka

Medialiitto kaatoi Postin sovun, Pau ilmoitti lakkojen laajentamisesta ja jatkamisesta lähes jouluun asti

Kaikki kiistan varsinaiset osapuolet eli Posti ja sen työntekijät olisivat hyväksyneet sovun.

Postin pitkään jatkuneeseen työriitaan ei löytynyt sovintoa.

Tämä tarkoittaa, että maanantaiksi suunnitellut tukilakot näillä näkymin toteutuvat.

Keskeinen kinastelun kohde koskee Postin 700:aa pakettilajittelijaa, jotka Posti siirsi syksyllä työntekijöiden kannalta paremmasta Paun sopimuksesta heikompaan Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen.

Kiistan varsinaiset osapuolet eli Posti, Palta ja Pau olisivat hyväksyneet sovintoesityksen, mutta Posti Palvelujen työnantajaliitto Medialiitto ei.

Myös Medialiiton asiakas eli Posti Palvelut olisi hyväksynyt sopimuksen.

Sunnuntai-iltana Pau ilmoitti, että lakot laajenevat maanantaina 25. marraskuuta Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin koko maassa, ja ne jatkuvat 22. joulukuuta kello 24.00 saakka.

Aiemmat lakot koskevat postinjakelua, postinkäsittelyä, pakettilajittelua ja postinkuljetusta. Työnseisaus ei koske sanomalehtien varhaisjakelua.

Selvityshenkilöt esittivät, että Posti Palvelut oy, Pau, Medialiitto ja Teollisuusliitto solmivat yrityskohtaisen pakettilajittelijoita koskevan työehtosopimuksen.

Ehdot eivät olisi kuitenkaan Medialiiton ja Teollisuusliiton välisiä, vaan Paun ja Paltan välisessä viestintä- ja logistiikka-alan työehtosopimuksessa mainitut. Ne ovat työntekijöiden kannalta paremmat kuin Medialiiton sopimuksessa.

Posti ja Posti Palvelut olisivat siis olleet valmiita siirtämään pakettilajittelijat takaisin jokseenkin samanlaiseen sopimukseen, missä he olivat aikaisemmin.

Tämä ei kuitenkaan käynyt Medialiitolle. Kyse on jokseenkin ainutlaatuisesta tilanteesta, jossa työnantajaliitto toimii toisin kuin sen asiakasyhtiö vaatii.

”Mielestäni jäi aika teknisestä seikasta kiinni. Tähän olisi tarvittu kaikki osapuolet. He, joita asia varsinaisesti koskee, olisivat olleet hyväksymässä”, selvitysryhmässä mukana ollut Ann Selin totesi tiedotustilaisuudessa valtakunnansovittelijan toimistolla sunnuntaina.

”Medialiiton jäsenyritykset noudattavat Teollisuusliiton kanssa tehtyjä, voimassa olevia työehtosopimuksiamme. Teemme jatkossakin jakelualan työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa”, toteaa Medialiiton työmarkkinajohtaja Elina Nissi.

”Emme ole Paltan ja Paun välillä sovitun viestintä- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen osapuoli, eikä meitä voi sellaiseksi pakottaa”, Nissi sanoo.

Medialiiton päätös on siis periaatteellinen, mutta kyse on todennäköisesti myös siitä, ettei se halua lakkoherkkää Pauta sopimuksensa osapuoleksi edes tällaisessa erikoisjärjestelyssä.

Medialiiton mielestä Posti Palvelujen päätös siirtyä Medialiittoon on Postin oma päätös ja Posti voi myös purkaa päätöksen.

Päätöksen takana ei ollut vain Nissi vaan lopulta Medialiiton hallitus, jota johtaa Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi. Jäseninä ovat kaikki isot mediatalot, joilla on ollut Postin kanssa vuosia kiistoja lehtien varhaisjakelusta. Lehdet ovat etsineet keinoja, joilla varhaisjakelun kustannukset vähenisivät, eikä tässä taistelussa Pau ole liitto, jonka kanssa sopimuksia halutaan tehdä.

Kyseessä oleva sopimus ei kuitenkaan koskenut varhaisjakelijoita.

”Postin johdon, hallituksen ja valtio-omistajan on kannettava nyt itse vastuu päätöksistään”, sanoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

Hän ihmettelee, miksi Medialiitosta tehdään syntipukki, vaikka se ei ollut edes kiistan neuvottelupuoli, kuten Palta ja Pau.

”Me valitsemme itse sopimuskumppanimme”, hän sanoo.

Yksi vaihtoehto olisi ollut, että Posti olisi perunut liikkeenluovutuksen Postilta Posti Palveluihin ja sen jälkeen siirtänyt sopimuksen Pauhun. Se olisi kuitenkin ollut todennäköisesti hidas ratkaisu.

Niin kauan kuin pakettijakelijat ovat Posti Palveluissa, he tottelevat Medialiiton ja Teknologialiiton välistä sopimusta. Posti Palvelut voisi siirtyä Paltaan, mutta silloin myös nyt Medialiitossa halvemmalla sopimuksella olevat jakelijat siirtyisivät Paltaan.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi sovintoesityksen myös noin 10  000:ta henkilöä koskevasta sopimuksesta. Myös se oltaisiin hyväksytty, jos kiista 700 pakettilajittelijasta olisi ratkennut.

Uutta sovittelusta ei ole sovittu, mutta valtakunnansovittelijan mukaan ratkaisua pitää hakea mahdollisimman pian.

”Lähtökohtaisesti pitää varmaankin antaa pölyn laskeutua”, Piekkala sanoo.

Postin pitkään jatkuneen työehtoriidan sovittelua jatkettiin pitkin sunnuntaita.

Neuvottelut Postin toisesta, 10  000:ta työntekijää koskevasta pääsopimuksesta jatkuivat kello 10:stä lähtien valtakunnansovittelija Piekkalan johdolla. Piekkala antoi sunnuntaina iltapäivällä tätä sopimusta koskevan sovintoesityksen, johon hän on pyysi vastausta kello 17.30:een mennessä, mutta vastaaminen venyi.

HS:n saamien varsinaisen sovittelu- ja neuvottelupöytien ulkopuoleisista lähteistä arvellaan, että kiistaa pääsopimuksessa on ollut loppusuoralla Postin ja Paun välisestä varhaisjakelua koskevasta niin sanotusta virtautussopimuksesta. Tästäkin oltaisiin päästy sopuun.

Sopimuksella Pau pystyi pitämään erossa lehtien aamujakelun ja muun postin varhaisjakelun. Posti haluaisi, että varhaisjakelijat jakelisivat myös muita kuin sanomalehtiä, kuten kirjeitä ja aikakauslehtiä.

Paulle tämä usein myös Postin asiakkaissa ihmetystä herättävä jako on erittäin vaikea, koska se on varmistanut, etteivät varhaisjakelijat vie Paun sopimuksen mukaan työskentelevien päiväjakelijoiden töitä.

Kiista on perua vuodelta 2017, jolloin Posti perusti tytäryhtiön Posti Palvelut oy:n hoitamaan varhaisjakelua. Tytäryhtiö on Postin vastaus varhaisjakelussa syntyneeseen kilpailuun, jossa kilpailijat jakelivat halvemmalla sopimuksella kuin Posti.

Marraskuussa 2017 Posti Palvelut oy:n postilaiset siirrettiin Medialiiton ja Teollisuusalojen ammattiliiton työehtosopimukseen eli nykyisen Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimukseen. Pau laski, että varhaisjakajien palkat pienenevät jopa 20–60 prosenttia.

Tänä syksynä Posti siirsi myös 700 pakettilajittelijaa Posti Palveluun ja samalla uuteen sopimukseen, joka oli työntekijöille kehnompi kuin Paun sopimus.

Samalla tehtiin sopimus, etteivät nämä varhaisjakelijat saa jakaa Paun sopimuksen mukaan työskentelevien päiväpostia.

Lue lisää: Tämä postilakosta ja tukilakoista pitää nyt tietää – HS vastaa keskeisiin kysymyksiin

Lue lisää: Lähes kaikki pääkaupunkiseudun bussivuoroista jää maanantaina ajamatta

Lue lisää: Finnair peruu maanantaina satoja lentoja

Lue lisää: Tukilakko vaikuttaa merkittävästi risteilyalusten liikennöimiseen Viroon ja Ruotsiin

Postin umpikujaan etsittiin ratkaisua neljän työmarkkinatietäjän voimin. Kaikki osapuolet paitsi Medialiitto pitivät ratkaisuehdotus hyvänä.

He ovat aikaisemmin työnantajia palvelleet EK:n sopimuskonkari Lasse Laatunen ja nykyinen työehtoasiantuntija Jukka Ahtela sekä SAK:n ex-puheenjohtaja ja entinen työministeri Lauri Ihalainen ja Palvelualojen ammattiliiton Pamin entinen puheenjohtaja Ann Selin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  3. 3

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  5. 5

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisten univelka lisääntyy, ja se altistaa sairauksille – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, miksi sisäinen kellomme sekosi

   Tilaajille
  10. 10

   Elton John on elänyt uskomattoman elämän: Tyranno­saurus Rex taka­pihalla, teehetkiä kuningattaren kanssa, pissat vaipassa keikalla ja kuvaukset, jotka päättyivät kunnon sekoiluun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää