Politiikka

Asiantuntijat pitävät HS:n laajan artikkelin perusteella Veijo Baltzarin kulttia erittäin vahingollisena – ”Tätä voi kutsua nuorten hyväksikäytöksi”

HS paljasti sunnuntaina laajassa artikkelissa, miten Baltzar on rakentanut teatteristaan kulttimaisen yhteisön. Asiantuntijat pitävät jutussa kuvattua toimintaa erittäin haitallisena nuorille.

Useat asiantuntijat pitävät Helsingin Sanomien jutussa kuvailtua kulttuurineuvos Veijo Baltzarin kulttimaisen yhteisön toimintaa erittäin vahingollisena.

Baltzar vangittiin viime torstaina epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta. HS paljasti sunnuntaina laajassa artikkelissa, miten Baltzar on rakentanut teatteristaan kulttimaisen yhteisön.

Baltzar on manipuloinut, lähennellyt ja kontrolloinut lukio­ikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia sekä houkutellut heitä luokseen asumaan. Useat tytöistä ovat menneet toimintaan mukaan alaikäisinä.

Lue lisää: Hän manipuloi ja lähenteli lukioikäisiä tyttöjä ja houkutteli heitä luokseen asumaan – HS tutki vuoden ajan, miten ihmiskaupasta epäilty kulttuurineuvos Veijo Baltzar rakensi teatteristaan kultin

Lue lisää: Presidentti Halonen, ulkoministeri Haavisto ja muut poliitikot kommentoivat suhdettaan kulttia johtaneeseen Veijo Baltzariin

Julia Korkman toimii psykologina HUS:n lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksikössä.

Korkmanin mielestä Baltzarin toiminnassa esiintyy HS:n jutun perusteella tyypillinen tilanne, jossa valta-asemassa oleva henkilö hyväksikäyttää nuoria.

”Teatterimaailmassa ohjaajalla on usein sen kaltainen valta-asema suhteessa näyttelijään, että se kaikkein rumimmillaan voi mahdollistaa tällaista oman aseman hyväksikäyttöä.”

Korkmanin mukaan ihmisten manipulointi on helpompaa kuin moni ymmärtää.

”Kun kyse on teini-ikäisistä, jotka hakevat usein jo valmiiksi omaa tilaa perheestä, he ovat entistä alttiimpia manipuloinnille. Näin on erityisesti, jos kyse on huonosti voivista nuorista.”

Korkman sanoo, että manipulointi voi aiheuttaa suurta vahinkoa. Pahimmassa tapauksessa se voi keskeyttää nuoren itsenäistymisen ja saada nuoren luopumaan perheestään.

”Samalla nuorelle muodostuu omituinen riippuvuussuhde tähän aikuiseen. Tällä tavalla voidaan aiheuttaa hirveästi psyykkistä haittaa näille nuorille sekä heidän perheilleen.”


Korkman arvioi, että HS:n haastattelemat nuoret lienevät olleen erityisen alttiita manipuloinnille, koska jutun perusteella monet heistä ovat ihailleet Baltzaria, pitäneet häntä auktoriteettina ja kokeneet tarvetta miellyttää häntä päästäkseen eteenpäin urallaan.

Lisäksi Baltzar on tietoisesti valikoinut tyttöjä, joilla on ollut sirpaleinen tausta. Hän on pyrkinyt selvittämään heidän traumojaan ja elämäntilannettaan.

”Hankalan perhetaustan omaavat nuoret ovat todella yliedustettuina joukossa, jolla on suuri riski joutua hyväksikäytön uhriksi”, Korkman sanoo.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma sanoo, että HS:n jutun perusteella Baltzarin yhteisön toiminnassa esiintyy toistakymmentä pahanlaatuisen, manipulatiivisen kultin piirrettä.

”Tämä on kuin oppikirjasta”, Lauerma sanoo.

Lauerma korostaa, että hän ottaa asiaan kantaa puhtaasti HS:n jutussa kuvattujen tietojen pohjalta.


Psykiatrian erikoislääkäri Raija Hukkanen on Lauerman tavoin osallistunut kulttimaisten yhteisöjen toiminnan selvittämiseen. Hukkanen on myös lapsiin ja nuoriin erikoistunut psykoterapeutti ja -analyytikko.

”Baltzarin toiminnan kulttimaiset piirteet voivat aiheuttaa vakavan riskin nuorten psyykkiselle traumatisoitumiselle ja psyykkisen kehityksen vaikeutumiselle. Tätä voi kutsua nuorten hyväksikäytöksi omia tarkoitusperiä varten.”

Hukkasen mukaan Baltzarin toiminnassa HS:n jutun perusteella esiintyvä manipulointi voi aiheuttaa pitkäaikaista häpeää, masennusta ja ahdistusta.

”Nuoren identiteetin uudelleen rakentaminen voi kestää kauan, koska tällainen kokemus aiheuttaa epävarmuutta omasta todellisuudentajusta. Ja jos on katkaissut suhteita tärkeisiin ihmisiin, niiden uudelleenrakentamisessa voi mennä pitkään.”

Hukkanen on arvioinut Baltzarin toiminnan riskejä myös Humakin vuonna 2011 tekemän selvityksen perusteella.

Hukkanen sanoo, että Baltzarin soveltamat kotikutoiset käsitykset nuorten psyykkisestä kehityksestä ja oikeanlaiseen kehitykseen ohjaamisesta ovat ”täyttä puoskarointia”.

”Menetelmät ovat edesvastuuttomia ja vahingollisia.”


Vankilapsykologi Pia Puolakka sanoo, että HS:n jutun perusteella Baltzarin toiminta toistaa vanhaa kaavaa, jossa haavoittuvassa asemassa olevia naisia pyritään hyväksikäyttämään.

”Hänellä keinot ja välineet ovat vähän toisenlaiset, kun on lahjoja, valtaa ja nimeä. Ja hän on pystynyt rakentamaan massiivisen operaation sen ympärille.”

Puolakan mukaan Baltzarin toiminnassa näkyy, miten uhri saadaan koukkuun, minkä jälkeen kontrolli kiristyy.

”Ensin lupaillaan kaikkea ja houkutellaan. Sitten kun ote on lujitettu ja riippuvuus on saatu muodostettua, niin otetaan ihmisestä irti, mitä halutaan”, Puolakka sanoo.

”Mitä enemmän tiedät ihmisestä, sitä enemmän sinulla on häneen valtaa. Varsinkin jos tiedät asioita, joita henkilö häpeää. Ne toimivat sekä kiristyksen että houkuttelun välineenä, ja antavat mahdollisuuden esiintyä pelastajana.”


Puolakka sanoo, että kuka tahansa voidaan saada manipuloitua mukaan kulttimaiseen yhteisöön.

”Olemme omalla tavallamme melko heikkoja tällaisten houkutusten äärellä. Aika moni ihminen, joka pitää itseään tosi fiksuna ja ajattelee että minä en ainakaan tuohon hurahtaisi, on ajautunut tällaiseen mukaan.”

Jos kyse on jo valmiiksi haavoittuvassa tai herkemmässä tilassa olevista ihmisistä, manipulointi on Puolakan mukaan helpompaa.

Tätä voi yrittää estää lisäämällä tietoisuutta.

Puolakka toimii hallituksen puheenjohtajana Uskontojen uhrien tuki -järjestössä, joka puhuu aiheesta.

”Nuorten itsetunnon tukeminen ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa puuttuminen ovat avainasemassa. Ei tähän mitään patenttiratkaisua ole.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anthony Joshua kaappasi raskaansarjan mestaruusvyöt takaisin itselleen

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  4. 4

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  7. 7

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  8. 8

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  9. 9

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  10. 10

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää