Politiikka

Oppositio tekee välikysymyksen hallituksen toiminnasta Postiin liittyen, perussuomalaiset ei mukana

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike haluavat selvyyden siitä, onko omistajaohjaus kunnossa, puuttuiko hallitus työehtoneuvotteluihin ja puhuivatko ministerit totta eduskunnan edessä.

Oppositiopuolueet kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike tekevät välikysymyksen hallituksen toiminnasta koskien omistaja- ja työmarkkinapolitiikkaa. Puolueet kertoivat asiasta tiedotustilaisuudessa eduskunnassa keskiviikkona.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että syynä välikysymykseen on kolme asiaa: valtion omistajaohjauksen tilanne, Postin työriidan vaikutus työmarkkinatilanteeseen ja se, ovatko ministerit kertoneet eduskunnalle muunneltua totuutta.

Välikysymys on opposition järein ase, jolla se voi yrittää kaataa hallituksen.

”Me haluamme, että eduskunnan salissa pääministeri, omistajaohjausministeri ja koko hallitus antavat selonteon eduskunnalle, mitä on tapahtunut ja mikä on todellisuus kaikkien tapahtumien sisällä. Meille ei riitä se, että saamme tietoja hajanaisesti, vaan eduskunnalla on oikeus tietää, miten asiat ovat menneet”, Orpo sanoi.

Opposition näkemyksen mukaan hallitus on puuttunut selkeästi työehtosopimusneuvotteluihin.

”On annettu malli sille, että pääministeri ja hallitus tulevat apuun, jos syntyy vaikeita tilanteita. Ja me olemme vasta tärkeän työmarkkinakierroksen alkuvaiheessa”, Orpo sanoi.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah huomautti, että hallituksen tarkoituksena on myydä miljardikaupalla valtion omaisuutta tällä hallituskaudella. Essayah piti sen takia tärkeänä, että tiedonkulun puutteet omistajaohjauksessa selvitetään.

Perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä. HS:n tietojen mukaan perussuomalaiset eivät halunneet lähteä samaan rintamaan muiden oppositiopuolueiden kanssa.

Sen sijaan perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii pääministerin ilmoitusta Postin tilanteen kriisiytymisen taustoista.

Orpon mukaan perussuomalaisia pyydettiin mukaan välikysymykseen, mutta he viestivät, että puolue haluaa edetä omaa tietään.

Perussuomalaiset kirjoittaa tiedotteessa, että ilmoituksesta on käytävä ilmi selkeästi se, onko eduskunnalle kerrottu ”muunneltua totuutta” Postin tilanteen taustoista ja ministereiden yhteydestä asiaan.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi toimittajille eduskunnassa keskiviikkona, että hän ei näe tarpeelliseksi antaa pääministerin ilmoitusta.

”Postin työriita on ratkennut ja asiat ovat olleet julkisuudessa, joten ei minulla ole mitään ilmoitettavaa”, Rinne sanoi. ”En näe sitä millään tavalla tarpeelliseksi.”

Pääministerin ilmoitus on hallituksen itsevalvonnan keino, jolla pääministeri voi esitellä eduskunnalle esille ottamansa aiheen. Tämän jälkeen eduskunta keskustelee asiasta. Päätöksiä asiassa ei kuitenkaan tehdä.

”Viimeisen parin kuukauden aikana tarinat ovat muuttuneet pahimmillaan muutaman tunnin välein. Ensin Postin suunnitelmista ei tiedetty etukäteen, sitten tiedettiin, sitten niille oli annettu jopa siunaus, sitten ei ollutkaan, ja sitten olikin väärä päivä kalenterissa siitä, milloin työehtosopimusten siirto tapahtuu”, puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) kirjoittaa.

Perussuomalaiset huomauttaa, että ministereiden on nautittava eduskunnan luottamusta.

”Kun on käynyt ilmi, että tarinaa on peitelty tai muunneltu, perussuomalaisten mielestä pääministeri Antti Rinteen tulisi tehdä johtopäätökset”, puolue viestittää.

Rinne sanoi keskiviikkona myös, ettei hänellä ole mitään syytä epäillä, etteikö omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) olisi puhunut täysin totta.

Paatero sanoi eduskuntaan tullessaan käyvänsä Postin kanssa keskinäisen viestinnän vielä yhdessä läpi. Päivämäärää ei ole vielä sovittuna.

”Tässä on ollut viestintäkatkoksia tai epäselviä tekstejä tai väärinymmärryksiä, niin me käymme tämän yhdessä läpi.”

Paateron mukaan myös omistajaohjausyksikön sisällä käydään keskustelu siitä, miten viestit yksiköstä Postiin välittyvät. Postin 9-jäsenisessä hallituksessa istuu omistajaohjausyksikön edustaja, mutta Paateron mukaan työnjako yksikössä menee niin, että strateginen vastuu Postista on toisella henkilöllä kuin Postin hallitusjäsenellä.

Keskustelun taustalla on kysymys siitä, mitä ja milloin hallitus tiesi Postin suunnitelmista siirtää työriidan keskiössä olleet 700 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Rinne sanoi viime torstaina eduskunnassa, että hallitus ei tiennyt asiasta.

”Ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä, 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin”, hän sanoi kyselytunnilla.

Toisaalta hän sanoi myös hallituksen estäneen ”yksiselitteisesti” sen, että kaikki Paun sopimuksen piirissä olevat 9 000 työntekijää siirrettäisiin Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen.

Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron mukaan Posti oli etukäteen kertonut hänelle aikeistaan siirtää 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä, mutta asia oli mennyt häneltä ohi.

Lue lisää: HS-analyysi: Ymmärsikö ministeri Paatero väärin vai eikö hän puhunut totta? HS näki kiistellyt Postin asiakirjat
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  3. 3

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  4. 4

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  5. 5

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  4. 4

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää