Politiikka

Arvovaltainen joukko halusi Veijo Baltzarille professorin arvonimen rikostuomioista huolimatta

Entinen pääministeri Paavo Lipponen oli ensimmäinen tukija Veijo Baltzarin arvonimelle. Normaalisti arvonimeä ei myönnetä, jos taustalla on lainvoimaisia rikostuomioita.

Arvovaltainen joukko tukijoita kannatti Veijo Baltzarille professorin arvonimen myöntämistä.

Baltzar sai lopulta alempiarvoisen kulttuurineuvoksen arvonimen. Päätöksessä ei otettu huomioon hänen lainvoimaisia rikostuomioitaan, toisin kuin on tapana.

Valtioneuvoston kanslian asiakirjoista käy ilmi, että Baltzarille haettiin professorin arvonimeä vuonna 2009. Hakijoina oli kaksi Opetushallituksen romaniväestön koulutusryhmän jäsentä.

Ensimmäinen tukija oli entinen pääministeri Paavo Lipponen, joka on kertonut tuntevansa Baltzarin pitkältä ajalta.

Tukijoiden joukossa olivat myös muun muassa Suomen näytelmäkirjailijaliiton toiminnanjohtaja, Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja, professori Juha Sihvola, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Sami Pihlström, elokuvaohjaaja Ilkka Vanne sekä kustantaja Tammen kustannuspäällikkö Hannu Harju.

Baltzar vangittiin viime viikolla epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta. HS kertoi sunnuntaina, miten Baltzar on rakentanut teatteriyhteisöstään kultin, jossa manipuloidaan nuoria naisia ja tyttöjä.

Baltzarin avustaja oli myös lähettänyt valtioneuvoston kansliaan hakemuskäsittelyyn liittyvän viestin, jossa hän kertoi Baltzarin uuden pedagogian olevan ”eurooppalainen vientituote”.

Avustajan mukaan ”hankkeen suojelijana on vuodesta 2010 toiminut kulttuuriministeri Stefan Wallin ja sen rahoittajana toimii opetusministeriö”.

Rkp:n entinen kansanedustaja ja ministeri Wallin sanoo HS:lle, että on ”hyvin mahdollista”, että hän on ollut Baltzarin hankkeen suojelijana.

”Ministeri on monessa mukana. Muuta en osaa sanoa tähän.”

Arvonimen sitoutui maksamaan kaksi Baltzaria lähellä ollutta avustajaa eli käytännössä mahdollisesti Baltzar itse.

Arvonimilautakunta ei puoltanut professorin arvonimeä vaan päätti ehdottaa Baltzarille alempiarvoista kulttuurineuvoksen arvonimeä. Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi arvonimen.

Tasavallan presidentin asetus arvonimistä sanoo, että arvonimen saajan ”tulee olla hyvämaineinen ja nuhteeton”.

Tämän selvittämiseksi pyydetään poliisilausunto, jota varten käydään läpi arvonimen saajan mahdolliset rikostuomiot. Vielä tuolloin poliisilausunnon pyysi aluehallintovirasto.

Se, mitä arvonimilautakunta tiesi Baltzarin rikostaustasta, on epäselvää.

Arvonimilautakunta käsitteli Baltzarin arvonimiasiaa kahdesti. Lautakuntaa johtaa viran puolesta pääministeri, minkä lisäksi siinä on lukuisia asiantuntijajäseniä. Kokouksista ei laadita pöytäkirjoja.

Valtioneuvoston kanslian virkamies laatii arvonimilautakunnalle esittelymuistion, jonka pohjalta lautakunta tekee päätöksensä.

Esittelymuistio on salainen, mutta HS on nähnyt Baltzaria koskevan muistion. Siinä todetaan seuraavasti: ”Etelä-Suomen aluehallintovirasto puoltaa professorin arvonimen myöntämistä Raaseporin kaupungista olevalle Baltzarille. Poliisilaitoksella ei ole huomautettavaa Baltzaria koskevan arvonimiesityksen johdosta.”

Arvonimilautakuntaan tuolloin kuulunut pitkäaikainen jäsen sanoo HS:lle, että poliisilausuntoa pyydetään nimenomaan sen takia, että mahdolliset rikostuomiot saadaan lautakunnan tietoon.

Entisen jäsenen mukaan lautakunnassa ei käsitelty Baltzarin rikostuomioita, koska jäsenet eivät olleet niistä tietoisia eikä poliisilausunnossa mainittu niitä.

Myös arvonimilautakunnan jäsenenä toiminut professori Laura Kolbe sanoo, ettei Baltzarin rikostaustasta puhuttu mitään eikä se tullut mitenkään esiin lautakunnalle annetusta materiaalista.

HS pyysi Poliisihallituksesta kommenttia, miksi Baltzarin lainvoimaisia rikostuomioita ei esittelymuistion mukaan mainittu lausunnossa.

Poliisihallitus siirsi asian valtioneuvoston kanslian käsiteltäväksi.

Aluehallintoviraston mukaan sillä ei enää ole lausuntoa. Sekin siirsi asian valtioneuvoston kanslian käsiteltäväksi.

Valtioneuvoston kanslia ei antanut lausuntoa, koska sen mukaan lausunto on salainen.

Lautakuntaan kuulunut entinen jäsen ei ihmettele sitä, ettei poliisilausunnossa ilmeisesti mainittu Baltzarin lainvoimaisia rikostuomioita.

Entisen jäsenen mukaan poliisilausuntojen sisältö vaihteli. Välillä poliisi ei kertonut rikostuomioita lainkaan vaan kommentoi ainoastaan, onko sillä huomautettavaa arvonimen myöntämiseen.

”Arvonimeä ei tietenkään olisi puollettu, jos Baltzarin rikostausta olisi ollut selvillä. Se on sitten eri asia, olisiko presidentti myöntänyt sen”, entinen jäsen sanoo.

Baltzar tuomittiin lainvoimaisesti vuonna 2005 törkeästä petoksen yrityksestä vuoden ehdolliseen vankeuteen. Vuonna 1999 Baltzar oli saanut lainvoimaisen sakkotuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tapaus liittyi siihen, että Baltzar oli käyttänyt asemaansa Teatterikorkeakoulussa hyväkseen houkutellakseen nuoria naisia hotellihuoneeseen.

Asetuksen mukaan arvonimen haltija voi menettää arvonimen, jos hänet tuomitaan yli vuoden vankeusrangaistukseen.

Presidentti Halonen ei osannut HS:n haastattelussa sanoa, minkä takia rikostuomiot eivät vaikuttaneet siihen, että hän myönsi Baltzarille arvonimen.

Paavo Lipponen ei vastannut HS:n kommenttipyyntöön siitä, oliko hän tietoinen Baltzarin rikostuomioista tukiessaan professorin arvonimen myöntämistä.

Lipponen on kertonut tuntevansa Baltzarin jo varusmiesajalta. Kun Baltzarin ooppera esitettiin Finlandia-talossa vuonna 1997, silloinen pääministeri Lipponen piti avauspuheen. Yleisössä istui myös silloinen ulkoministeri Halonen.

Baltzarin molemmista rikoksista kerrottiin aikoinaan laajasti tiedotusvälineissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  9. 9

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  10. 10

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää