
Mistä kiistassa on todella kyse ja miksi se on niin iso uutinen? HS kokosi yhteen Posti-kiistan oleelliset kysymykset ja käänteet.
Miksi kiista on nyt niin iso uutinen?
Kiista on poliittisesti tulenarka, koska sen ytimessä on kysymys siitä, onko joku hallituksen ministereistä johtanut eduskuntaa harhaan. Tietoinen valehtelu on politiikassa niin suuri tabu, että Suomen eduskunnassa koko sanan käyttäminen on hyvien tapojen vastaista. Jos eduskunnan suuressa salissa puhuu valehtelusta, saattaa saada eduskunnan puhemieheltä moitteet.Jos kävisi ilmi, että joku hallituksen ministereistä on tietoisesti johtanut eduskuntaa harhaan, olisi kysymys siitä, onko kyseinen ministeri tai häntä tukeva hallitus ylipäänsä luotettava.
Tämän vuoksi tietoisen harhaanjohtamisen paljastumista on yleensä pidetty politiikassa niin raskaana asiana, että sellaisesta kiinni jäävän ministerin on vaikea jatkaa tehtävässään.
Posti-kiistassa on arvioitu erityisesti Sdp:tä edustavien omistajaohjausministeri Sirpa Paateronhttps://www.hs.fi/haku/?query=sirpa+paateron ja nyt pääministeri Antti Rinteenhttps://www.hs.fi/haku/?query=antti+rinteen eduskunnalle antamien selitysten totuudenmukaisuutta. Rinne ilmoitti Paateron erosta aiemmin tänäänhttps://www.hs.fi/politiikka/art-2000006324692.html.
Paateron osalta kyse on siitä, onko hän tiennyt Postin suunnitelmista muuttaa työntekijöidensä työehtoja enemmän tai aiemmin kuin hän on eduskunnalle kertonut. Rinne taas totesi torstaina eduskunnassa, että Paatero olisi kieltänyt Postia tekemästä mitään työehtojen siirtoja, mutta Posti olisi tehnyt ne silti. Posti taas kiisti Rinteen väitteet omassa tiedotteessaan aamulla.
Käytännössä nyt siis pääministeri Rinne syyttää Postia siitä, että se ei noudattanut määräyksiä ja Posti pääministeri Rinnettä siitä, että tällaisia määräyksiä ei koskaan annettu.
Yhtälöä on vaikea ymmärtää muutoin kuin niin, että joku ei puhu totta. Toisaalta on myös teoriassa mahdollista, että kyseessä olisi epäonninen väärinkäsitysten sarja. Sekään ei tosin kertoisi kovin taidokkaasta asioiden hoidosta.
Mistä kiista sai alkunsa?
Kiistan taustalla on Postin tulevaisuus https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006320271.htmltilanteessa, jossa kirjeiden sekä aikakaus- ja sanomalehtien jakelu vähenee. Posti haluaa järjestellä toimintojaan uusiksi niin, että se voi säästää rahaa.Osana näitä suunnitelmia Posti on ollut siirtämässä henkilöstöään nykyisestä Posti- ja logistiikka-alan unionin ja työnantajajärjestö Paltan solmimasta työehtosopimuksesta muiden sopimusten piiriin. Työntekijöiden mielestä tavoitteena on laskea postilaisten palkkoja. Peruspalkat ovatkin muissa sopimuksissa alhaisempia, mutta Posti on kaavaillut niiden rinnalle myös erilaisia tulospalkkiojärjestelmiä.
Aiempi keskustalaisen Juha Sipilänhttps://www.hs.fi/haku/?query=juha+sipilan johtama hallitus kaavaili Postin toimivan tulevaisuudessa vielä nykyistä enemmän kuin yksityisesti omistettu yritys. Suunnitteilla oli jopa Postin vieminen pörssiin. Kun valtaan kesällä tuli työntekijöiden asemaa korostavan Sdp:n johtama Rinteen hallitus, suunta alkoi muuttua. Kun Posti jatkoi omia suunnitelmiaan, syntyi yhteentörmäys.
Ketkä ovat kiistan pääosapuolia ja millaista valtaa heillä on?
Varsinaista Posti-asiaa hoiti hallituksessa kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paaterohttps://www.hs.fi/haku/?query=sirpa+paatero. Hän on ollut pääministeri Rinteen läheinen yhteistyökumppani. Kiistaa hoitamassa ovat olleet myös Paateron keskeiset avustajat, kuten entinen työmarkkinalakimies ja nykyinen Paateron poliittinen valtiosihteeri Valtteri Aaltonenhttps://www.hs.fi/haku/?query=valtteri+aaltonen. Paateron vastuulla on toteuttaa valtion tahtoa sen omistamissa yrityksissä. Valtio omistaa Postin kokonaan.Postin uudistuksia ajoi aiemmin voimakkaasti toimitusjohtaja Heikki Malinenhttps://www.hs.fi/haku/?query=heikki+malinen, joka kertoi lokakuussa jättävänsä tehtävänsä. Muita Postin keskeisiä johtajia ovat nyt väliaikaisena toimitusjohtajana toimiva Turkka Kuusistohttps://www.hs.fi/haku/?query=turkka+kuusisto ja yhteiskuntasuhdejohtaja Timo J. Anttilahttps://www.hs.fi/haku/?query=timo+j.+anttila. He vastaavat Postin päivittäisestä toiminnasta ja sen suhteista ulkomaailmaan.
Postin hallitusta puolestaan johtaa Markku Pohjolahttps://www.hs.fi/haku/?query=markku+pohjola, joka on pitkän uran tehnyt pankkialan ammattilainen. Pohjola on työskennellyt pitkään muun muassa Nordeassa. Postin hallitus vastaa Postin strategiasta ja muun muassa nimittää sen keskeiset johtajat. Postin hallituksen varapuheenjohtaja on Suvi-Anne Siimeshttps://www.hs.fi/haku/?query=suvi-anne+siimes, entinen vasemmistoliiton kärkipoliitikko ja nykyinen eläkealan mahtijärjestön Telan toimitusjohtaja. Postin hallitus teki keskeiset päätökset työehtojen muutoksista elokuussa matkallaan San Franciscossa.
Kiistassa ovat lisäksi näyttävästi mukana ammattiliitot, joista keskeinen on postialan Pau. Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen https://www.hs.fi/haku/?query=heidi+nieminenon voimakkaasti yrittänyt torjua Postin suunnitelmat työehtojen heikennyksistä.
Mihin kiista voi johtaa?
Kiistassa on ison poliittisen kriisin siemen, koska sen ytimessä on kysymys valehtelusta.Jos kävisi ilmi, että joku ministereistä olisi valehdellut, olisi tämän ministerin vaikea jatkaa tehtävässään.
Tässä tilanteessa hallituskumppaneiden pitäisi arvioida, luottavatko ne yhä kumppaniinsa ja kumppanipuolueen ministerivalintoihin. Äärimmäisessä tilanteessa asetelma voisi uhata koko hallituksen toimintakykyä ja yhteistyön jatkoa, mutta tällaisesta ei ainakaan vielä ole merkkejä.
Oppositio haastaa hallituksen eduskunnassa epäselvistä puheista. Toisen pääoppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo https://www.hs.fi/haku/?query=petteri+orpototesi perjantaina, että ”näyttää selvältä, että Rinne on tietoisesti yrittänyt johtaa eduskuntaa harhaan”.
Päivitys 29.11. klo 13.47: Juttua päivitetty kauttaaltaan Sirpa Paateron eroilmoituksen jälkeen.
- Hallitus Seuraa
- Eduskunta Seuraa
- Petteri Orpo Seuraa
- Posti Seuraa
- Sirpa Paatero Seuraa
- Jussi Pullinen Seuraa
Kommentit