Politiikka

Tästä on kyse Posti-kiistassa ja tämän vuoksi se on nyt niin iso uutinen

HS kokosi yhteen Posti-kiistan oleelliset kysymykset ja käänteet.

Postia ympäröivässä jupakassa on viime päivinä nähty monta käännettä, ja käsitys asioiden kulusta on matkan varrella myös muuttunut.

Mistä kiistassa on todella kyse ja miksi se on niin iso uutinen? HS kokosi yhteen Posti-kiistan oleelliset kysymykset ja käänteet.

Miksi kiista on nyt niin iso uutinen?

Kiista on poliittisesti tulenarka, koska sen ytimessä on kysymys siitä, onko joku hallituksen ministereistä johtanut eduskuntaa harhaan. Tietoinen valehtelu on politiikassa niin suuri tabu, että Suomen eduskunnassa koko sanan käyttäminen on hyvien tapojen vastaista. Jos eduskunnan suuressa salissa puhuu valehtelusta, saattaa saada eduskunnan puhemieheltä moitteet.

Jos kävisi ilmi, että joku hallituksen ministereistä on tietoisesti johtanut eduskuntaa harhaan, olisi kysymys siitä, onko kyseinen ministeri tai häntä tukeva hallitus ylipäänsä luotettava.

Tämän vuoksi tietoisen harhaanjohtamisen paljastumista on yleensä pidetty politiikassa niin raskaana asiana, että sellaisesta kiinni jäävän ministerin on vaikea jatkaa tehtävässään.

Posti-kiistassa on arvioitu erityisesti Sdp:tä edustavien omistajaohjausministeri Sirpa Paateron ja nyt pääministeri Antti Rinteen eduskunnalle antamien selitysten totuudenmukaisuutta. Rinne ilmoitti Paateron erosta aiemmin tänään.

Paateron osalta kyse on siitä, onko hän tiennyt Postin suunnitelmista muuttaa työntekijöidensä työehtoja enemmän tai aiemmin kuin hän on eduskunnalle kertonut. Rinne taas totesi torstaina eduskunnassa, että Paatero olisi kieltänyt Postia tekemästä mitään työehtojen siirtoja, mutta Posti olisi tehnyt ne silti. Posti taas kiisti Rinteen väitteet omassa tiedotteessaan aamulla.

Käytännössä nyt siis pääministeri Rinne syyttää Postia siitä, että se ei noudattanut määräyksiä ja Posti pääministeri Rinnettä siitä, että tällaisia määräyksiä ei koskaan annettu.

Yhtälöä on vaikea ymmärtää muutoin kuin niin, että joku ei puhu totta. Toisaalta on myös teoriassa mahdollista, että kyseessä olisi epäonninen väärinkäsitysten sarja. Sekään ei tosin kertoisi kovin taidokkaasta asioiden hoidosta.

Mistä kiista sai alkunsa?

Kiistan taustalla on Postin tulevaisuus tilanteessa, jossa kirjeiden sekä aikakaus- ja sanomalehtien jakelu vähenee. Posti haluaa järjestellä toimintojaan uusiksi niin, että se voi säästää rahaa.

Osana näitä suunnitelmia Posti on ollut siirtämässä henkilöstöään nykyisestä Posti- ja logistiikka-alan unionin ja työnantajajärjestö Paltan solmimasta työehtosopimuksesta muiden sopimusten piiriin. Työntekijöiden mielestä tavoitteena on laskea postilaisten palkkoja. Peruspalkat ovatkin muissa sopimuksissa alhaisempia, mutta Posti on kaavaillut niiden rinnalle myös erilaisia tulospalkkiojärjestelmiä.

Aiempi keskustalaisen Juha Sipilän johtama hallitus kaavaili Postin toimivan tulevaisuudessa vielä nykyistä enemmän kuin yksityisesti omistettu yritys. Suunnitteilla oli jopa Postin vieminen pörssiin. Kun valtaan kesällä tuli työntekijöiden asemaa korostavan Sdp:n johtama Rinteen hallitus, suunta alkoi muuttua. Kun Posti jatkoi omia suunnitelmiaan, syntyi yhteentörmäys.

Ketkä ovat kiistan pääosapuolia ja millaista valtaa heillä on?

Varsinaista Posti-asiaa hoiti hallituksessa kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero. Hän on ollut pääministeri Rinteen läheinen yhteistyökumppani. Kiistaa hoitamassa ovat olleet myös Paateron keskeiset avustajat, kuten entinen työmarkkinalakimies ja nykyinen Paateron poliittinen valtiosihteeri Valtteri Aaltonen. Paateron vastuulla on toteuttaa valtion tahtoa sen omistamissa yrityksissä. Valtio omistaa Postin kokonaan.

Postin uudistuksia ajoi aiemmin voimakkaasti toimitusjohtaja Heikki Malinen, joka kertoi lokakuussa jättävänsä tehtävänsä. Muita Postin keskeisiä johtajia ovat nyt väliaikaisena toimitusjohtajana toimiva Turkka Kuusisto ja yhteiskuntasuhdejohtaja Timo J. Anttila. He vastaavat Postin päivittäisestä toiminnasta ja sen suhteista ulkomaailmaan.

Postin hallitusta puolestaan johtaa Markku Pohjola, joka on pitkän uran tehnyt pankkialan ammattilainen. Pohjola on työskennellyt pitkään muun muassa Nordeassa. Postin hallitus vastaa Postin strategiasta ja muun muassa nimittää sen keskeiset johtajat. Postin hallituksen varapuheenjohtaja on Suvi-Anne Siimes, entinen vasemmistoliiton kärkipoliitikko ja nykyinen eläkealan mahtijärjestön Telan toimitusjohtaja. Postin hallitus teki keskeiset päätökset työehtojen muutoksista elokuussa matkallaan San Franciscossa.

Kiistassa ovat lisäksi näyttävästi mukana ammattiliitot, joista keskeinen on postialan Pau. Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen on voimakkaasti yrittänyt torjua Postin suunnitelmat työehtojen heikennyksistä.

Mihin kiista voi johtaa?

Kiistassa on ison poliittisen kriisin siemen, koska sen ytimessä on kysymys valehtelusta.

Jos kävisi ilmi, että joku ministereistä olisi valehdellut, olisi tämän ministerin vaikea jatkaa tehtävässään.

Tässä tilanteessa hallituskumppaneiden pitäisi arvioida, luottavatko ne yhä kumppaniinsa ja kumppanipuolueen ministerivalintoihin. Äärimmäisessä tilanteessa asetelma voisi uhata koko hallituksen toimintakykyä ja yhteistyön jatkoa, mutta tällaisesta ei ainakaan vielä ole merkkejä.

Oppositio haastaa hallituksen eduskunnassa epäselvistä puheista. Toisen pääoppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi perjantaina, että ”näyttää selvältä, että Rinne on tietoisesti yrittänyt johtaa eduskuntaa harhaan”.

Päivitys 29.11. klo 13.47: Juttua päivitetty kauttaaltaan Sirpa Paateron eroilmoituksen jälkeen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Ulkoministeri Haavistoon henkilöityvä kiista on myös oire kansain­välisen yhteisön saamattomuudesta

  6. 6

   USA:ssa kohistaan NBA-supertähden 15-vuotiaasta pojasta: huomion keskipisteenä olevalla Bronny Jamesilla on 3,5 miljoonaa Instagram-seuraajaa ja kuvassa hän donkkaa kuin isänsä

  7. 7

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  8. 8

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  9. 9

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  4. 4

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Linnan juhlien pukuloistoa hallitsivat voimakkaat värit, näyttävät korut ja printit – HS:n seuranta kokosi juhlien kiinnostavimmat puvut

  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  7. 7

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Äärioikeistolaisten hihamerkit ja anarkistiliput vilahtelivat Helsingissä, kun tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa – Poliisi otti kiinni 13 ihmistä

  10. 10

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  11. Näytä lisää