Politiikka

Työoikeuden asiantuntijat eivät niele Rinteen keinoja ”työehto­shoppailun” estämiseksi: Sitä voidaan hillitä, mutta ei estää

Asiantuntijat huomauttavat, että työehtosopimuksen vaihdolla on usein muitakin tavoitteita kuin alentaa palkkoja, jolloin se ei ole Rinteen mainitsema valeoikeustoimi.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen pitää yhä pääministeri Antti Rinteen (sd) esityksiä estää ”työehtoshoppailu” kokonaan varsin vaikeina toteuttaa.

Sen sijaan Koskisen­kin mukaan väärin­käytöksiin tähtäävää sopimusten vaihtoa voidaan kyllä hillitä, mutta siihen on keinoja jo nytkin.

Esimerkiksi Rinteen esittämä valeoikeustoimen kielto on jo käytössä. Sitä on silti hankala soveltaa työehtosopimusten vaihtoihin, joilla on yleensä useita eli muitakin tavoitteita kuin madaltaa palkkoja.

”Valtaosa nykyisistä työehtosopimusten vaihdoista on kuitenkin asianmukaisia”, Koskinen huomauttaa.

Jos taas yksittäisten työntekijöiden työsopimuksessa olisi pakko sopia siitä, mitä työehtosopimusta tulevaisuudessakin noudatetaan, se rajoittaisi sopimusvapautta. Eikä työnantaja siihen hevin suostuisi.

Samoilla linjoilla on myös toinen työoikeuden asiantuntija, oikeustieteen tohtori ja työtuomioistuimen entinen presidentti Jorma Saloheimo.

”Sitä, että liikkeenluovutus on pätemätön ja työehtosopimuksen vaihdolla on hylättävä pyrkimys, on hyvin vaikea näyttää toteen oikeudessa”, Saloheimo sanoo.

”Jokseenkin mahdoton ajatus on sekin, että vaikka sopimuksen vaihdos todettaisiin pätemättömäksi, uusi yritys olisi epämääräiseksi ajaksi tai jopa iäksi sidottu vieraan työnantajan solmimaan sopimukseen”, Saloheimo sanoo.

Saloheimo korostaa myös työntekijöiden tasapuolista kohtelua. ”Ei voi ajatella, että yritykseen siirtyneet saisivat iän kaiken paremmat työehdot kuin vanhat työntekijät. Tietysti vanhojen työntekijöiden palkkoja voitaisiin korottaa, mutta se olisi kallis ratkaisu”, hän sanoo.

Rinne on eduskunnassa nyt pariinkin otteeseen luvannut, että Suomesta kitketään työehtoshoppailu vaikka lainsäädäntöä muuttamalla. Viimeksi torstaina eduskunnan kyselytunnilla Rinne tosin puhui kitkemisen sijaan shoppailun hillitsemisestä.

Pysyvillä lainmuutoksilla vältyttäisiin Rinteen mukaan nyt koetulta Posti-kiistalta, jonka ytimessä oli 700 pakettilajittelijan siirto toisen, työnantajalle edullisemman työehtosopimuksen piiriin, jonka osapuolia ovat Teollisuusliitto ja Medialiitto.

Tällä viikolla syntyi sopu, jossa pakettilajittelijoiden siirtoa Posti Palvelut -tytäryhtiöön ei peruta, mutta heille tehdään oma työehtosopimus. Sen osapuolina ovat taas työntekijäliitto Pau ja työnantajaliitto Palta, jotka neuvottelevat myös postialan pääsopimuksen.

Saloheimo tosin huomauttaa, ettei sovusta huolimatta tämä tuorein tes-vaihdos ole laillisesti sitova, sillä aikaisemmin tehty on yhä voimassa ja syrjäyttää myöhemmin tehdyn: ”Nehän koskevat samaa työtä, mutta ehdot ovat erilaiset.”

Myöskään Posti Palvelujen ero Medialiitosta ei tule voimaan heti, vaan vasta 1. heinäkuuta 2020. ”Eikä Posti Palvelut pääse Medialiitosta eroamallakaan eroon sen kanssa solmimastaan työehtosopimuksesta, vaan pysyy sidottuna siihen sopimuskauden loppuun eli vuoden 2021 tammikuuhun asti”, Saloheimo sanoo.

Saloheimon mukaan uuden tes-vaihdon laittomuudella ei ole nyt käytännön merkitystä, jos kaikki osapuolet ovat sopuun tyytyväisiä eikä kukaan riitauta asiaa. Toisaalta jos sopimuskauden aikana tulee vaikka työrauhaongelmia, riitaa voi syntyä siitä, kumpaa sopimusta noudatetaan.

HS:n haastattelussa Rinne tarkensikin lauantaina, miten vastaisuudessa voitaisiin välttää Posti-kiistan kaltaiset toisinnot ja niiden sijaan kieltää sopimusten vaihdot yleisemmin.

Työnantajat voitaisiin Rinteen mukaan velvoittaa lailla osoittamaan, ettei työntekijöiden siirtoa toiseen yritykseen ja toisen työehtosopimuksen piiriin ole tehty vain työehtojen heikentämiseksi. Tällaista menettelyä hän kutsui valeoikeustoimeksi.

Toinen vaihtoehto voisi Rinteen mukaan olla se, että työehtosopimuslakiin lisättäisiin yksi pykälä. Se velvoittaisi ilmoittamaan työsopimuksessa, mitä työehtosopimusta kyseisessä työsopimuksessa sen osana noudatetaan.

Rinne kiisti sen, että hän olisi puuttumassa sen enempää työnantajien kuin työntekijöidenkään järjestäytymisvapauteen.

HS:n aiemmassa haastattelussa professori Koskinen katsoi, että Rinteen esittämä työehtosopimuksen vaihtokielto lain nojalla olisi mahdotonta juuri siksi, että se puuttuisi perustuslainkin takaamaan järjestäytymisvapauteen.

Koskinen muistuttaa, että oikeusjärjestelmässä on jo valeoikeustoimen kielto, eli oikeustointa arvioidaan aina sen todellisen sisällön ja tarkoituksen perusteella.

Rinteen mukaan työehtosopimuksen vaihtaminen olisi valeoikeustoimi, jos se tapahtuisi vain palkkaedun saamiseksi.

Tämä on Koskisen mukaan ongelmallista, sillä työehtoshoppailu perustuu yleensä moniin muihinkin tavoitteisiin, kuten joustavuuden lisäämiseen tai työpaikkojen säilyttämiseen, jolloin se ei enää olisi valeoikeustoimi.

Valeoikeustoimena ei halvempaan työehtosopimukseen siirtymistä Koskisen mukaan voida pitää silloinkaan, kun sen perusteluna on päästä kilpailijoiden tasolle tai turvata oma kilpailuasema.

”Lopputuloksena on se, että valeoikeustoimi on lainsäädännöllisenä hankkeena hankala”, Koskinen sanoo ja viittaa vaihteleviin tilanteisiin, joissa työehtosopimusta halutaan vaihtaa.

Pääministerin esittämä toinen keino eli sovellettavan työehtosopimuksen kirjaus työsopimukseen on Koskisen mukaan jo käytössä sekin.

Esimerkiksi liikkeenluovutuksen yhteydessä on Koskisen mukaan arvioitu, sitooko työsopimuksen viittaus noudatettavasta työehtosopimuksesta myös luovutuksen saajaa.

”Vastaus riippuu siitä, mitä työsopimuksen tes-viittauksella on tarkoitettu. Yleensä se on ymmärretty vain informaatioksi noudatettavasta työehtosopimuksesta, ei työsopimusehdoksi”, Koskinen viittaa oikeuskäytäntöön.

Rinteen ehdotuksen mukaan noudatettava työehtosopimus otettaisiin osaksi työsopimusta. Sen toteutuminen riippuu Koskisen mukaan kuitenkin siitä, ovatko molemmat osapuolet samaa mieltä.

”Työnantaja tuskin haluaa rajoittaa vapauttaan vaihtaa sopivampaan työehtosopimukseen”, Koskinen uskoo.

Nykyisin työsopimukseen kirjataan vain, mitä työehtosopimusta tällä hetkellä sovelletaan.

”Jos taas työsopimuspuolet pakotettaisiin sopimaan moinen ehto tulevaisuutta sitovana, se olisi aikamoinen sopimusvapauden rajoitus”, Koskinen sanoo.

Yksi keino olisi tarkentaa työnantajan nykyistä velvollisuutta antaa kirjallinen selvitys keskeisistä työehdoista, mikäli niistä ei ole kirjallisessa tai suullisessa työsopimuksessa mainintaa. Tätä Koskinen pitää sinänsä perusteltuna, mutta yhtä kaikki vaikeana toteuttaa, ellei mahdollisuuksia poiketa otettaisi huomioon.

Rinteen mukaan keinoja hillitä työehtosopimusten vaihtoa selvitetään yhdessä hallituksen seitsemästä työelämän kehittämistä käsittelevästä kolmikantaisesta työryhmästä, jossa ovat myös työmarkkinajärjestöjen edustajat.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  5. 5

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  6. 6

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  9. 9

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Britannia valitsi brexitin ja ”Boriksen”, ja selkeä päätös voi olla helpotus muulle EU:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää