
Puolue pelasti vastikään Postin työntekijät työehtojen heikennyksiltä. Se on ajamassa läpi vähitellen suurenevia eläkekorotuksia, jotka se ihmisille vaalien alla lupasi. EU-puheenjohtajuudesta on selvitty kunnialla. Hallituksen työ on alkanut hitaasti, mutta suunnitelmat etenevät, ja keväällä vauhdin pitäisi kiihtyä. Aivan viime aikoina kansaan levottomuutta luova laman uhkakin on hieman hälventynyt.
Mutta Sdp:llä ei mene hyvin. Sillä menee karmeasti.
Tuoreimmassa HS-gallupissa puolueen kannatus oli 15,2 prosenttia. Vuosi sitten se oli 22,4 prosenttia. Puolueen yksi ministeri sai perjantaina lähteä. Syy oli, että Postin työkiistan Sdp:n näkökulmasta hyvä lopputulos oli saatu aikaan niin sekavasti säätäen, että jotakin oli tehtävä.
Näyttääkin siltä, että Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinnehttps://www.hs.fi/haku/?query=antti+rinne saa aikaan Sdp:n kannalta hyviä asioita, mutta kylvää viestinnällään ympärilleen selittämätöntä kaaosta.
HS kertoi marraskuun alussa, kuinka Rinne soittelee ahkerasti erilaisille päätöksentekijöille https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006295073.htmlja heittelee ideoita, kritiikkiä ja neuvoja – joskus pyytämättä. Tarkoitus saattaa olla hyvä, mutta lopputulos voi olla sekava. Roolipelikielellä Rinteen toimintatapa on Sdp:n näkökulmasta chaotic good – hyväntahtoinen mutta kauniisti sanottuna impulsiivinen.
Eduskunnan kyselytunneista on tullut oppositiolle kultakaivos. Rinne esittää hallituksen puolittaisilta vaikuttavia heittoja, joita sitten selvitellään myöhemmin.
Marraskuun alussa Rinne vetäisi eduskunnassa esiin ajatuksen satojen miljoonien ”irrottamisesta” eläkevaroista. Asiantuntijat kummeksuivat. Torstaina hän julisti, että Posti olisi toiminut vastoin ”omistajan selkeää tahtotilaa”. Posti kiisti syytöksen, ja ilman sitä Sirpa Paaterohttps://www.hs.fi/haku/?query=sirpa+paatero saattaisi yhä olla ministerinä. Rinteen yritykset selittää vyyhtiä ovat jättäneet yhä hämäräksi, kuka eduskunnassa lopulta puhui totta ja kuka ei.
Sekä vihreät että keskusta vaativat nyt pääministeriltä julkisesti lisäselvitystä. Se on viesti: Rinne on niin epäselvä, että nyt hän on jo heikko.
Keskustassa vielä jotkut muistavat, kuinka Anneli Jäätteenmäkihttps://www.hs.fi/haku/?query=anneli+jaatteenmaki sai vuonna 2003 lähteä pääministerin paikalta, kun Sdp veti tukensa pois hallituskumppanilta. Silloin Sdp ilmoitti tuen lähdöstä eduskunnassa muistilapullahttps://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004177565.html, jossa luki ”lyhyen kaavan mukaan vain pääministerivaihdos, ei muita muutoksia”. Lauantaina puolueen puheenjohtaja Katri Kulmunihttps://www.hs.fi/haku/?query=katri+kulmuni totesi HS:lle, että ”hallitusohjelma on hyvä ja keskusta on siihen sitoutunut”. Henkilöihin hän ei ottanut kantaa. Keskusta muistaa, että yhteistä ohjelmaa voi jatkaa, vaikka vetäjä vaihtuisikin.
Toisaalta keskusta tietää myös, että niin kauan kuin Rinne on heikko, myös Sdp on heikko. Siksi keskustalla on varaa vaatia lisää. Kulmuni totesi lauantaina myös, että kun hallitus pui Posti-vyyhtiä, on syytä keskustella myös hallituksen työllisyystoimista. Näyttääkin siltä, että Rinne onnistui operaatiollaan pelaamaan Sdp:n valtit keskustan käteen.
Tämä vaikuttaa varmasti myös Sdp:n itsensä laskelmiin. Kuinka moni Sdp:n kannattaja on lopulta valmis tekemään politiikassa myönnytyksiä vain siksi, että puolueen johtaja on kova säätämään?
Jos keskusta siis haluaa kaataa Rinteen, mahdollisuus siihen on olemassa. Rinteen pelastukseksi voi kuitenkin koitua se, että vaihtoehdot ovat monien kannalta vielä huonompia. Uusia vaaleja tuskin haluaa kukaan. Keskusta rypee itsekin HS-gallupissa 11,7 prosentissa vihreiden takana.
Haluaisiko keskusta keikuttaa hallituksen työrauhaa, kun sille kuitenkin on luvassa soten maakuntamalli? Rinteen korvaaja saattaisi myös nostaa Sdp:n kannatusta ja vahvistaa sen asemaa hallituksessa. Toisaalta jo Rinteen uhkailu saa Kulmunin näyttämään vahvalta, ja ulosajo ehkä vielä vahvemmalta.
Sdp:lle johtajan vaihdos olisi kivulias prosessi. Se avaisi puolueen jakolinjat ja pakottaisi Sdp:n pohtimaan syvintä olemustaan tilanteessa, jossa sillä on hätä päällä. Aikaa on kesäkuuhun: silloin Sdp kokoontuu puoluekokoukseensa, jossa Rinne ei välttämättä ole vahvoilla.
Peliteorian lisäksi on vielä ihan tavallinen poliittinen harkinta. Juuri nyt kuitenkin Rinteen vahva hahmo säteilee kaaoksen leimaa koko hallituksen ylle, eikä se, miltä hallituksen meno näyttää, miellytä läheskään kaikkia äänestäjiä, etenkään keskustassa. Kaoottisen leiman vahvuutta suhteessa hyötyihin miettii tänään ja huomenna moni, erityisesti keskustassa. Jos jokin ei muutu, pääministeristä uhkaa tulla monelle taakka.
- Politiikka Seuraa
- Anneli Jäätteenmäki Seuraa
- Antti Rinne Seuraa
- Kolumnit Seuraa
- Puolueet Seuraa
- Sdp Seuraa
- Sirpa Paatero Seuraa
- Jussi Pullinen Seuraa
Kommentit