Politiikka

Keskusta tuskin haluaa vaihtaa edes pääministeriä, arvioi valtio-opin professori – Tällaisia vaihtoehtoja on esillä Antti Rinteen kohtaloa käsittelevässä kokouksessa

”Pääministerin vaihdoksen myötä syntyisi myös uusi hallitus, jonka pitäisi vääjäämättä myös tarkastella hallitusohjelmaa. Siihen keskusta ei välttämättä saisi yhtä paljon omia tavoitteitaan”, Ruostetsaari arvioi.

Hallituspuolue keskustalla ei ole edessään kovin hyviä vaihtoehtoja, kun se sunnuntaina joutuu ottamaan kantaa Posti-kiistan kiristämään hallitusyhteistyöhön ja pääministeri Antti Rinteen (sd) luottamukseen, sanoo politiikan tutkija Ilkka Ruostetsaari.

Tampereen yliopiston valtio-opin professori vertaa kiistaa niin sanottuun Irak-vuotoon, joka johti pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk) eroon vuonna 2003. Tapauksista tosin löytyy myös eroja. Pääministerin eroakaan nyt ehkä nähdä, sillä toistaiseksi sitä vaativat lähinnä oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset.

Sdp:n, keskustan, vihreitten, vasemmistoliiton ja Rkp:n puheenjohtajat kokoontuvat sunnuntaina illalla pohtimaan hallituksen tilannetta ja Rinteen kohtaloa.

Todennäköisesti kokouksessa on jo esillä muiden puolueiden vaatimia selvityksiä postiriidan tapahtumien kulusta. Jatko on kiinni siitä, vakuuttuvatko hallituskumppanit selvityksistä, jolloin hallitusyhteistyö jatkuisi ainakin toistaiseksi ennallaan.

Muita vaihtoehtoja ovat Rinteen ero, koko hallituksen ero ja uuden hallituksen muodostaminen joko nykyisellä eduskuntapohjalla tai jopa uusien vaalien kautta. Uusia vaaleja ei tosin yksikään hallituspuolue välttämättä toivo. Suurimmalla oppositiopuolueella perussuomalaisilla on huomattava johto mielipidemittauksissa.

Ruostetsaaren mukaan puheenjohtaja Katri Kulmunin johtamalla keskustalla on nyt ratkaisijan paikka, mutta sillä on vain toinen toistaan huonompia vaihtoehtoja.

Todennäköisimpänä vaihtoehtona Ruostetsaari pitääkin nykyisen hallitusyhteistyön jatkumista, sillä keskusta sai poikkeuksellisen paljon tavoitteitaan Rinteen hallituksen ohjelmaan.

Tämä voi painaa puntarissa enemmän kuin se, että kyselyjen mukaan keskustan kannattajista jopa kaksi kolmasosaa on tyytymättömiä myös nykyhallituksen. Tyytymättömyyttä kentällä oli myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitukseen, vaikka talous saatiin kuntoon.

Ensimmäiseen kriisiinsä Sipilän hallitus ajautui suunnilleen samanikäisenä kuin nyt Rinteen hallitus. Silloin eli syksyllä 2015 sotkuun alkoi jo mennä sote-uudistus, josta keskusta ja kokoomus kiistelivät ja johon hallitus lopulta myös kaatui.

”Kulmunilla on nyt mietittävää, sillä kentältä tulee paljon paineita myös nykyhallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa kohtaan”, Ruostetsaari arvioi.

Hämmennystä ovat Postin ja työmarkkinoiden lisäksi herättäneet Rinteen esitykset kajoamisesta työeläkejärjestelmään.Hallituksen hajoaminen ja jopa uudet vaalit olisivat keskustalle suuri riski, kun kannatus ei ole lähtenyt nousuun puheenjohtajavaihdoksesta huolimatta.

”Uusia vaaleja pienempi riski keskustalle olisi tietysti pelkän pääministerin vaihdos”, Ruostetsaari pohtii.

”Pääministerin vaihdoksen myötä syntyisi myös uusi hallitus, jonka pitäisi vääjäämättä myös tarkastella hallitusohjelmaa. Siihen keskusta ei välttämättä saisi yhtä paljon omia tavoitteitaan, tai tai ainakin se olisi epävarmemmalla pohjalla”, Ruostetsaari laskee.

Tiistaina hallituspuolueiden on määrä vastata kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen omistajaohjauksesta, työmarkkinatilanteesta ja eduskunnalle annetusta informaatiosta. Luottamusäänestys on keskiviikkona. Hallituspuolueilla on 117 kansanedustajaa.

Kokoomuksen kansanedustajan Kai Mykkäsen ensimmäisenä allekirjoittamassa välikysymyksessä kysytään muun muassa, ovatko pääministeri ja omistajaohjausministeri antaneet eduskunnalle virheellistä tietoa Postin tilanteesta.

Tässä on myös luottamuspulan ydin: onko Rinne puhunut totta eduskunnalle vai ei. Ainakin hänen lausuntonsa ja selityksensä etenkin valtionyhtiö Postin ”kuuliaisuudesta” omistajaohjaajalleen ovat matkan varrella muuttuneet.

Suomen ensimmäisen naispääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk) eroon vuonna 2003 johtanut niin sanottu Irak-gate poikkeaa Ruostetsaaren mukaan Rinteen Posti-gatesta ensinnäkin siinä mielessä, että tuolloin kyseessä oli kahden hallituspuolueen eli keskustan ja Sdp:n välinen luottamuspula.

”Nythän Sdp on sopassa yksin, ja muut hallituspuolueet ovat seuranneet sivusta. Silloinhan kyse oli tosiaan kahden hallituspuolueen keskinäisestä epäluottamuksesta”, Ruostetsaari sanoo.

Esimerkiksi oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi Twitterissä, että Jäätteenmäki joutui eroamaan, vaikka oli puhunut eduskunnalle Irak-papereiden vuodosta ”niin totta kuin osasi”.

Se riitti tuolloin epäluottamukseen ja eroon keskustan, Sdp:n ja Rkp:n hallituksesta. Uusi pääministeri tuli Matti Vanhasesta.

”Jos asiaa objektiivisesti arvioidaan, Sdp savusti aikanaan Jäätteenmäen pääministerin tehtävistä huomattavasti kevyemmin perustein”, Halla-aho tviittasi.

Ruostetsaari ei ota suoraan kantaa siihen, olivatko Jäätteenmäen erottamisperusteet kevyemmät kuin nyt mahdolliset Rinteen synnit, joita vielä selvitellään.

”Yhteistä tapauksille on se, että itse kiistan aihe unohtui etenkin Jäätteenmäen tapauksessa. Aika vähän puhuttiin siitä, mitä silloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) oli sanonut Yhdysvalloissa Suomen suhtautumisesta maan sotatoimiin Irakissa. Sen sijaan kaikki keskittyi siihen, valehteliko Jäätteenmäki vai ei eduskunnan edessä”, Ruostetsaari sanoo.

Ruostetsaari uskoo, että vaikka Rinteen totuuden puhumisen aste nyt selviäisi, edessä on vielä isompi valtion omistajaohjauksen ja Postin hallituksen roolin pohdinta.

”Olisi ihme, jos Postin hallitus voisi tässä tilanteessa jatkaa”, Ruostetsaari arvioi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  5. 5

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  6. 6

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  7. 7

   Etelä-Karjalassa jo lähes joka viides nainen kertoo polttavansa päivittäin: ”Tupakan tuonti Venäjältä on iso ongelma”

  8. 8

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Suomalaisten univelka lisääntyy, ja se altistaa sairauksille – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, miksi sisäinen kellomme sekosi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää