Politiikka |HS seuraa

Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota ja vaatii lisä­selvitystä keskustalta – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

”Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan, mutta meillä on henkilöön liittyvä epäluottamus”, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Näin Rinne kommentoi sanasta sanaan

Sdp:n kokous päättynyt, Rinne tulossa kommentoimaan

rac
Sdp:llä on täysi luottamus pääministeri Antti Rinteeseen, puolueen puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi maanantai-iltana Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Rinne kertoi, että hän haluaa keskustalta tarkemman selvityksen siitä, mitä keskusta tarkoittaa ja mitä keskusta häneltä vaatii. Aiemmin maanantaina hallituskumppani keskusta toivoi, että Sdp tekee ”tarvittavat johtopäätökset” hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Hallituskriisi sai maanantaina dramaattisen käänteen, kun keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi maanantaina iltapäivällä, että puolueen eduskuntaryhmällä ei ole luottamusta pääministeri Antti Rinteeseen (sd).


HS seurasi historiallista uutispäivää hetki hetkeltä:

HS:n tiedot: Keskustassa usko jatkoon Rinteen kanssa vähissä

Keskustassa usko mahdollisuuteen jatkaa hallitusyhteistyötä kokoonpanossa, jossa olisi mukana Antti Rinne on HS:n tietojen mukaan erittäin vähissä. Rinteen esiintyminen Sdp:n puoluehallituksen jälkeen vähensi luottamusta puolueessa entisestään.

Käytännössä jäljellä ovat siis enää vaihtoehdot, joissa Rinne eroaa tai keskusta kaataa hallituksen.

Käytännössä takaraja on tiistaina kello 14. Silloin Rinteen hallituksen pitäisi vastata eduskunnan täysistunnossa muiden oppositiopuolueiden paitsi perussuomalaisten välikysymyksen.

Antti Rinne esiintyi korostetun uhmakkaana: "Kyllä vai ei"

”Te tuotte näitä mikrofoneja suuhun asti. Menkää vähän kauemmas kiitos.”

Pääministeri Antti Rinne otti korostetusti itselleen omaa tilaa antaessaan lyhyen lausuntonsa Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Lausuntoa alusti puolueen poliittisen valmistelun päällikkö Joona Räsänen, joka paimensi lehdistön edustajat Ympyrätalon C-rapun aulasta ulos.

Kun puoluesihteeri Antton Rönnholm ja istuva pääministeri astuivat ulos, Rinne kehotti toimittajia peräytymään kauemmaksi - ensin ennen Rönnholmin ulostuloa ja toistamiseen vielä ennen omaa lausuntoaan.

”Jos minun viestintääni on sanottu epäselväksi, niin kyllä täytyy sanoa, että tuon keskustan viestintä on vielä epäselvempää. Tällä hetkellä ei ole oikein tietoa siitä, että mitä he tarkoittavat ja mitä he haluavat tässä tilanteessa”, Rinne sanoi.

”Haluan saada vastauksen kyllä tai ei, onko valmiutta jatkaa pääministerin kanssa vai ei tätä hallitusyhteistyötä.”

Siinä missä keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin sanankäänteitä aiemmin eduskunnassa oli paikoin vaikea kuulla, kuuluvalla äänellä ja uhmakkain äänenpainoin viestinyt Rinne vaati myös keskustalta perusteltua kantaa.

”Minulla on oikeus saada selkeät perusteet tähän tilanteeseen, jos he [keskustalaiset] katsovat, etteivät he ole valmiit jatkamaan.”

”Kiitos, hyvää iltaa”, Rinne päätti ja poistui autolleen vastaamatta jatkokysymyksiin.

 

Video: Pääministeri Rinne vaatii keskustalta selkeitä perusteita epäluottamukselle

Pääministeri Antti Rinne antoi tiukkasanaisen keskustalle suunnatun kommentin puoluehallituksen kokouksen jälkeen myöhään maanantaina:

Näin Rinne kommentoi sanasta sanaan

Näin pääministeri kommentoi tilannetta toimittajille:

"Jos minun viestintääni on sanottu epäselväksi, keskustan viestintä on vielä epäselvempää. Tällä hetkellä ei ole oikein tietoa, mitä he tarkoittavat ja mitä he haluavat tässä tilanteessa.

Huomenna haluan ihan oikeusturvani takia saada vastauksen kyllä tai ei, onko valmiutta jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa. Ja mitkä ne perusteet ovat, minkä takia he ovat sitä mieltä kuin ovat. Minulla on oikeus saada selkeät perusteet tähän tilanteeseen, jos he ovat sitä mieltä, etteivät ole valmiit jatkamaan. Ja tästä asiasta tullaan huomenna keskustelemaan. Sen jälkeen tulen arvioimaan tilannetta ja vetämään johtopäätökset siitä, miten tullaan menemään eteenpäin.

Tämän illan puoluehallituksen tuki oli täydellinen näissä Sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin asioissa."

Rinne: Haluan keskustalta kyllä tai ei -vastauksen

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoo haluavansa keskustalta tarkemman selityksen siitä, mitä keskusta tarkoittaa ja mitä keskusta häneltä vaatii. Rinne moitti keskustan viestintää epäselväksi. Hän haluaa keskustalta kyllä tai ei -vastauksen. Hän aikoo keskustella asiasta vielä hallituskumppaneiden kanssa huomenna.

Puoluesihteeri: Meillä on täysi luottamus Antti Rinteeseen

Nyt kommentoi Rinne.

Sdp:n kokous päättynyt, Rinne tulossa kommentoimaan

Pääministeri Antti Rinne (sd) ja Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ovat pian tulossa kommentoimaan medialle puoluehallituksen kokouksen lopputulemaa.

Tutkija näkee tilanteessa kolme vaihtoehtoa

Jos keskustan luottamus hallitukseen on ehdollistettu pääministeri Antti Rinteen eroon ja Sdp ilmoittaa seisovansa Rinteen takana, niin keskustalle ei jää muita mahdollisuuksia kuin jättää hallitus ja äänestää sitä vastaan keskiviikon luottamusäänestyksessä, sanoi poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistolta STT:lle maanantai-iltana, kun Sdp:n puoluehallituksen kokous yhä jatkui.

Aiemmin maanantaina keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, että puolueessa on henkilöön liittyvää epäluottamusta. Illemmalla, keskustan puoluehallituksen kokouksen jälkeen, hän ei suostunut sanomaan suoraan, vaatiiko keskusta Rinteen eroa.

Ronkainen uskoo, että keskustan ja SDP:n peliliikkeet ja diili tehdään ennen välikysymystä. Aika paljon riippuu siitä, kuinka syvää keskustan epäluottamus on.

"Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuinka syvää tämä epäluottamus on. Esittääkö kepu tässä, että he ovat tosissaan, haluaako puolue jotain ohjelmallisia muutoksia, vai haluaako keskusta, että Rinne lupaa, ettei jatkossa huseeraa tällä lailla", sanoo Ronkainen.

Uusiin vaaleihin tilanne ei hänen mukaansa kuitenkaan johda.

"Kaikki on kiinni siitä, mitä kepun ja SDP:n puoluehallituksessa mietitään ehdoista."

Ronkainen näkee tilanteessa kolme vaihtoehtoa.

Ensimmäinen on, että Sdpheittää Rinteen bussin alle, pääministeri vaihtuu ja uusvanha hallitus jatkaa työtään.

Toinen vaihtoehto on, että keskusta kävelee ulos hallituksesta ja Rinteen hallitus jatkaisi vähemmistöhallituksena ja yrittäisi neuvotella itselleen tukea oppositiosta.

Kolmas vaihtoehto on, että hallitus eroaa ja uudet hallitustunnistelut alkavat. Viime vaalituloksen perusteella mahdollisia enemmistöhallituksia on kolme: sinipuna, jossa kokoomus korvaa keskustan, porvaripohja (kok, kesk, vihr, Rkp ja kd) ja kahden puolueen hallitus (kok ja ps).

"Tärkeintä on miten hallituksen toimintakyky ja keskinäinen luottamus voidaan palauttaa, onko keinoja neuvotella jatkon Rinteelle. Jos Rinne vaihtuisikin, jättäisikö se jotain puolueiden hampaanrakoon tai epäluottamusta hallituksen sisälle? Heikolta näyttää", Ronkainen sanoo.

(STT)

Sdp:n Marinilla EU-kokouksen info Brysselissä

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia (sd) odotetaan parhaillaan Brysselissä tiedotustilaisuuteen. Sen odotetaan alkavan näinä hetkinä. Kyse on rutiininomaisesta EU:n liikenneministerien kokoukseen liittyvästä tiedotustilaisuudesta. Marinilta kuitenkin kysyttäneen myös Sdp:n tilanteesta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  3. 3

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Poliisi haeskeli vuorokauden verran äitiä ja vauvaa Lahdessa

  7. 7

   Helsingin ratapihan uuteen pyörätunneliin ei tule kierreluiskaa – Tällaiselta tunnelin suuaukko voi näyttää

  8. 8

   Vakava ja kunnioittava vai vapaapäivä muiden joukossa? HS seurasi itsenäisyyspäivää hautausmaalla ja ostoskeskuksessa

  9. 9

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  10. 10

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää