Politiikka |HS seuraa

Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota ja vaatii lisä­selvitystä keskustalta – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

”Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan, mutta meillä on henkilöön liittyvä epäluottamus”, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Näin Rinne kommentoi sanasta sanaan

Sdp:n kokous päättynyt, Rinne tulossa kommentoimaan

rac
Sdp:llä on täysi luottamus pääministeri Antti Rinteeseen, puolueen puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi maanantai-iltana Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Rinne kertoi, että hän haluaa keskustalta tarkemman selvityksen siitä, mitä keskusta tarkoittaa ja mitä keskusta häneltä vaatii. Aiemmin maanantaina hallituskumppani keskusta toivoi, että Sdp tekee ”tarvittavat johtopäätökset” hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Hallituskriisi sai maanantaina dramaattisen käänteen, kun keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi maanantaina iltapäivällä, että puolueen eduskuntaryhmällä ei ole luottamusta pääministeri Antti Rinteeseen (sd).


HS seurasi historiallista uutispäivää hetki hetkeltä:

HS:n tiedot: Keskustassa usko jatkoon Rinteen kanssa vähissä

Keskustassa usko mahdollisuuteen jatkaa hallitusyhteistyötä kokoonpanossa, jossa olisi mukana Antti Rinne on HS:n tietojen mukaan erittäin vähissä. Rinteen esiintyminen Sdp:n puoluehallituksen jälkeen vähensi luottamusta puolueessa entisestään.

Käytännössä jäljellä ovat siis enää vaihtoehdot, joissa Rinne eroaa tai keskusta kaataa hallituksen.

Käytännössä takaraja on tiistaina kello 14. Silloin Rinteen hallituksen pitäisi vastata eduskunnan täysistunnossa muiden oppositiopuolueiden paitsi perussuomalaisten välikysymyksen.

Antti Rinne esiintyi korostetun uhmakkaana: "Kyllä vai ei"

”Te tuotte näitä mikrofoneja suuhun asti. Menkää vähän kauemmas kiitos.”

Pääministeri Antti Rinne otti korostetusti itselleen omaa tilaa antaessaan lyhyen lausuntonsa Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Lausuntoa alusti puolueen poliittisen valmistelun päällikkö Joona Räsänen, joka paimensi lehdistön edustajat Ympyrätalon C-rapun aulasta ulos.

Kun puoluesihteeri Antton Rönnholm ja istuva pääministeri astuivat ulos, Rinne kehotti toimittajia peräytymään kauemmaksi - ensin ennen Rönnholmin ulostuloa ja toistamiseen vielä ennen omaa lausuntoaan.

”Jos minun viestintääni on sanottu epäselväksi, niin kyllä täytyy sanoa, että tuon keskustan viestintä on vielä epäselvempää. Tällä hetkellä ei ole oikein tietoa siitä, että mitä he tarkoittavat ja mitä he haluavat tässä tilanteessa”, Rinne sanoi.

”Haluan saada vastauksen kyllä tai ei, onko valmiutta jatkaa pääministerin kanssa vai ei tätä hallitusyhteistyötä.”

Siinä missä keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin sanankäänteitä aiemmin eduskunnassa oli paikoin vaikea kuulla, kuuluvalla äänellä ja uhmakkain äänenpainoin viestinyt Rinne vaati myös keskustalta perusteltua kantaa.

”Minulla on oikeus saada selkeät perusteet tähän tilanteeseen, jos he [keskustalaiset] katsovat, etteivät he ole valmiit jatkamaan.”

”Kiitos, hyvää iltaa”, Rinne päätti ja poistui autolleen vastaamatta jatkokysymyksiin.

 

Video: Pääministeri Rinne vaatii keskustalta selkeitä perusteita epäluottamukselle

Pääministeri Antti Rinne antoi tiukkasanaisen keskustalle suunnatun kommentin puoluehallituksen kokouksen jälkeen myöhään maanantaina:

Näin Rinne kommentoi sanasta sanaan

Näin pääministeri kommentoi tilannetta toimittajille:

"Jos minun viestintääni on sanottu epäselväksi, keskustan viestintä on vielä epäselvempää. Tällä hetkellä ei ole oikein tietoa, mitä he tarkoittavat ja mitä he haluavat tässä tilanteessa.

Huomenna haluan ihan oikeusturvani takia saada vastauksen kyllä tai ei, onko valmiutta jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa. Ja mitkä ne perusteet ovat, minkä takia he ovat sitä mieltä kuin ovat. Minulla on oikeus saada selkeät perusteet tähän tilanteeseen, jos he ovat sitä mieltä, etteivät ole valmiit jatkamaan. Ja tästä asiasta tullaan huomenna keskustelemaan. Sen jälkeen tulen arvioimaan tilannetta ja vetämään johtopäätökset siitä, miten tullaan menemään eteenpäin.

Tämän illan puoluehallituksen tuki oli täydellinen näissä Sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin asioissa."

Rinne: Haluan keskustalta kyllä tai ei -vastauksen

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoo haluavansa keskustalta tarkemman selityksen siitä, mitä keskusta tarkoittaa ja mitä keskusta häneltä vaatii. Rinne moitti keskustan viestintää epäselväksi. Hän haluaa keskustalta kyllä tai ei -vastauksen. Hän aikoo keskustella asiasta vielä hallituskumppaneiden kanssa huomenna.

Puoluesihteeri: Meillä on täysi luottamus Antti Rinteeseen

Nyt kommentoi Rinne.

Sdp:n kokous päättynyt, Rinne tulossa kommentoimaan

Pääministeri Antti Rinne (sd) ja Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ovat pian tulossa kommentoimaan medialle puoluehallituksen kokouksen lopputulemaa.

Tutkija näkee tilanteessa kolme vaihtoehtoa

Jos keskustan luottamus hallitukseen on ehdollistettu pääministeri Antti Rinteen eroon ja Sdp ilmoittaa seisovansa Rinteen takana, niin keskustalle ei jää muita mahdollisuuksia kuin jättää hallitus ja äänestää sitä vastaan keskiviikon luottamusäänestyksessä, sanoi poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistolta STT:lle maanantai-iltana, kun Sdp:n puoluehallituksen kokous yhä jatkui.

Aiemmin maanantaina keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, että puolueessa on henkilöön liittyvää epäluottamusta. Illemmalla, keskustan puoluehallituksen kokouksen jälkeen, hän ei suostunut sanomaan suoraan, vaatiiko keskusta Rinteen eroa.

Ronkainen uskoo, että keskustan ja SDP:n peliliikkeet ja diili tehdään ennen välikysymystä. Aika paljon riippuu siitä, kuinka syvää keskustan epäluottamus on.

"Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuinka syvää tämä epäluottamus on. Esittääkö kepu tässä, että he ovat tosissaan, haluaako puolue jotain ohjelmallisia muutoksia, vai haluaako keskusta, että Rinne lupaa, ettei jatkossa huseeraa tällä lailla", sanoo Ronkainen.

Uusiin vaaleihin tilanne ei hänen mukaansa kuitenkaan johda.

"Kaikki on kiinni siitä, mitä kepun ja SDP:n puoluehallituksessa mietitään ehdoista."

Ronkainen näkee tilanteessa kolme vaihtoehtoa.

Ensimmäinen on, että Sdpheittää Rinteen bussin alle, pääministeri vaihtuu ja uusvanha hallitus jatkaa työtään.

Toinen vaihtoehto on, että keskusta kävelee ulos hallituksesta ja Rinteen hallitus jatkaisi vähemmistöhallituksena ja yrittäisi neuvotella itselleen tukea oppositiosta.

Kolmas vaihtoehto on, että hallitus eroaa ja uudet hallitustunnistelut alkavat. Viime vaalituloksen perusteella mahdollisia enemmistöhallituksia on kolme: sinipuna, jossa kokoomus korvaa keskustan, porvaripohja (kok, kesk, vihr, Rkp ja kd) ja kahden puolueen hallitus (kok ja ps).

"Tärkeintä on miten hallituksen toimintakyky ja keskinäinen luottamus voidaan palauttaa, onko keinoja neuvotella jatkon Rinteelle. Jos Rinne vaihtuisikin, jättäisikö se jotain puolueiden hampaanrakoon tai epäluottamusta hallituksen sisälle? Heikolta näyttää", Ronkainen sanoo.

(STT)

Sdp:n Marinilla EU-kokouksen info Brysselissä

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia (sd) odotetaan parhaillaan Brysselissä tiedotustilaisuuteen. Sen odotetaan alkavan näinä hetkinä. Kyse on rutiininomaisesta EU:n liikenneministerien kokoukseen liittyvästä tiedotustilaisuudesta. Marinilta kuitenkin kysyttäneen myös Sdp:n tilanteesta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää