Politiikka

HS sai haltuunsa ministeri Paateron sähköpostin, joka tekee Antti Rinteen kertomukseen aukon

Mitä Antti Rinne tiesi Postin pakettilajittelijoiden siirrosta ja milloin? HS sai haltuunsa sähköpostin, jonka Sirpa Paatero lähetti Sdp:n puoluehallitukselle sekä eduskuntaryhmän jäsenille 29. elokuuta.

Puhuiko pääministeri Antti Rinne (sd) totta, kun hän sanoi vastustaneensa koko ajan Postin 700 pakettilajittelijan siirtoa heikomman työehtosopimuksen piiriin? Tämä kysymys oli keskeinen siinä, miten luottamus Rinteen toimintatapaan rapautui.

Viikonlopun aikana yritettiinkin selvittää, mitä Rinne tiesi Postin pakettilajittelijoiden siirrosta ja missä vaiheessa. Oliko Rinne tosiaan järjestelmällisesti kesästä lähtien vaatinut, että Postin työehtosopimusten ”halpuuttaminen ei käy”? Vai oliko kyseessä sittenkin Rinteen jälkikäteen poliittisiin tarkoituksiin luoma tarina?

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) erosi viime perjantaina. Syy eroon oli Rinteen mukaan se, että Paatero ei ollut ”täysimääräisesti” onnistunut välittämään pääministerin viestiä Postin hallitukselle. Rinteen mukaan hänen viestinsä Paaterolle on ollut jatkuvasti, ettei pakettilajittelijoiden ”siirtoa ole mahdollista tehdä”.

Viikonloppuna politiikan kulisseissa virisi tieto sähköpostista, jonka Paatero oli lähettänyt Sdp:n puoluehallitukselle sekä eduskuntaryhmän jäsenille elokuun lopussa. Huhujen mukaan kyseinen sähköposti olisi ”savuava ase”, joka veisi pohjan Rinteen tarinalta, että hän ei tiennyt pakettilajittelijoiden siirrosta.


HS sai haltuunsa Paateron sähköpostin.

Se on lähetetty 29. elokuuta 2019 – eli samana päivänä, jolloin Posti tiedotti päätöksestään siirtää 700 pakettien lajittelijaa tytäryhtiönsä Posti Palvelut oy:n palvelukseen ja halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Viesti on lähetetty Sdp:n puoluehallituksen jäsenille. Puoluehallitus johtaa puolueen käytännön työtä ja sitä johtaa Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Puoluehallituksen lisäksi Paateron viesti välitettiin myös kaikille Sdp:n kansanedustajille.

Viestissään Paatero perustelee asiaa Postin vaikealla asemalla suhteessa kilpailijoihin, koska sillä on ”selkeästi korkeampi kustannustaso”. Kirjepostin määrän nopea lasku edellyttää, että Postin pitää voida organisoida työtä uudella tavalla ja joustavasti.

”Nyt tiedotettu paketti- ja verkkokauppaa koskeva päätös on yhtiön. Se on käynyt asiasta keskustelua omistajan kanssa. Vastuuministerinä olen keskustellut Postin henkilöstön asemaan liittyvistä kysymyksistä eri ay-järjestöjen kanssa ja informoinut ennalta myös pääministeriä”, Paateron viestissä todetaan.

”Tilanne on vaikea: toimivia vaihtoehtoja riittävien ratkaisujen löytämiseksi, jotka olisivat yhtiön tai sen omistajan käsissä, ei ole tullut esiin.”

Paatero kertoo siis informoineensa asiasta pääministeriä. Lisäksi pääministeri oli tämän 29. elokuuta lähetetyn sähköpostin vastaanottajalistalla.

Sähköpostin lukemalla voi päätellä, että Paatero ei ole sanonut 700 pakettijakelijoiden työehtosopimusten siirtämiselle ei. Sen sijaan hän kertoo vaatineensa työehtosopimuksen siirtymäajaksi työntekijöille pehmentäviä toimia.

Paketti- ja verkkokaupan työntekijöitä koskevien toimien osalta omistaja on edellyttänyt yhtiöltä merkittäviä toimia asian pehmentämiseksi työntekijöiden kannalta. Yhtiö on tiedottanut toteuttavansa ansiot siirtymäkauden ajan turvaavan ”takuupalkan” sekä myöhemmin käyttöönotettavan suoriutumiseen perustuvan palkanosan, joka voi maksimissaan nostaa ansiot myös nykytasoa korkeammalle. Siirtymäkauden jälkeen työehtojen voidaan ennakoida kuitenkin suurella osalla heikkenevän, Paateron viestissä todetaan.

Paatero kertoo viestissään, että 8 100 postinjakajan osalta omistaja on toivonut etenemistä neuvottelujen kautta – jonka hän myös olettaa toteutuvan.

”Tasapuolisen kilpailuasetelman takaavan neuvotteluratkaisun löytyminen on kuitenkin todennäköisesti hyvin vaikeaa”, Paatero kirjoittaa.

Paatero varoittaa, että Postin ratkaisun voi odottaa herättävän suuttumusta ja pettymystä hallituspuolue Sdp:tä kohtaan. Myös työmarkkinahäiriöt ovat Paateron mukaan todennäköisiä. Ja näin myös kävikin, sillä postilaisten ammattiliitto Pau ilmoitti aloittavansa työtaistelun.

Antti Rinteen esikunnasta vahvistetaan, että tällainen sähköposti on olemassa. Esikunnan mukaan pian viestin vastaanottamisen jälkeen Sirpa Paateron avustajalle Paavali Kukkoselle ilmoitettiin, että viestin sisältö ei vastaa yhdessä päätettyjä linjauksia.

Esikunnan mukaan Paatero oli 3. syyskuuta, sähköpostin lähettämisen jälkeen, kutsuttu Antti Rinteen luokse tapaamiseen. Siellä pääministeri ilmoitti, että Paatero ei ollut toiminut kuten pääministeri oli ohjeistanut. Rinne määräsi työehtosopimusten siirrot jäädytettäviksi.


Sirpa Paatero piti samana päivänä tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi aikalisästä Postin työehtosopimusten siirrossa. Hetkeä ennen Paateron tiedotustilaisuutta Postista oli otettu yhteyttä hänen avustajaansa ja muistutettu, että paketin lajittelijoiden osalta liikkeenluovutus oli jo tehty ja työntekijät oli siirretty Posti Palvelut oy:n palvelukseen jo 1. syyskuuta lähtien.

Paatero on sanonut, ettei hän ollut tätä tiennyt. Sen sijaan hän oli luullut, että omistajalla oli aikaa vaikuttaa tilanteeseen lokakuun loppuun asti, jolloin työehtosopimukset vaihtuisivat.

HS:n tietojen mukaan ammattiliitto Pau ei kuitenkaan saman tien Paateron aikalisäilmoituksen jälkeen ollut valmis keskeyttämään lakkoaan. Ilmeisesti postilaiset eivät uskoneet hallituksen voivan muuttaa tilannetta.

Vasta myöhemmin päivällä Pau ilmoitti olevansa valmis lopettamaan lakon saatuaan asiasta lisäselvityksen. HS:n tietojen mukaan tuo lisäselvitys oli käytännössä se, että pääministeri Antti Rinne soitti Paun puheenjohtajalle Heidi Niemiselle ja lupasi hallituksen estävän postilaisten työehtojen ”halpuutuksen”.

Antti Rinteen esikunnasta kerrotaan, että myös Paateron sähköpostia käsiteltiin viiden hallituspuolueen puheenjohtajien tapaamisessa sunnuntaina.

Mitä tästä voi siis päätellä?

Rinne on ilmeisen tosissaan ja järjestelmällisesti kesästä lähtien vaatinut, että valtion täysin omistamissa yhtiöissä työehtoja ei saa heikentää.

Tämän osalta Rinteen tarina siis pitänee paikkaansa.

Toisaalta Rinteen väitteet siitä, että hän vasta viime viikolla tiesi Paateron tekemisistä, herättää kysymyksiä.

Rinne toisti perjantaina HS:n haastattelussa, että hän viime viikkoon asti oletti Paateron ilmoittaneen Postin hallitukselle 21. elokuuta kokouksessa, ettei työehtosopimusten siirto käy.

Haastattelussa kysyttiin: Varmistitteko Paaterolta ennen (torstain) kyselytuntia, että hän todellakin on sanonut kyseisessä kokouksessa (21.8.) Postin hallitukselle, ettei pakettilajittelijoiden siirto käy?

”Minulle on hänen puheistaan koko ajan ollut se käsitys, että näin on ollut, eli että missään tapauksessa ei ole hyväksytty mitään siirtoa”, Rinne vastasi haastattelussa.

Siitäkin huolimatta, että 29. elokuuta lähetetystä sähköpostista pystyi päättelemään, ettei Paatero ollut sanonut Postin hallituksen aikeille ainakaan ei.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  5. 5

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  6. 6

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Ruokalastit tyhjenivät Hurstin itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

  9. 9

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  10. 10

   Helmiä, höyheniä ja kantaa­ottavuutta – Näitä trendejä stylistit ja suunnittelijat odottavat näkevänsä Linnan juhlissa tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää