
Viikonlopun aikana yritettiinkin selvittää, mitä Rinne tiesi Postin pakettilajittelijoiden siirrosta ja missä vaiheessa. Oliko Rinne tosiaan järjestelmällisesti kesästä lähtien vaatinut, että Postin työehtosopimusten ”halpuuttaminen ei käy”? Vai oliko kyseessä sittenkin Rinteen jälkikäteen poliittisiin tarkoituksiin luoma tarina?
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero https://www.hs.fi/haku/?query=sirpa+paatero(sd) erosi viime perjantaina. Syy eroon oli Rinteen mukaan se, että Paatero ei ollut ”täysimääräisesti” onnistunut välittämään pääministerin viestiä Postin hallitukselle. Rinteen mukaan hänen viestinsä Paaterolle on ollut jatkuvasti, ettei pakettilajittelijoiden ”siirtoa ole mahdollista tehdä”.
Viikonloppuna politiikan kulisseissa virisi tieto sähköpostista, jonka Paatero oli lähettänyt Sdp:n puoluehallitukselle sekä eduskuntaryhmän jäsenille elokuun lopussa. Huhujen mukaan kyseinen sähköposti olisi ”savuava ase”, joka veisi pohjan Rinteen tarinalta, että hän ei tiennyt pakettilajittelijoiden siirrosta.

HS sai haltuunsa Paateron sähköpostin.
Se on lähetetty 29. elokuuta 2019 – eli samana päivänä, jolloin Posti tiedotti päätöksestään siirtää 700 pakettien lajittelijaa tytäryhtiönsä Posti Palvelut oy:n palvelukseen ja halvemman työehtosopimuksen piiriin.
Viesti on lähetetty Sdp:n puoluehallituksen jäsenille. Puoluehallitus johtaa puolueen käytännön työtä ja sitä johtaa Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Puoluehallituksen lisäksi Paateron viesti välitettiin myös kaikille Sdp:n kansanedustajille.
Viestissään Paatero perustelee asiaa Postin vaikealla asemalla suhteessa kilpailijoihin, koska sillä on ”selkeästi korkeampi kustannustaso”. Kirjepostin määrän nopea lasku edellyttää, että Postin pitää voida organisoida työtä uudella tavalla ja joustavasti.
”Nyt tiedotettu paketti- ja verkkokauppaa koskeva päätös on yhtiön. Se on käynyt asiasta keskustelua omistajan kanssa. Vastuuministerinä olen keskustellut Postin henkilöstön asemaan liittyvistä kysymyksistä eri ay-järjestöjen kanssa ja informoinut ennalta myös pääministeriä”, Paateron viestissä todetaan.
”Tilanne on vaikea: toimivia vaihtoehtoja riittävien ratkaisujen löytämiseksi, jotka olisivat yhtiön tai sen omistajan käsissä, ei ole tullut esiin.”
Paatero kertoo siis informoineensa asiasta pääministeriä. Lisäksi pääministeri oli tämän 29. elokuuta lähetetyn sähköpostin vastaanottajalistalla.
Sähköpostin lukemalla voi päätellä, että Paatero ei ole sanonut 700 pakettijakelijoiden työehtosopimusten siirtämiselle ei. Sen sijaan hän kertoo vaatineensa työehtosopimuksen siirtymäajaksi työntekijöille pehmentäviä toimia.
Paketti- ja verkkokaupan työntekijöitä koskevien toimien osalta omistaja on edellyttänyt yhtiöltä merkittäviä toimia asian pehmentämiseksi työntekijöiden kannalta. Yhtiö on tiedottanut toteuttavansa ansiot siirtymäkauden ajan turvaavan ”takuupalkan” sekä myöhemmin käyttöönotettavan suoriutumiseen perustuvan palkanosan, joka voi maksimissaan nostaa ansiot myös nykytasoa korkeammalle. Siirtymäkauden jälkeen työehtojen voidaan ennakoida kuitenkin suurella osalla heikkenevän, Paateron viestissä todetaan.
Paatero kertoo viestissään, että 8 100 postinjakajan osalta omistaja on toivonut etenemistä neuvottelujen kautta – jonka hän myös olettaa toteutuvan.
”Tasapuolisen kilpailuasetelman takaavan neuvotteluratkaisun löytyminen on kuitenkin todennäköisesti hyvin vaikeaa”, Paatero kirjoittaa.
Paatero varoittaa, että Postin ratkaisun voi odottaa herättävän suuttumusta ja pettymystä hallituspuolue Sdp:tä kohtaan. Myös työmarkkinahäiriöt ovat Paateron mukaan todennäköisiä. Ja näin myös kävikin, sillä postilaisten ammattiliitto Pau ilmoitti aloittavansa työtaistelun.
Antti Rinteen esikunnasta vahvistetaan, että tällainen sähköposti on olemassa. Esikunnan mukaan pian viestin vastaanottamisen jälkeen Sirpa Paateron avustajalle Paavali Kukkoselle https://www.hs.fi/haku/?query=paavali+kukkoselleilmoitettiin, että viestin sisältö ei vastaa yhdessä päätettyjä linjauksia.
Esikunnan mukaan Paatero oli 3. syyskuuta, sähköpostin lähettämisen jälkeen, kutsuttu Antti Rinteen luokse tapaamiseen. Siellä pääministeri ilmoitti, että Paatero ei ollut toiminut kuten pääministeri oli ohjeistanut. Rinne määräsi työehtosopimusten siirrot jäädytettäviksi.

Sirpa Paatero piti samana päivänä tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoihttps://yle.fi/uutiset/3-10951831 aikalisästä Postin työehtosopimusten siirrossa. Hetkeä ennen Paateron tiedotustilaisuutta Postista oli otettu yhteyttä hänen avustajaansa ja muistutettu, että paketin lajittelijoiden osalta liikkeenluovutus oli jo tehty ja työntekijät oli siirretty Posti Palvelut oy:n palvelukseen jo 1. syyskuuta lähtien.
Paatero on sanonut, ettei hän ollut tätä tiennyt. Sen sijaan hän oli luullut, että omistajalla oli aikaa vaikuttaa tilanteeseen lokakuun loppuun asti, jolloin työehtosopimukset vaihtuisivat.
HS:n tietojen mukaan ammattiliitto Pau ei kuitenkaan saman tien Paateron aikalisäilmoituksen jälkeen ollut valmis keskeyttämään lakkoaan. Ilmeisesti postilaiset eivät uskoneet hallituksen voivan muuttaa tilannetta.
Vasta myöhemmin päivällä Pau ilmoittihttps://www.hs.fi/politiikka/art-2000006225923.html olevansa valmis lopettamaan lakon saatuaan asiasta lisäselvityksen. HS:n tietojen mukaan tuo lisäselvitys oli käytännössä se, että pääministeri Antti Rinne soitti Paun puheenjohtajalle Heidi Niemiselle https://www.hs.fi/haku/?query=heidi+niemiselleja lupasi hallituksen estävän postilaisten työehtojen ”halpuutuksen”.
Antti Rinteen esikunnasta kerrotaan, että myös Paateron sähköpostia käsiteltiin viiden hallituspuolueen puheenjohtajien tapaamisessa sunnuntaina.
Mitä tästä voi siis päätellä?
Rinne on ilmeisen tosissaan ja järjestelmällisesti kesästä lähtien vaatinut, että valtion täysin omistamissa yhtiöissä työehtoja ei saa heikentää.
Tämän osalta Rinteen tarina siis pitänee paikkaansa.
Toisaalta Rinteen väitteet siitä, että hän vasta viime viikolla tiesi Paateron tekemisistä, herättää kysymyksiä.
Rinne toisti perjantaina HS:n haastattelussahttps://www.hs.fi/politiikka/art-2000006325935.html, että hän viime viikkoon asti oletti Paateron ilmoittaneen Postin hallitukselle 21. elokuuta kokouksessa, ettei työehtosopimusten siirto käy.
Haastattelussa kysyttiin: Varmistitteko Paaterolta ennen (torstain) kyselytuntia, että hän todellakin on sanonut kyseisessä kokouksessa (21.8.) Postin hallitukselle, ettei pakettilajittelijoiden siirto käy?
”Minulle on hänen puheistaan koko ajan ollut se käsitys, että näin on ollut, eli että missään tapauksessa ei ole hyväksytty mitään siirtoa”, Rinne vastasi haastattelussa.
Siitäkin huolimatta, että 29. elokuuta lähetetystä sähköpostista pystyi päättelemään, ettei Paatero ollut sanonut Postin hallituksen aikeille ainakaan ei.
Kommentit